Kínos pacsi – Őri B. Péter jegyzete

ŐRI B. PÉTERŐRI B. PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 00:21

Klubhűség? Na ne vicceljünk! A mai rideg, pénzt dicsőítő világban idejétmúlt fogalom. Hol van az már, amikor egy futballista tizenvalahány esztendőt egy csapatban tölt el? Évtizedek óta gyakorlat, hogy a legtöbb együttesben idegenlégiósok szerepelnek. Ők a mai kor zsoldosai. Azonban nagyon nem mindegy, hogy jók vagy rosszak.

Az előbbieket jellemzi: nem érdekli őket semmi más, csak hogy jelenlegi kenyéradójuk elégedett legyen velük, másképpen, a kilencven perc alatt úgy focizzanak, hogy a meccs végén győzelemnek örüljenek, vagy ha ez nem is sikerül mindig, játékukon ne látszódjék az, ami a rossz zsoldosokat jellemzi.

Vagyis a jóknak nemcsak pénzkereseti forrásként fontos az adott egylet, a lehetőségeken belül mindent megtesznek az aktuális klubért. Talán nem túl nagy tévedés leírni: a Real Madridnak, a Barcelonának jó, míg a Manchester Citynek, a PSG-nek rossz zsoldosai vannak inkább. Igazolják ezt az elért eredmények, „a pénz nem minden” közhelyes igazsága, az elnyert trófeák száma.

Itthon a szerb mentalitás a példa, a legtöbben – persze sok egyéb mellett – ezt hiányolják a magyar futballistákból. Két napja olvashatták ezen az oldalon Dlusztus Imre publicisztikájában: „Szerb iskola. Szenvedély és alázat és magas színvonalú munkakedv.” A szerb jelzőt helyettesíthetjük délszlávval.

Pikáns helyzet állt elő azzal, hogy a Videotonnak az Európa-liga playoffkörében a Partizannal kellett megküzdenie a továbbjutásért. A Vidi szerb edzője az előző évadban még a belgrádiak kispadján ült, két szerb játékosa szerepelt az ellennél, további kettő pedig a délszláv harcosságot tanulta fiatalkorában.

Szakmai elemzésbe nem fognék, maradjunk annyiban, kollégánk, Zombori András meccstudósításában felvetette, hogy ők négyen vajon miért klubjuk évadbeli legfontosabb meccsén játszottak mélyen a tudásuk alatt. Volt, aki ezt még megfejelte azzal, hogy a bemelegítésnél a kelleténél lelkesebben üdvözölte régi csapattársait és a stábtagokat, illetve volt, aki a hatalmas zakót, a kiesést követően nem a többiekkel ment a fehérvári tábor elé megköszönni a buzdítást, hanem a belgrádiakkal pacsizott, nevetgélt, mezt cserélt.

A szerb összetartás legalább olyan híres, mint a szerb iskola. Csütörtök este Felcsúton rájöttem: az a jó zsoldos, aki – legyen bárki is az ellenfél – nemcsak megtesz mindent jelenlegi klubjáért, hanem az érzelmeit is tudja palástolni, legalább addig, amíg be nem megy az öltözőbe.

Hiú ábránd ilyen futballisták magyarországi szerződtetésében bízni?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik