Még az is lehet, a kövesdi lesz az Újpest utolsó NB I-es meccse

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.16. 11:37
null
Az újpestiek és a pécsiek is nehéz helyzetben készülnek a mai bajnokijukra
Előfordulhat, hogy az Újpest FC hosszú időre utolsó NB I-es meccsét játssza ma a Mezőkövesd ellen – ennek esélyét a nehéz jogi helyzetbe került fővárosi klub ügyvédje, dr. Visontai Csongor is megerősítette ma a Nemzeti sport Online kérdésére. Ugyanakkor a Pécs is nehéz helyzetben készül az MTK ellen, miközben a Ferencváros a Debrecennel, a Videoton a Győrrel játszik rangadót.

 

AKIK BAJBAN VANNAK...

„Az Újpest FC addig működik, amíg a felszámolás el nem kezdődik" – hangzott el a klub pénteki sajtótájékoztatón, mint ahogy az is elhangzott, hogy a klub ellen felszámolási eljárások vannak folyamatban, és ezek között van olyan, amely akár már hétfőn jogerőre emelkedhet. Roderick Duchatelet tulajdonos ugyanis nem hajlandó tovább fizetni az előző vezetés idejéből maradt tartozásokat.

Feketén-fehéren ez azt jelenti, hogy akár az is előfordulhat, a Mezőkövesd elleni mai idegenbeli találkozó lesz az Újpest FC utolsó bajnokija ebben a szezonban. Kiskapuk persze mindig léteznek, ilyen kiskaput jelenthet ebben az esetben, ha az MLSZ még a bírósági döntés előtt hozzájárul ahhoz, hogy a klub átruházza az indulási jogot az élvonalbeli indulási jogot az anyaegyesületnek, az UTE-nek.

„Igen, valóban van rá esély, hogy a Mezőkövesd ellen lép utoljára pályára az Újpest FC. Azt nem tudjuk, hogy mikor dönt a másodfokú bíróság. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy csak júliusban. De tény, mivel már a másodfokú bíróság előtt van az ügy, ha az ítélet megszületik, elrendelik a felszámolást és felszámoltatót rendelnek ki a klubhoz, akkor abban a pillanatban nem tud tovább működni az Újpest FC, és elveszíti az NB I-es indulási jogot is, amelyet jelenleg szeretne átruházni. Ha csütörtökig nem dönt a bíróság, és az MLSZ hozzájárul az átruházáshoz, akkor megmenekülhet a labdarúgócsapat. Vannak ebbe az irányba mutató biztató jelek, az UTE segítséget nyújthat és Wintermantel Zslt polgármester úr is dolgozik a megoldáson, de ha a bíróság még az átruházás előtt az Újpestre nézve kedvezőtlen döntést hoz, akkor vége, nincs tovább, nem folytathatja a csapat a bajnokságot" – erősítette meg még egyszer vasárnap délelőtt a Nemzeti Sport Online érdeklődésére dr. Visontai Csongor, az Újpest ügyvédje.

Ebben a helyzetben nem egyszerű a Mezőkövesd elleni mai meccsre koncentrálniuk Kabát Péteréknek, de a jogászhoz hasonlóan az Újpest csatára és társai is bizakodóak.

„Abban bízom, hogy az Újpestre nézve pozitív döntés születik. Gondolni sem merek arra, hogy a klubot kizárhatják, pont most, amikor végre minden úgy működik Újpesten, ahogyan tőlünk nyugatra is: rendezettek az anyagi viszonyok, minden alkalmazott fizetése rendben megérkezik. A mezőkövesdi meccs arra is jó, hogy kilencven perc erejéig csak a futballra koncentráljunk. Győzni szeretnénk a sok volt újpestivel felálló, nyilván harapós Kövesd ellen" – nyilatkozta Kabát.

Nem csak Újpesten vannak gondok. Értesüléseink szerint Pécsen a fizetésekben vannak csúszások – a héten esedékes kifizetés sem érkezett meg időben a játékosok számlájára, és korábbi elmaradások is vannak – ami várható volt azok után, hogy Matyi Dezső tulajdonos decemberben egyszer már bejelentette, nem finanszírozza tovább a klubot. Az MTK ellen készülő baranyai futballisták azonban egyelőre türelmesek, nem beszélnek a gondokról, próbálnak a meccsre koncentrálni, legutóbb az Újpest elleni 3–1-es Magyar Kupa-vereség alkalmával ez kevésbé sikerült, igaz, előtte 5–2-re nyertek Győrben.

„Jobban szeretek erős csapatok ellen pályára lépni, vasárnapi ellenfelünk is támadófutballt játszik. Vélhetően mindkét kapu előtt sok helyzet lesz. Szeretnénk folytatni jó sorozatunkat, bár a hétközi három- egyes vereség a Magyar Kupában kicsit ront az összképen. Sem fizikailag, sem fejben nem voltunk fáradtak az Újpest ellen, egyszerűen nem ment a játék" – nyilatkozta a mai bajnoki kapcsán Szatmári Lóránd, a PMFC középpályása.

ÉS AKIK RANGADÓRA KÉSZÜLNEK...

FERENCVÁROS–DEBRECEN

A második Videotont megelőzve, hatpontos előnnyel listavezető DVSC-Teva a 8. helyen álló, Thomas Doll-lal még nyeretlen Ferencvároshoz látogat. Ha a tabellán elfoglalt helyezés alapján feltétlenül nem is, a két klub céljait tekintve mindenképpen rangadóra számíthatunk, erre engednek következtetni az edző nyilatkozatok is.

„Amit az eddigi meccsekből mindenképpen megtanulhattunk, hogy sokkal fegyelmezettebbnek kell lennünk. Elég ha csak a sárga és a piros lapokra gondolunk, amik miatt néhány játékosomra nem is számíthatok" – kezdte a DVSC-Teva elleni meccset megelőző nyilatkozatát a fradi.hu-nak Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. A szakember arra utalt, hogy a Győr és az MTK ellen és kiállítottak egy-egy ferencvárosi játékost.

„A koncentráció a futball fontos része. Az MTK ellen úgy kaptunk gólt, hogy pillanatnyi sérülések és piros lap miatt heten játszottunk a tíz ellen. Sokkal okosabban kell futballoznunk! Megtartani a labdát, rendezni a védelmet, ha ugyanis egyetlen percre elveszik a figyelem, akkor a meccset is elveszíthetjük– folytatta a német szakvezető, , aki arról is beszélt, milyen játékhelyzetekben kell javulniuk. – Eddig a szezonban sok gólt kapott a csapat rögzített helyzetek után szituációkból. Ha az egyik játékos adott pillanatban rossz helyzetbe kerül, akkor fontos, hogy legyen ott valaki, aki segíteni tud. Ez magabiztosságot adhat."

„A héten átbeszéltük a játékosokkal az összes eddigi problémát. Koncentráltak voltak a futballistáink és ezt szeretném látni vasárnap is. Motivált csapattal készen állunk a Debrecen ellen. Nem az a fontos, hogy ki az első a tabellán, a saját csapatunk sokkal jobban számít, tudjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy nyerjünk. Jelenleg a Debrecen a bajnokság legjobbja, hiszen az élen áll, de nem számít, hogy az éllovassal találkozunk, nagy szükségünk van a pontokra, mindent megteszünk a győzelemért, és biztos vagyok benne, ha nem vétünk nagy egyéni hibákat, akkor elkezdjük nyerni a mérkőzéseket" – tette hozzá Doll.

A debreceniek vezetőedzője szerint a Ferencváros győzelmi kényszerben játszik, ezért feszült hangulatú mérkőzésre van kilátás.

„A tavaszi szezon kezdete óta folyamatosan játsszuk a rangadókat, vasárnap a Ferencváros elleni is az lesz. Nehéz találkozóra számítok, még akkor is, ha nem a várakozásnak megfelelően teljesítenek a zöld-fehérek, semmiképpen sem téveszthet meg minket, hogy az utóbbi két mérkőzésen nem tudtak nyerni. Szeretnénk eredményesek lenni a Puskás Ferenc Stadionban, meg kell ragadnunk minden alkalmat, hogy pontokat szerezzünk. Biztos vagyok benne, a lelátón remek lesz a hangulat, ugyanakkor előfordulhat, hogy a pályán feszültebb lesz a légkör, mivel a Fradi a rossz kezdés után otthon mindenképpen nyerni szeretne. Eltiltottunk nincs, de a régebb óta maródi Nagy Zoltán és Joël Damahou mellett Mészáros Norbertre sem számíthatunk, rá néhány hetes kihagyás vár" – nyilatkozta a dvsc.hu-nak Kondás Elemér.

VIDEOTON–GYŐRI ETO

A bajnoki címvédő győriek a jelenlegi szereplésük miatt vannak bajban, hiszen néhány napon belül kétszer is kikaptak (a Pécstől a bajnokságban, az MTK-tól a Magyar Kupában), idén még nyeretlenek az NB I-ben (két meccse, egy pont a mérleg).

HARMADIK FÉLIDŐ

A lila-fehér klubnál nem élnek át könnyű napokat sem a játékosok, sem a szurkolók, eközben a listavezető Debrecennél épül a stadion, a DVTK-s Gosztonyi pedig két gólt lőtt a Pápának. Mind-mind megkerülhetetlen téma a Harmadik Félidőben, beszélnek is a Sport Tv róluk vasárnap esti műsorában.

Harmadik Félidő: március 16., vasárnap, 20.30, Sport2 (élő)
A műsor részletes ajánlóját itt olvashatja!

Pintér Attila vezetésével zsinórban öt bajnokin is nyeretlen maradt, mire beindult a zöld-fehér társaság gépezete. A most már Horváth Ferenc irányította alakulat ezúttal nem szeretne ilyen sokat várni a következő sikerre.

„Remélem, a mostani sorozatunknak semmi köze nem lesz a nyárihoz, és előbb megszakad, mint a szezon eleji – mondta a felvetés kapcsán a győriek középpályása, Pátkai Máté. – Most már többet nem hibázhatunk, muszáj nyernünk, csak ez számít.”

Nem lesz ugyanakkor könnyű a győriek dolga, ugyanis a tabellán második Videoton otthonában lépnek pályára, a fehérváriak hozzájuk hasonlóan idén még nyeretlenek.

„Nagyon fontos mérkőzés lesz nekünk és nekik is. Kisebb hullámvölgyben vagyunk, de bízom benne, hogy kijövünk ebből és egy győzelemmel lendületet kapunk" – mondta a vidi.hu-nak fehérvári részről Nikolics Nemanja.

LABDARÚGÓ NB I, 20. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 14., péntek
17.00
Szombathelyi Haladás–KTE-Phoenix Mecano 1–0 Becséri Dániel
19.00 Diósgyőri VTK–Lombard Pápa 2–1 Farkas Ádám
Március 16., vasárnap
14.30

Mezőkövesd–Újpest FC (Tv: Sport2)

Andó-Szabó Sándor
16.30
Pécsi MFC–MTK BudapestSzabó Zsolt
16.30Kaposvári Rákóczi–Puskás Akadémia FCSolymosi Péter
16.30Ferencváros–Debreceni VSC-Teva (Tv: M1)Kassai Viktor
18.30
Videoton FC–Győri ETO FC (Tv: Sport2)Vad II István
Március 17., hétfő
18.30
Budapest Honvéd–MVM-Paks (Tv: Duna Tv)Németh Ádám
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik