Lilába borulhat az FTC-stadion fele; a szkenner még kérdés

Vágólapra másolva!
2016.04.14. 15:09
null
Az Üllői úti bajnoki végén az újpestiek ünnepelhettek december közepén (Fotó: Hegedüs Gábor)
Szerdán, az FTC–DVSC (3–0) mérkőzésen eldőlt, hogy május 7-én Újpest–Ferencváros Magyar Kupa-döntőt rendeznek a Groupama Arénában. A találkozó több kérdést felvet, melyekkel kapcsolatban a finálé rendezőjét, a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) kerestük meg.

 

TUDNIVALÓK A KUPADÖNTŐRŐL

Az első kérdés, ami leginkább foglalkoztathatja az újpesti szurkolókat, az, hogy hány darab jegyet kapnak a mérkőzésre.

„Mai állás szerint a jegyeket fele-fele arányban vásárolhatják meg a két csapat szurkolói” – reagált ezzel kapcsolatban a Nemzeti Sport Online kérdésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Ez akkor változhat, ha az újpestiek nem tartanak igényt a rendelkezésükre bocsátható összes jegyre – tavaly a Videoton nem tartott igényt erre, ezért több ferencvárosi drukker váltott jegyet a 2015-ös kupadöntőre, amelyet ugyancsak a Groupama Arénában rendeztek meg (az FTC 4–0-ra győzött).

A Groupama Aréna befogadóképessége hazai bajnokikon és kupameccseken 23 800 fő (nemzetközi meccseken 22 000). Az azonban még kérdéses, hogy ebből hány jegyet lehet értékesíteni, ez a még egyeztetendő biztonsági intézkedésektől, szektorlezárásoktól függ. A jegyértékesítés a jövő héten kezdődhet meg.

Sipos Jenő elmondta, hogy a beléptetés szabályairól is lesznek még egyeztetések a biztonsági szabályok figyelembevételével. Így egyelőre nem lehet megmondani, hogy a bajnokikhoz hasonlóan most is csak azok az FTC-szurkolók válthatnak-e jegyet, akik alávetik magukat a vénaszkenneres ellenőrzésnek.

A vénaszkenner ellen tiltakozók beadványára éppen a napokban reagált az Egyenlő Bánásmód Hatósága (a döntés ellen fellebbeztek). Az FTC honlapja szerdán azt írta, a sportág szabályai megkülönböztetik és eltérően szabályozzák a hazai és vendégszurkolók státuszát. A mérkőzések rendező klubjának gondoskodnia kell a szurkolótáborok fizikai elkülönítéséről is. Fentiek miatt a hazai drukkerek nincsenek összehasonlítható helyzetben a vendégszurkolókkal, tehát a diszkrimináció a beléptetés tekintetében nem vetődhet fel. Igen ám, de a kupadöntőben egyik tábor sem számít vendégtábornak, hiszen az MLSZ rendezi a döntőt, másrészről hivatalosan az Újpest lesz a pályaválasztó.

Tavaly a Videoton ellen az FTC a saját maga szabályai alapján értékesíthette szurkolói számára a belépőket, de az annyiban volt más helyzet, hogy akkor például még kötelező érvényű volt a szurkolói kártya alkalmazása.

Mint már jeleztük, az Újpest lesz hivatalosan a pályaválasztó. Ez abból következik, hogy a kiírás értelmében az előbb kisorsolt elődöntő párharcából továbbjutó csapat a pályaválasztó. Ez azt jelenti, hogy elméletileg a lilák használhatnák a Fradi hazai, a saját címerével ellátott öltözőjét, de várhatóan erre nem tartanak igényt az újpestiek. Akik a pályaválasztói joggal elvileg a mezválasztásnál is előnyt élvezhetnek.

Az Újpest–FTC döntőt május 7-én rendezik a Groupama Arénában.

A kupadöntőben győzelem után már jóval nagyobb újpesti tábor köszönthetné kedvenceit, mint az FTC-elleni decemberi bajnokin
A kupadöntőben győzelem után már jóval nagyobb újpesti tábor köszönthetné kedvenceit, mint az FTC-elleni decemberi bajnokin

 

NEGYEDSZER VÍV EGYMÁSSAL KLASSZIKUS MAGYAR KUPA-DÖNTŐT A KÉT CSAPAT


A mostani a Magyar Kupa negyedik olyan kiírása, amelyben az Újpest és a Ferencváros játszik egymással a döntőben.

1922-ben volt az első FTC–UTE MK-döntő, a júniusi mérkőzés 2:2-es döntetlenre végződött, augusztusban megismételték, és 1:0-ra a Ferencváros nyert. Mind a két találkozót az MTK Hungária (kör)úti stadionjában játszották.

Öt esztendővel később, 1927-ben szintén az MTK pályája adott otthont a Fradi–Újpest kupadöntőnek, a zöld-fehérek 3:0-ra győztek.

Emlékezetes a két csapat következő – és eddigi utolsó – klasszikus döntője, 1933 májusában, a Hungária körúton a Fradi 11:1-re (!) verte meg az Újpestet, a lila-fehérek egyébként abban az esztendőben megnyerték a bajnokságot.

A két csapat 1977-ben is játszott egymással kupamérkőzést az MNK finisében, ám akkor nem klasszikus finálé volt, hanem négyes döntő a DVTK, a Vasas, az FTC és az Újpest részvételével. A négy együttes körmérkőzéses formában döntött az elsőségről, a hat meccs egyike volt a szolnoki Fradi–Dózsa összecsapás, amelyet a zöld-fehérek 3–2-re megnyertek. A kupát aztán a Diósgyőr hódította el.

1992-ben Szuperkupadöntőt játszott egymással a két rivális a Népstadionban, ezen 3–1-re az újpestiek győztek.

 

A KÉT CSAPAT ÚTJA A DÖNTŐIG
Újpest
Ferencváros
1. forduló
Vértessomlói KSK (megyei I.)–Újpest 1–14 (Igó, ill. Bardhi 4, Sallói 4, Suljic 3, Tóth P., Balogh B., Cseke)
2. forduló
Celldömölki VSE (megyei I.)–Újpest 0–9 (Kabát 4, Nagy I G. 2, Cseke, Balázs B., Bardhi
3. forduló

Velence (megyei I.)–Újpest 1–2 (Király J., ill. Kabát 2 – az elsőt 11-esből)

RSE Nagyecsed (megyei I.)–Ferencváros 0–10 (Busai 4, Haris 2, Nagy D., Lamah, Varga R., Lakatos)
Nyolcaddöntő
1. mérkőzések
ZTE FC (NB II)–Újpest 0–5 (Perovics 2, Sallói D. 2, Mohl) Ferencváros–Csákvár (NB II) 4–1 (Leandro, Sesták, Busai, Varga R., ill. Molnár Cs.)
Visszavágók
Újpest–ZTE FC 1–1 (Balogh B. – 11-esből, ill. Szakály A.)
Csákvár (NB II)–Ferencváros 4–3 (Molnár T., Nyilasi B., Domján, Dilaver – öngól, ill. Böde, Pintér Á., Hajnal)
Negyeddöntő
Első mérkőzések
Újpest–Tiszaújváros (NB III) 8–1 (Andrics 2, Balogh B. 2, Katona B. – öngól, Bardhi, K. Hazard, Mohl, ill. Katona B.) Ferencváros–Videoton 0–1 (Feczesin)
Visszavágók
Tiszaújváros–Újpest 0–2 (Cseke, Kabát)
Videoton–Ferencváros 1–2 (Stopira, ill. Böde, Kovácsik – öngól)
Elődöntő
Első mérkőzések
Újpest–Békéscsaba 2–0 (Lencse 2)
DVSC–Ferencváros 0–0
Visszavágók
Békéscsaba–Újpest 1–1 (Birtalan, ill. Andrics)
Ferencváros–DVSC 3–0 (Gera Z. 2 – az elsőt 11-esből, Nagy D.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik