A Videoton ötöt vágott a Ligakupa debreceni elődöntőjében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.22. 17:55
A magyar labdarúgó Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén a Videoton kiütéses, 5–1-es sikert aratott a DVSC-Teva otthonában, így már a jövő heti visszavágó előtt borítékolható José Gomes együttesének a döntőbe jutása. A Videoton hosszú idő után nyert ismét egymás után két tétmérkőzést, egyúttal visszavágott a Debrecennek a bajnokságban elszenvedett vereségekért.

Az első félidőben tíz perc sem kellett, és José Gomes együttese a padlóra küldte a hazai csapatot: két helyzetből két Vidi-gólt láthatott az Oláh Gábor utcai stadionba kilátogató maroknyi néző. A 6. percben Brachi bal oldali beadásánál Nildo ugrott a legmagasabbra két debreceni hátvéd „szorításában”, és szép mozdulattal fejelt 10 méterről a kapu jobb oldalába (0–1). Három perccel később Zé Luis csúsztatott bele egy felívelésbe, a labdát Álvarez szedte össze, két hátvédet is kicselezett, majd laposan lőtt a takarás miatt tehetetlen Verpecz kapujába. 0–20–1). Három perccel később Zé Luis csúsztatott bele egy felívelésbe, a labdát Álvarez szedte össze, két hátvédet is kicselezett, majd laposan lőtt a takarás miatt tehetetlen Verpecz kapujába. 0–2

A hirtelennél is gyorsabban kapott két gól ellenére a DVSC nem roppant össze, de a mezőnyben hiába egyenlítette ki a játékot, gólhelyzetet nem igazán tudott összehozni, miközben a Videoton gyors ellentámadásai magukban hordozták a veszélyt. Pont egy ilyen szituáció pecsételte meg már 42 játékperc után a DVSC sorsát.

A félidő hajrájához közeledve Ferenczi szabadrúgása után kontrázhatott a Videoton, a kapujából feleslegesen kimozduló Verpecz a tizenhatos csücskében lábbal elsodorta Nildót, Farkas játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A megítélt tizenegyest Brachi magabiztosan értékesítette, így már a szünet előtt három góllal vezetett a Videoton. 0–3

A pihenő után a mérkőzés talán legszebb akciója végén Spitzmüller közel járt a szépítéshez, de nem célzott pontosan. Hiába láthattunk helyenként szép megoldásokat, az első játékrészben lüktető mérkőzés színvonala a másodikban visszaesett. A szünetben temetett hazai reményeket Ludánszki hozta vissza a 68. percben: Spitzmüller cseles szabadrúgása és Ferenczi beadása után volt eredményes. 1–3

Az újabb gól reményében teljesen kinyílt a Debrecen, amit a 74. percben ki is használt a Fehérvár Nildo révén (1–4). Pár perccel később ismét becsődölt a hazai lestaktika, Oliveira (egy az egyben lemásolva Nildo második találatát) pedig beállította az 5–1-es végeredményt. A Videoton október közepe után nyert ismét egymás után két tétmérkőzést.

A Ligakupa elődöntőjének másik párharcában a Ferencváros a Diósgyőrrel találkozik, az első mérkőzést szerdán 18 órakor rendezik.

LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

DVSC-Teva–Videoton 1–5

Debrecen, Oláh Gábor utca. V: Farkas Á.
DVSC: Verpecz – Ludánszki, Szatmári (Mészáros, 46.), Morozov, Ferenczi – Kovács Á., Damahou, Spitzmüller, Dombi (Króner, 63.) – Tisza, Volas. Vezetőedző: Kondás Elemér
Videoton:
Calatayud – Brachi, Vinícius, Juhász, Stopira – Caneira, Vitor Gomes (Szolnoki, 67.) – Álvarez, Nildo, Oliveira (Kovács I., 67.) – Zé Luis (Lupeta, 77.). Vezetőedző: José Gomes
Gólszerző: Ludánszki (68.), ill. Nildo (6., 74.), Álvarez (9.), Brachi (42.), Oliveira (82.)

„Úgy néz ki, ez eldőlt. Rögtön az elején tíz perc alatt két gólt ajándékoztunk az ellenfelünknek, aztán még egyet a tizenegyessel – nyilatkozta Kondás Elemér a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek. – Van néhány játékosunk, akik sérülés után tértek vissza, és ma lehetőséget adtunk nekik, nyilván játszaniuk kell, hogy újra formába lendüljenek. Voltak jó teljesítmények, de olyanok is akadtak, akik sajnos kevesebbet tudtak nyújtani.”

A Videoton vezetőedzője, José Gomes még nem könyvelte el a továbbjutásukat.

„Ezt a győzelmet a játékosok és a szurkolók is megérdemelték. Ugyanakkor még csak a párharc félidejében vagyunk, lesz egy visszavágó még a Sóstóiban” – mondta a portugál szakember.


A MÉRKŐZÉS LEGFONTOSABB ESEMÉNYEI PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+2. perc: Véget ért a találkozó, a Videoton kiütéses győzelmével fél lábbal már a fináléban érezheti magát, az április 29-ei visszavágó a mai mérkőzés után formalitásnak tűnik.
90. perc:
Két perc lesz a ráadás.
87. perc:
Juhász 12 méterről kevéssel kapu mellé fejelt.

85. perc: Kovács István kapott labdát, ritmust váltott, és nagy vágtába kezdett a DVSC térfelén, ám Morozov megállította – egy sárga lapot érő belépővel.
82. perc: GÓL! 1–5! OLIVEIRA is betalált!
Ismét becsődölt a hazai lestaktika, Oliveira teljesen egyedül lépett ki egy hosszú indítással a jobb oldalon, és lazán a hosszú alsóba pöccintett.
79. perc Kovács Ádám helyére Karikás Krisztián érkezett a Debrecenben.
78. perc:
Lupeta nagyon ambiciózus, majdnem sárgát ért a túlzott akarása.
77. perc: Ismét cserélt José Gomes: Lupeta váltotta Zé Luist.
74. perc: GÓL! NILDO duplázott! 1–4!
A teljesen kinyíló debreceni védelem mögött a leshatáron kiugró Nildo egyedül vezethette a labdát Verpecz kapujára, és nem is hibázott, a hosszú alsóba lőtt.
72. perc:
Két debreceni védőre három fehérvári vezette rá a labdát, Mészáros ura volt a helyzetnek.
68. perc: GÓL! LUDÁNSZKI SZÉPÍTETT! 1–3!
Spitzmüller lövés és beadás helyett ravaszul a szélre Ferenczihez gurította le a DVSC szabadrúgását, a kemény, félmagas beadásba Ludánszki tette bele a testét, Calayudnak esélye sem volt a hárításra.
67. perc: Álverezt Kovács István, Vitor Gomest Szolnoki váltotta a Videotonban.
65. perc:
Két fehérvári készül beállásra az oldalvonalnál.
64. perc:
Stopira blokkolta Kovács lövését, ami után újabb ígéretes fehérvári kontra indulhatott.
63. perc: Újabb hazai csere! A szurkolók vastapssal kísérik a kispadig Dombi Tibort, Króner Martin a pályán.
61. perc: Majdnem négy! Álvarez kapott nagyszerű kiugratást, eltolta a labdát a kapujától megint messzire merészkedő Verpecz mellett, kiszorított helyzetből lőtt, a visszazáró Mészáros szögletre mentett.
58. perc: Újabb sárga lap! Volas tartott rá Caneira lábára.
56. perc: A gólpasszt és gólt is jegyző Brachi Kovácsot hagyta helyben, sárga lapot ért a megmozdulása.
54. perc:
Álvarez cselezett szépen a tizenhatos előterében, akár lőhetett is volna, de önzetlenül passzolt, Gomes azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
52. perc: Ferenczi futott fel, Ferenczi került helyzetbe, Ferenczi lőtt mellé.
49. perc:
Ígéretes fehérvári akció bontakozhatott volna ki, ha nem lett volna lesen Zé Luis.
48. perc:Villant a Debrecen! Kovács finom mozdulattal, bokából emelte a labdát a lendülettel érkező Spitzmüller elé, aki szép mozdulattal, kapásból kapura lőtt, kevéssel célzott mellé.
46. perc: Cserélt a Debrecen: Mészáros érkezett Szatmári helyére a szünetben.
46. perc: Folytatódik a találkozó.

1. FÉLIDŐ

Könnyen lehet, hogy a Videoton 45 perc alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését.

45. perc:Szünet! Farkas játékvezető hosszabbítás nélkül vetett véget az első félidőnek.
42. perc: GÓL! BRACHI értékesítette a tizenegyest, magabiztosan a bal alsóba helyezve. 0–3!
41. perc: A kapus sárga lapot kapott.
40. perc: BÜNTETŐ A VIDEOTONNAK!
Ferenczi szabadrúgása után indult a Videoton kontrája, amelynek végén Nildo eltolta a labdát Verpecz mellett, aki elsodorta a támadót.
39. perc:
Damahou és Gomes paprikás párharcának Farkas játékvezető sípszava vetett véget. Ez volt a mérkőzés 18. szabálytalansága.
38. perc:
Kovács volt határozott Brachival szemben a jobb oldalon, fehérvári szöglet a vége.
36. perc:
Tisza sarokrúgása után Morozov mellé bólintott.
35. perc:
A Debrecen a jobb oldalról, az alapvonal közeléből végezhetett el szabadrúgást. Ferenczi beadás helyett lövést választott, majdnem meglepte Calatayudot, de lökete középre tartott, így védett a kapus.
32. perc:
Spitzmüller nehéz helyzetbe hozta társát saját térfelén, a labdára Nildo csapott le, azonnal indította Zé Luist, Szatmári az utolsó pillanatban egy tanári becsúszással mentett.
28. perc:
A túlsó térfélen egy beívelést követően Zé Luis kapu mellé bólintott 11 méterről.
27. perc:
Kovács Ádám lövése nem okozott gondot Calatayudnak.
25. perc:
Álvarez cselezte túl magát a hazai tizenhatoson belül, így nem jutott lövéshez.
24. perc: Hazai helyzet!
Volas a felívelt labdát testtel maga elé tette, majd belsővel célba vette a hosszú sarkot 8 méterről, ismét Vinícius lába szólt közbe, újabb hazai szöglet jöhet.
21. perc:
A megítélt szabadrúgást Nildo tette keményen kapura, megdolgoztatta Verpeczet, aki látványosan hárított.
20. perc: A sarokrúgást követően kontrázott a Videoton, Oliveirát a visszazáró Dombi Tibor szerelte szabálytalanul 22 méterre a kaputól, a rutinos támadó sárga lapot kapott.
19. perc:
Kovács emelt finoman Tisza elé a jobb oldalon, Vinícius belelépett: szöglet.
18. perc:
Brachi újabb szabadrúgást ívelt a debreceni kapu elé, most tisztáztak a hazai védők.
14. perc:
Ferenczi a bal szélen tört előre, de szerelték, ráadásul a vendégek jöhetnek kirúgással.
A Debrecen hátul bizonytalan, támadásban ötlettelen. A Vidi úgy vezet két góllal, hogy semmi különöset nem tett, „csak” kihasználta két helyzetét.
13. perc:
Oliveira beadása használhatatlan középen.
11. perc:
Szatmári passzolt pontatlanul és veszélyesen saját térfelén, de megúszta a Debrecen.
9. perc: Újabb GÓL! ÁLVAREZ növelte a vendégek előnyét! 0–2!
A tizenhatos vonalára ívelt labdába Zé Luis csúsztatott bele, Álvarez szedte össze a büntetőterület jobb oldalán, két szép csellel három hazai védőt is hintába ültetett, majd 10 méterről laposan a lábak között a rövid alsóba lőtt.
6. perc: GÓL! NILDO találatával vezetést szerzett a Videoton! 0–1!
Brachi magas ívű beadására két debreceni védő között ugrott a legmagasabbra a fehérvári támadó, és szép mozdulattal a kapu jobb oldalába bólintott a mozdulatlan Verpecz mellett.
4. perc:
Stopira kemény beadására Nildo érkezett, de az utolsó pillanatban szerelte Morozov, így nem jutott lövéshez.
3. perc: Brachi bedobása után Oliveira lőtt 11 méterről mellé.
Az időjárás kiváló, a néző viszont feltűnően kevés az Oláh Gábor utcai stadionban.
1. perc: A Videoton kezdte a találkozót.
A csapatok már a pályán, a Debrecen pirosban, a Videoton kék-fehérben futballozik majd.

ELŐZMÉNYEK
A két csapat a bajnokságban már mindkét mérkőzését lejátszotta, az ősszel és a tavasszal is 2–1-re nyert Kondás Elemér együttese.

A Ligakupa történetében már három alkalommal is összefutott a Loki és a Vidi. A sorozat első, 2007–2008-as kiírásának döntőjében a Videoton legyőzte a Debrecent, 2009-ben viszont a hajdúságiak mentek tovább, míg tavaly szintén a fehérváriak örülhettek a negyeddöntőben, egyetlen Nikolics-gól döntötte el a párharcot.

A DVSC és a Videoton is rendszeresen eredményesen szerepel a Ligakupában: a hazaiak háromszor játszottak döntőt és egyszer nyertek, a vendégek négy alkalommal jutottak el a fináléig és háromszor emelhették magasba a serleget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik