HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.06 06:37 Frissítve: 2018.07.06 06:40

Küldetés – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

Hajnal Tamás kétségkívül a közelmúlt egyik legjobb és legeredményesebb magyar labdarúgója volt. Igen, mostantól aktuális a múlt idő, a kiváló középpályás visszavonult. Utólag bevallhatom: egyik kedvenc játékosom hagyta abba a futballt. Most attól tekintsünk el, hogy az aszályos magyar viszonyok között egy-két fecske nem csinál nyarat, de a hozzá hasonló hozzá­állású futballistából kellene jóval több a hazai pályákon, az ő játékfelfogása és játékintelligenciája szinte fehér holló a honi futballpályákon. Talán nem véletlen, hogy külföldön futott be, fiatalon alkalmazkodott a német közeghez, a kinti szakembereknek nem kellett a kiváló anyagból a dudvát kigyomlálni, Hajnal Tamás már a Bundesliga környezetében szocializálódott. Nem véletlen, hogy később nem kisebb szakember, mint Jürgen Klopp ismerte el futballtudása mellett sportemberi, sőt emberi kvalitásait.

 
Hajnal Tamás: Itt az idő, hogy a profi futball utáni életemre összpontosítsak

Hogy mit hoz Hajnal jövője, az még magában az érintettben sem körvonalazódott konkrétan, tény, hogy az UEFA nemzetközi felsőfokú képzésének a hallgatója – és mint tudjuk, Magyarországon jó futballistánál már csak jó sportvezetőből van kevesebb. Az egykori – de furcsa ezt leírni – középpályással készült interjúból kiderül, olyan korábbi menőkkel tanul együtt, mint Gaizka Mendieta, Kolo Touré vagy Youri Djorkaeff és Éric Abidal, valamint korábbi dortmundi csapattársa, Sebastian Kehl a példa rá, hogy a megszerzett diplomával nagyon magasra lehet jutni.

Légiósaink első generációja egykor úgy igazolt külföldre, hogy reményeink szerint az ott megszerzett tapasztalatokkal felvértezve visszatér a magyar labdarúgásba, és átadja tudását. Ez csak hellyel-közzel valósult meg, mi több, a honi futballba visszaforgatott szakértelem sem tudta megállítani a sportág hanyatlását. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, nem tudták betölteni a középkori céhlegények küldetését, akik országról országra járva gyarapították ismereteiket, hogy végül szülőföldjükön alkossák meg mestermunkájukat.

Hajnal Tamás – immár Gera Zoltánhoz hasonlóan – Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Szabics Imre, Bódog Tamás útjára lépett abban a tekintetben, hogy lejött a pályáról, de nem távolodott el a sportágtól. Nincs messze az idő, hogy akár edzőként, akár sportvezetőként kamatoztathassa a tudását. Akár anyaegyesületében, a Fradiban, akár másutt.

A lényeg persze az lenne, hogy itthon, a magyar futballért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.16 23:47:28

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Kommentre” kész volt a drukker – fél évszázaddal ezelőtt is. A Népsport pedig vette a bátorságot, s 1968 novemberében meghirdette: „Szerkesszen velünk!”

2018.11.14 18:28:49

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Aláírták az üzemeltetési szerződést, extra programokkal várják a szurkolókat az új stadionban.

2018.11.13 22:04:30

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Megerősítették az izomzatot, hogy átvegye a szalagok szerepét.

2018.11.13 12:04:43

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Rózsa Dániel 2016-ban Djuricin 11-esét is kifogta. A Vidi mintha nem ugyanaz a csapat lenne a kupameccsek után.

2018.11.12 10:25:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Vidi-edző szerint az alapemberek hiánya nem lehet kifogás. A 14. forduló mestermérlegei.

HIRDETÉS
HIRDETÉS