„Kovács Zoli, lőj egy gólt!”, majd a pofonok: újpesti kínok a Vidi ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.07. 10:08
null
Újra összecsap az Újpest és a Videoton (<strong>Fotó</strong>: Nemzeti Sport)
A listavezető Ferencváros hárompontos előnnyel (igaz, a vesztett pontok számát tekintve ugyanúgy) várja a labdarúgó NB I 25. fordulóját a Videoton FC-vel folytatott bajnoki versenyfutásban. A hétvégén a papírforma alapján az FTC-nek lesz könnyebb dolga, hiszen a Fradi a Mezőkövesdet fogadja, míg a Vidinél a dobogóra hajtó Újpest vizitál. Más kérdés, hogy a közelmúltban az Újpest többször is kikapott a fehérváriaktól, igaz, az ősszel Felcsúton és a Szusza Ferenc Stadionban is 2–2-re végeztek a felek. Háttér és statisztikai érdekességek a 25. kör elé.

Az előző idényben a 25. forduló hozta meg a fordulatot a bajnoki versenyfutásban. A 18. fordulóig a Ferencváros és a Vasas dominált, majd élre állt a Videoton, mely a 24. körig csak egyszer vesztette el a vezető pozíciót. A 25. fordulóban azonban a fehérváriak kikaptak a Vasastól, s ezt kihasználva élre tudott állni a későbbi győztes Bp. Honvéd. A 26. és 27. fordulóban volt még egy-egy helycsere, de a 25. körben elszenvedett vereség nagyon sokba került később a Vidinek. Ez a fehérváriak legutóbbi bajnoki veresége és az egyetlen hazai kudarc a legutóbbi 27 találkozón. Most a 25. körben a Videoton egyik kedvenc „partnerét”, az Újpestet fogadja, míg a Ferencváros a kiesés ellen küzdő Mezőkövesdet látja vendégül.

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 7 alkalommal mérkőztek meg az élvonalban, az örökmérleg 4–2–1 a Ferencváros javára. A legutóbbi három mérkőzést az FTC nyerte meg, a Mezőkövesd még nem tudott nyerni a Fradi otthonában – bár két döntetlent már elért.

♦ Az FTC megnyerte legutóbbi kilenc hazai bajnokiját, ezeken a zöld-fehérek gólkülönbsége 28–7, nem rossz… Ilyen hosszú győzelmi sorozata hazai pályán legutóbb 2015-ben volt a Fradinak, az 11 mérkőzés után szakadt meg a nagy rivális Újpest ellen.

♦ A Ferencváros hazai pályán több gólt szerzett a bajnokságban (35), mint a Mezőkövesd az összes mérkőzésén (30). Az egész mezőnyben Thomas Doll csapatának a legjobb a hazai mérlege (10–2–0), az FTC szerezte a legtöbb és kapta a második legkevesebb gólt.

♦ A Mezőkövesd idegenbeli szereplésével semmi baj, sőt… A matyóföldieké jelenleg az 5. legjobb idegenbeli mutató (4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség), a Mezőkövesd idegenben hattal több pontot szerzett, mint otthon!

♦ Vidéki csapat ellen hazai pályán 2016 novembere óta nem veszített NB I-es mérkőzést a Ferencváros, akkor a Paks tréfálta meg (1–2). Nem fővárosi vagy dunántúli csapat 2012. március 3. (!) óta nem győzött a Ferencváros otthonában élvonalbeli bajnokin, akkor a Debreceni VSC tudta elvinni a három pontot 2–1-es sikerével.

♦ Az FTC két legeredményesebb játékosa, Varga Roland (14 gól) és Böde Dániel (11) pont annyiszor talált a kapuba, mint az NB I legkevesebb szerzett góljával szerénykedő Haladás (25). A két válogatott támadó vállalta magára a bajnokságban a Fradi góljainak 48 százalékát.

DIÓSGYŐRI VTK–HALADÁS

♦ Eddig 73 első osztályú bajnoki mérkőzést játszottak, majdnem egyenlő a mérleg: a DVTK 25, a Haladás 27 mérkőzést nyert meg 21 döntetlen mellett.

♦ A Diósgyőr az egész szezonban csak háromszor nyert idegenben, kétszer a Haladás ellen, mindkétszer 3–0-ra – mondhatni, Bódog Tamás csapata szívesen játszana akár minden hétvégén a Halival. Persze csak akkor, ha a 3–0-s sorozat pályaválasztóként is „érvényes”.

♦ A DVTK hazai mérlege (5 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség) az 5. legerősebb a mezőnyben. A Haladás elsősorban azért sereghajtó, mert idegenbeli mérlege förtelmes: a szombathelyiek csak 4 pontot szereztek meg a begyűjthető 33-ból (1–1–9-es mérleg) a saját stadionjukat elhagyva!

♦ A Haladás idegenben 11 mérkőzésen csak 8 gólra volt képes, minden más csapat legalább 14-ig eljutott.

♦ A Haladás 2010 óta nem nyert a Diósgyőr vendégeként, és eddig 35 bajnoki mérkőzésből csak hármat nyert meg a DVTK otthonában (vagy ideiglenes otthonában). 1958-ban 0:2, 1984-ben 0–1, 2010-ben 1–3 volt az eredmény.

♦ A DVTK nyeretlen legutóbbi három bajnoki mérkőzésén, és a negyeddöntőben a kupából is kiesett. A Haladás szintén három nyeretlen bajnoki után érkezik, bár a kupában már nem volt érintett.

♦ A diósgyőriek 2016. augusztus 6. (DVTK–Bp. Honvéd 0–3) óta pályaválasztóként minden NB I-es mérkőzésükön szereztek gólt. A sorozat immár 25 mérkőzés óta tart.

BP. HONVÉD–BALMAZÚJVÁROS

♦ A kupakieséssel a Honvédnak egyetlen célként a bajnoki dobogó elérése marad, ehhez mindenképpen le kellene győznie a kispesti csapatnak a kieső helyen álló újoncot. Kispesten ikszeltek (2–2), Balmazújvárosban 3–0-ra nyert a Honvéd – ezt a két élvonalbeli bajnokit játszotta eddig egymás ellen a két csapat.

♦ A Honvéd az előző szezonban 24 forduló alatt hazai pályán 9 ponttal szerzett többet, mint most. A kispestiek csak a 7. legjobb hazai mérleget (5–2–4) mondhatják a magukénak, és a Mezőkövesd után a második legtöbb gólt kapták otthon.

♦ A hazai gól még így is (szinte) biztos: a kispestiek 2016. augusztus 21. (Honvéd–Gyirmót 0–0) óta minden bajnokijukon betaláltak a Bozsik József Stadionban. A sorozat 24 mérkőzést számlál.

♦ A Balmazújváros eddig több pontot szerzett idegenben (13), mint hazai pályán (11). Az újonc legutóbbi két idegenbeli meccsét elveszítette (a Ferencváros ellen 5–0-s, a Videoton ellen 1–0-s vereséget szenvedett) – eddig a bajnokságban nem volt olyan eset, hogy a Balmaz egymás után három idegenbeli mérkőzésén ne szerzett volna pontot.

♦ Davide Lanzafame tavaly november 18. óta nem szerzett bajnoki találatot, góltalansága hét mérkőzés óta tart. Az előző idényben ugyanígy tavasszal volt a Honvéd klasszis támadójának egy hosszú góltalansági szériája (8 mérkőzés február és április között).

♦ Ha a Honvéd nem kap ki szombaton, akkor tavaly augusztus óta először tud le egymás után három NB I-es mérkőzést vereség nélkül. A bajnokságot hatmeccses veretlenségi sorozattal kezdte a címvédő.

VASAS FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 5 NB I-es meccset játszottak egymással, az első kettőt a Puskás Akadémia nyerte meg, a második kettőt a Vasas, az ötödik 0–0-s döntetlennel zárult. A legutóbbi három találkozón a felcsútiak gólt sem lőttek a Vasasnak.

♦ A Vasas veretlen legutóbbi három bajnokiján, ebben az idényben még nem volt hasonló sorozata az angyalföldieknek. A 2017–2018-as szezonban a Vasas tudott összehozni utolsóként a csapatok közül egy (legalább) hármas veretlenségi miniszériát.

♦ A Puskás Akadémia nem tudott győzni legutóbbi öt bajnokiján, három 0–0-s döntetlen mellett két 3–1-es vereséget gyűjtött be. A felcsútiak legutóbb tavaly december 9-én győztek a bajnokságban.

♦ Pintér Attila csapatának az idegenbeli mérlegén igencsak javítania kellene: a PAFC legutóbbi hét idegenbeli bajnokiján nyeretlen, ráadásul a hétből hatszor kettő vagy több gólt kapott.

♦ A Vasas a lehetséges 36-ból 17 pontot szerzett meg pályaválasztóként. A PAFC csak 10 pontot gyűjtött be a lehetséges 36-ból vendégként, csak két csapatnak van ennél rosszabb mutatója.

♦ Ez az első olyan szezonja Pintér Attilának élvonalbeli edzőként, amelyben csapata (vagy csapatai) 10 vereséget gyűjtöttek be.

PAKSI FC–DEBRECENI VSC

♦ A Debrecen egyik kedvenc ellenfele a Paks, ugyanis a hajdúságiak eddig 26 bajnokiból csak hármat vesztettek el a tolnaiakkal szemben (a mérleg a pályaválasztó paksiak szemszögéből 3–11–12).

♦ Hazai pályán a Paks eddig csak egyszer tudta legyőzni a Debrecent 13 próbálkozásból – 2014 őszén a házigazda 2–1-re nyert. A Debrecen négyszer nyert Pakson, nyolc döntetlen mellett.

♦ A Paks ötös veretlenségi sorozatban van, ez a legjobb aktív széria a mezőnyben. A tolnai zöld-fehérek a 2015–2016-os idény 18. fordulója óta először vannak dobogón.

♦ A Debrecen még nyeretlen a tavaszi idényben, legutóbb tavaly december 2-án szerzett három pontot a bajnokságban. A nyeretlenségi széria 6 mérkőzés óta tart, ez a leghosszabb rossz aktív széria az első osztályban.

♦ A Paks támadója, Bartha László már hat bajnoki gólt szerzett a DVSC elleni mérkőzéseken (és még a Ligakupában is hozzátett anno egyet) – minden ellenfél közül a Loki ellen talált be a legtöbbször.

♦ A paksiak legutóbbi 28 hazai bajnoki mérkőzésükből csak hármat (DVTK 0–1, Videoton 1–4, Ferencváros 0–2) veszítettek el.

♦ A Paksé a harmadik legjobb hazai mérleg az NB I-ben (5–5–2, 20 pont a megszerezhető 36-ból), a Lokié a 4. legjobb idegenbeli (4–4–4, 16 pont a lehetséges 36-ból).

VIDEOTON FC–ÚJPEST FC

♦ Már 104 NB I-es mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat, az örökmérleg a Videoton javára billen, 43–23–38.

♦ Az örökmérleg „felbillenését” az idézte elő, hogy a Vidi egy évtizede rendszeresen legyőzi az Újpestet. A Vidi 15-ször verte meg a lilákat 2008 óta, azelőtt 40 év alatt jött össze 28 siker. A 2010-es években az Újpest 19 kísérletből csak kétszer tudta legyőzni a Videotont, és hatos nyeretlenségi sorozatban van a székesfehérvári csapat ellen.

♦ Az Újpest 2007 októbere óta nem tudott győzni a Videoton vendégeként. Akkor a lilák egyenlítő gólját a Videoton jelenlegi sportigazgatója, Kovács Zoltán szerezte. Akkor még szólt a „Kovács Zoli, lőj egy gólt!” – a fehérvári találatot követően a Megyeri útiak kedvence már csak három bajnoki gólt szerzett lila-fehérben, és már csak hetet az élvonalban (az utolsó négyet a Győri ETO játékosaként szerezte a csatár).

♦ A Videoton az egy évvel ezelőtti, Vasas elleni vereség óta veretlen pályaválasztóként. A veretlenségi sorozat 16 mérkőzés óta tart.

♦ Tart egy másik sorozat is: a Videoton legutóbbi 45 hazai bajnoki mérkőzésén mindig szerzett gólt. 2015. július 25-én a Haladás úszta meg legutóbb kapott gól nélkül, nyert is 1–0-ra.

♦ Az Újpest legutóbbi három bajnoki mérkőzésén veretlen, legutóbbi két találkozóján gól nélküli döntetlen született.

♦ A hét közben az MTK ellen kupahőssé avanzsáló Novothny Soma 13 találatot szerzett az Újpest 31 góljából – az NB I-ben egy játékos sincs, aki ennél nagyobb szeletet vágott volna ki magának csapata „góltortájából”. A lilák góljainak 42 százalékát szerezte a góllövőlistán a második helyen álló center.

♦ A legutóbbi hat, Videoton és Újpest között lejátszott bajnokin öt kiállítás volt, tavaly októberben Anel Hadzic és Asmir Suljic mehetett zuhanyozni egy meglehetősen botrányos találkozón.

♦ Az Újpestnek a tavasszal ez lesz a 10. tétmérkőzése: 2018-ban eddig öt bajnokin és négy Magyar Kupa-találkozón léptek pályára a lilák. A Videoton csupán az idei ötödik tétmeccsére készül. A fehérváriak még az ősszel kiestek a Magyar Kupából, így MK-mérkőzést a tavaszi szezonban nem játszottak, s bajnokit is csak négyet, mert a Honvéd elleni NB I-es találkozójuk elmaradt. Költői a kérdés: melyik csapat játékosai lesznek frissebbek a szombati meccsen?

NB I, 2017–2018, 25. FORDULÓ
ÁPRILIS 7., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
14.30: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama ArénaSolymosi Péter
17.00: Bp. Honvéd–BalmazújvárosBudapest, Bozsik József StadionKassai Viktor
17.00: Vasas–Puskás Akadémia
Budapest, Szusza Ferenc StadionIványi Zoltán
17.00: Paksi FC–Debreceni VSCPaks, Városi StadionBognár Tamás
17.00: Diósgyőri VTK–Haladás
Mezőkövesd, Városi StadionKarakó Ferenc
19.30: Videoton–Újpest (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 24 15 6 3 52–22 +30 51
2. Videoton FC 23 14 6 3 48–24 +24 48
3. Paksi FC 24 9 8 7 35–34 +1 35
4. Újpest FC 24 8 10 6 31–29 +2 34
5. Debreceni VSC 24 9 6 9 38–31 +7 33
6. Budapest Honvéd 23 9 5 9 37–39 –2 32
7. Diósgyőri VTK 24 8 6 10 38–39 –1 30
8. Vasas FC 24 7 5 12 29–45 –16 26
9. Puskás Akadémia FC 24 6 8 10 28–37 –9 26
10. Mezőkövesd Zsóry FC 24 6 8 10 30–44 –14 26
11. Szombathelyi Haladás 24 7 3 14 25–39 –14 24
12. Balmazújváros 24 5 9 10 27–35 –8 24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik