Megváltoztatott klubcímer – áll a bál Újpesten

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2017.07.05. 10:06
null
A lila-fehérek szurkolói továbbra is a régi címert szeretnék a zászlójukon látni (Fotó: Szabó Miklós)
Még annál is nagyobb ellenkezést váltott ki a szurkolókból az újpesti labdarúgócsapat klubcímerének önhatalmú megváltoztatása, mint ahogy sejteni lehetett.

 


A Nemzeti Sport kedden beszámolt róla, hogy a szurkolók tiltakozásának dacára, valamint az anyaegyesület, az UTE hozzájárulása nélkül megváltoztatta a klubcímerét az újpesti futballcsapatot működtető gazdasági társaság, a belga Roderick Duchatelet tulajdonában lévő Újpest FC.

Hivatalosan a szurkolók választották ki az új „arculatmeghatározó elemet” három verzió közül, bár azt továbbra sem tudni, kik szavaztak és milyen arányban, hiszen a lila-fehérek drukkerei a voksolás meghirdetése óta hevesen ellenezték minden fórumon még a gondolatát is a címercserének. Az UTE nevében Őze István elnök már előrebocsátotta, hogy aznap, amikor először lép pályára a már az új címerrel díszített mezében az Újpest, azonnal pert indít.

Az új klubcímer
Az új klubcímer

 

A szurkolók eközben más eszközökhöz kívánnak folyamodni. Az Újpest FC hivatalos Facebook-oldalára kitett hírre több ezren reagáltak a jól ismert, dühöt kifejező hangulatjellel, míg a kedd késő estig érkező több mint ezeregyszáz hozzászólás között is alig-alig akad tetszésnyilvánítás.

Újpest-drukkerek egy csoportja már a bejelentés napján, hétfőn este a Szusza Ferenc Stadionhoz vonult, és ezt skandálta: „Roderick, nem kell új címer!”, míg a stadion előtti utcakőre is olyan üzenet került Gyarmati Eszter ügyvezetőnek címezve, amelyet ezeken az oldalakon még pironkodva sem mernénk idézni.

Újpest közismerten futballrajongó polgármestere, Wintermantel Zsolt is posztolt a Facebookra a témában: „Senki sem támogatja, silány munka, ráadásul nincs joga hozzá. A belga mégis lecserélte a címert. Most már teljesen világos, rombolni akar! Rombolni közösséget, rombolni jelképet, rombolni tradíciót! Nem tiszteli az újpestiek nagy családját! Arra kérem az UTE-t, minden lehetséges jogi eszközzel lépjen fel ezen ámokfutás ellen.”

Roderick Duchatelet ragaszkodik a teljes arculatváltáshoz
(Fotó: NS-archív)
Roderick Duchatelet ragaszkodik a teljes arculatváltáshoz (Fotó: NS-archív)

Az Újpest Fanatics Shop a Facebookon egyenesen fenyegető hangnemet üt meg, egyben tüntetést is szervez, hirdetményükben egyebek mellett ez áll:

„Úgy értesültünk, hogy a címercsere ötlete is a klub ügyvezető asszonyától származik, így mától kezdve Gyarmati Eszter az Újpest-szurkolók első számú ellensége, aki ellen mától fogva minden eszköz megengedett! Senkinek nincs joga elvenni történelmi jelképünket; utoljára ilyenre a Rákosi-rendszer diktatúrájában volt példa (...) Az új címert a klub megszállásának jelképeként értékeljük, és amíg ez a címer van, addig ez a klub megszállás alatt áll (...) Harcot hirdetünk régi, történelmi címerünk visszaszerzéséért! (...) Aki ebben a harcban nincs velünk, az az Újpest árulója! Senki nem vehet fel olyan új ereklyét, amelyen az idegen címer szerepel. A lakókocsis ajándéktárgyárus is jobban teszi, ha nem árul olyan terméket, amelyen ez az ocsmányság van; ellenkező esetben számoljon ő is a következményekkel. Ugyanúgy árulónak tekintjük azokat a »szurkolótársainkat« is, akik egyetértenek a klub történelmének szándékos és aljas meghamisításával. Számukra is világossá szeretnénk tenni: aki az új címerrel ellátott ereklyében érkezik bármelyik Újpest-mérkőzésre – legyen az futball, jégkorong, röplabda – őket is ellenségnek fogjuk tekinteni, ugyanúgy, ahogy egy rivális klub szurkolóit. Tiltakozásunk első fázisaként várunk mindenkit szombaton 16 órára a Szusza Ferenc Stadion bejáratához, hogy a 17 órakor kezdődő edzőmeccsen kifejezzük tiltakozásunk Gyarmati Eszter ámokfutása ellen.”

Az Újpest FC is az internetről értesült a tüntetésről, és közölte lapunkkal, hogy az edzőmérkőzésre megerősítik a klubház biztonsági szolgálatát.

A Nemzeti Sport egyébként úgy értesült, hogy a klubon belül a címercsere egyetlen híve Roderick Duchatelet, és az Újpest FC alkalmazásában állók a pályamunkásoktól a játékosokon át az ügyvezetőig mindannyian éppen úgy ellenzik az arculatváltást, mint a szurkolók. A szellem azonban most már kiszabadult a palackból.

ÚJ IDŐK ÚJ DIZÁJNJAI
Bár aligha van olyan tradicionális futballklub a világon, amelynek az évtizedek során ne változott volna a címere akár csak egy apró ráncfelvarrás, fazonigazítás erejéig, a szurkolók berkeiben szinte minden esetben kiveri a biztosítékot a változás, főleg akkor, ha gyökeres. Nem csoda: a címer egy klub legfőbb identitásképző eleme. A közelmúltban a világfutballban a Juventus változtatása volt a legdrasztikusabb, hiszen a felismerhetetlenségig átalakult a logó (más megfogalmazásban: logóvá silányult a címer). Az sem nyerte el a szurkolók tetszését, amikor piaci megfontolásból a Real Madrid és a Barcelona címeréből kikerült a kereszt olyankor, amikor muszlim többségű országban játszott hírverő meccset a két spanyol óriás. Az elmúlt hetekben a Bayern München is változtatott, ám abból nem lett botrány, hiszen még a legfanatikusabb bajor szurkolók sem biztos, hogy észrevették volna maguktól: a címer keretének széle egy árnyalattal sötétebb kék lett, a tizennégy belső fehér trapéz pedig tizenkettőre fogyatkozott…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik