HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.06 06:37 Frissítve: 2018.07.06 06:40

Küldetés – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

Hajnal Tamás kétségkívül a közelmúlt egyik legjobb és legeredményesebb magyar labdarúgója volt. Igen, mostantól aktuális a múlt idő, a kiváló középpályás visszavonult. Utólag bevallhatom: egyik kedvenc játékosom hagyta abba a futballt. Most attól tekintsünk el, hogy az aszályos magyar viszonyok között egy-két fecske nem csinál nyarat, de a hozzá hasonló hozzá­állású futballistából kellene jóval több a hazai pályákon, az ő játékfelfogása és játékintelligenciája szinte fehér holló a honi futballpályákon. Talán nem véletlen, hogy külföldön futott be, fiatalon alkalmazkodott a német közeghez, a kinti szakembereknek nem kellett a kiváló anyagból a dudvát kigyomlálni, Hajnal Tamás már a Bundesliga környezetében szocializálódott. Nem véletlen, hogy később nem kisebb szakember, mint Jürgen Klopp ismerte el futballtudása mellett sportemberi, sőt emberi kvalitásait.

 
Hajnal Tamás: Itt az idő, hogy a profi futball utáni életemre összpontosítsak

Hogy mit hoz Hajnal jövője, az még magában az érintettben sem körvonalazódott konkrétan, tény, hogy az UEFA nemzetközi felsőfokú képzésének a hallgatója – és mint tudjuk, Magyarországon jó futballistánál már csak jó sportvezetőből van kevesebb. Az egykori – de furcsa ezt leírni – középpályással készült interjúból kiderül, olyan korábbi menőkkel tanul együtt, mint Gaizka Mendieta, Kolo Touré vagy Youri Djorkaeff és Éric Abidal, valamint korábbi dortmundi csapattársa, Sebastian Kehl a példa rá, hogy a megszerzett diplomával nagyon magasra lehet jutni.

Légiósaink első generációja egykor úgy igazolt külföldre, hogy reményeink szerint az ott megszerzett tapasztalatokkal felvértezve visszatér a magyar labdarúgásba, és átadja tudását. Ez csak hellyel-közzel valósult meg, mi több, a honi futballba visszaforgatott szakértelem sem tudta megállítani a sportág hanyatlását. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, nem tudták betölteni a középkori céhlegények küldetését, akik országról országra járva gyarapították ismereteiket, hogy végül szülőföldjükön alkossák meg mestermunkájukat.

Hajnal Tamás – immár Gera Zoltánhoz hasonlóan – Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Szabics Imre, Bódog Tamás útjára lépett abban a tekintetben, hogy lejött a pályáról, de nem távolodott el a sportágtól. Nincs messze az idő, hogy akár edzőként, akár sportvezetőként kamatoztathassa a tudását. Akár anyaegyesületében, a Fradiban, akár másutt.

A lényeg persze az lenne, hogy itthon, a magyar futballért.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.19 08:50:35

Labdarúgó NB I Z. A.

Úgy érzi, helyes döntés volt hazajönni, és már nagyon várja az NB I-es rajtot.

2018.07.18 16:35:02

Labdarúgó NB I P. K.

SZEZONRAJT III. Nagy hiányzó a Lokinál, négy alapember távozott a 2017-es kispesti bajnokcsapatból.

2018.07.18 22:34:06

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A klubcsapatainkban szereplő légiósok produkciója a közepes szintet sem üti meg.

2018.07.17 23:21:17

Labdarúgó NB I P. K.

SZEZONRAJT II. Csertői kiakadása ellenére nem sok minden változott Pakson, együtt maradt a Kövesd is.

2018.07.17 12:56:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Az edzések utáni könyvtár-látogatásról, a sokkoló orvosi bejelentésről, s arról, hogy az önsajnálat nem visz előre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS