HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.06 06:37 Frissítve: 2018.07.06 06:40

Küldetés – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

Hajnal Tamás kétségkívül a közelmúlt egyik legjobb és legeredményesebb magyar labdarúgója volt. Igen, mostantól aktuális a múlt idő, a kiváló középpályás visszavonult. Utólag bevallhatom: egyik kedvenc játékosom hagyta abba a futballt. Most attól tekintsünk el, hogy az aszályos magyar viszonyok között egy-két fecske nem csinál nyarat, de a hozzá hasonló hozzá­állású futballistából kellene jóval több a hazai pályákon, az ő játékfelfogása és játékintelligenciája szinte fehér holló a honi futballpályákon. Talán nem véletlen, hogy külföldön futott be, fiatalon alkalmazkodott a német közeghez, a kinti szakembereknek nem kellett a kiváló anyagból a dudvát kigyomlálni, Hajnal Tamás már a Bundesliga környezetében szocializálódott. Nem véletlen, hogy később nem kisebb szakember, mint Jürgen Klopp ismerte el futballtudása mellett sportemberi, sőt emberi kvalitásait.

 
Hajnal Tamás: Itt az idő, hogy a profi futball utáni életemre összpontosítsak

Hogy mit hoz Hajnal jövője, az még magában az érintettben sem körvonalazódott konkrétan, tény, hogy az UEFA nemzetközi felsőfokú képzésének a hallgatója – és mint tudjuk, Magyarországon jó futballistánál már csak jó sportvezetőből van kevesebb. Az egykori – de furcsa ezt leírni – középpályással készült interjúból kiderül, olyan korábbi menőkkel tanul együtt, mint Gaizka Mendieta, Kolo Touré vagy Youri Djorkaeff és Éric Abidal, valamint korábbi dortmundi csapattársa, Sebastian Kehl a példa rá, hogy a megszerzett diplomával nagyon magasra lehet jutni.

Légiósaink első generációja egykor úgy igazolt külföldre, hogy reményeink szerint az ott megszerzett tapasztalatokkal felvértezve visszatér a magyar labdarúgásba, és átadja tudását. Ez csak hellyel-közzel valósult meg, mi több, a honi futballba visszaforgatott szakértelem sem tudta megállítani a sportág hanyatlását. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, nem tudták betölteni a középkori céhlegények küldetését, akik országról országra járva gyarapították ismereteiket, hogy végül szülőföldjükön alkossák meg mestermunkájukat.

Hajnal Tamás – immár Gera Zoltánhoz hasonlóan – Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Szabics Imre, Bódog Tamás útjára lépett abban a tekintetben, hogy lejött a pályáról, de nem távolodott el a sportágtól. Nincs messze az idő, hogy akár edzőként, akár sportvezetőként kamatoztathassa a tudását. Akár anyaegyesületében, a Fradiban, akár másutt.

A lényeg persze az lenne, hogy itthon, a magyar futballért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.17 20:27:12

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

„A mozgása még nem tökéletes, de már felkel az ágyból, igaz, némi segítséggel.”

2018.09.17 13:55:09

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A csatár reagált edzője kritikájára – a forduló mérlegelése; trükkje; felismerése; csetepatéja.

2018.09.15 23:36:15

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aztán kezdtek esetlegessé válni a szándékok a pályán.

2018.09.15 15:10:19

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)

Petrjak gólja döntött, négy ponttal megugrott az FTC a tabellán.

2018.09.15 15:10:19

Labdarúgó NB I DOROS LÁSZLÓ

Hat perc alatt háromszor rezdült meg a DVTK hálója • Vajda első két gólját szerezte mezőkövesdi színekben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS