Kanta József a ferencvárosi világválogatott ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.17. 14:10
A labdarúgó NB I-ben ma négy mérkőzést rendeznek, köztük a Ferencváros–MTK örökrangadót. Lássuk, miben bízhat az MTK, és milyen lehetőségek közül választhat a hazaiak vezetőedzője, Ricardo Moniz. Ma kerül sor a Pécs–Győr, a Mezőkövesd–Lombard Pápa és a DVTK–KTE meccsre is.

Kanta Józsefnek (jobbra) a szerb Vladan Csukicssal  is meggyűlhet a baja a ma esti meccsen (Fotó: Korponai Tamás)
Kanta Józsefnek (jobbra) a szerb Vladan Csukicssal is meggyűlhet a baja a ma esti meccsen (Fotó: Korponai Tamás)
Kanta Józsefnek (jobbra) a szerb Vladan Csukicssal is meggyűlhet a baja a ma esti meccsen (Fotó: Korponai Tamás)
Kanta Józsefnek (jobbra) a szerb Vladan Csukicssal  is meggyűlhet a baja a ma esti meccsen (Fotó: Korponai Tamás)
Kanta Józsefnek (jobbra) a szerb Vladan Csukicssal is meggyűlhet a baja a ma esti meccsen (Fotó: Korponai Tamás)

 

EZT VÁRJÁK AZ EDZŐK

„Vissza kell vágnunk – leginkább saját magunk miatt – a Videoton elleni kudarc után – nyilatkozta Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője, a fradi.hu-nak. – Meg kell mutatnunk, mit tudunk hazai pályán a csodálatos közönségünk előtt. Fordulatos, nehéz meccsre számítok, amelyet nagy várakozás előz meg mindkét klub részéről. A Győr ellen nyerni tudtunk, bízom benne, hogy ugyanazt a forgatókönyvet írja majd a sors. Az ETO elleni meccs egyértelműen Holman Dávidé volt, remélem, hogy most is így lesz és meg tudja mutatni, mi rejlik benne."

Garami József tervei szerint az MTK a Groppioni – Nagy T., Kálnoki Kis, Vukmir, Fejes – Poór, Pölöskei, Kanta – Vass P., Bese, Pál A. összeállításban kezdi az összecsapást.

„Természetesen nagyon készülünk a mérkőzésre, az örökrangadónak megfelelően fokozott izgalommal – mondta az MTK honlapjának GaramiJózsef szakmai igazgató. – Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen a Ferencváros tovább erősített, sok komoly képességű játékost szerződtetett, és a bajnoki címre hajt. Mindent megteszünk majd azért, hogy sikerrel szerepeljünk a találkozón."

 

A magyar futball patinás „nagy öregei" 203. alkalommal csapnak össze bajnoki mérkőzésen. Száztíz éve rendezték az első FTC–MTK-t, akkor a Fradi nyert. Az összesített mérleg enyhe Ferencváros-fölényt mutat, 82 Fradi- és 74 MTK-győzelem mellett 46 döntetlen született. A tempofradi.hu összeállítása szerint a Puskás-stadion (illetve Népstadion) 43 örökrangadónak adott otthont, 20 alkalommal az FTC, 15-ször az MTK nyert, míg 8 mérkőzés döntetlenre végződött.

A Ferencváros vezetőedzőjének, Ricardo Moniznak felemás emlékei lehetnek az MTK-ról. Az előző szezonban ősszel, az idény egyik legjobb meccsén 4–2-re nyert hazai pályán Garami József csapata, úgy, hogy nagyrészt a Fradi támadott. Tavasszal azonban, főképp jó második félidei teljesítményének köszönhetően, Győrben Somália és Böde Dániel egy-egy góljával már a Ferencváros győzött 2–0-ra.

Az előző idényhez képest az MTK inkább gyengült, a Fradi pedig erősödött, többek között éppen a kék-fehérektől érkező Hidvégi Sándorral, aki azonban talpcsonttörés miatt nem játszhat a mai meccsen. A tavaly a Fradi ellen 4–2-re nyerő MTK gólszerzői – Könyves Norbert, Hidvégi Sándor, Csiki Norbert – közül egyébként már csak a duplázó Csiki játszik a kék-fehéreknél, de sorozatos sérülései után ebben a szezonban még nem léphetett pályára.

Az MTK a problémák – Csiki mellett Hegedüs Lajos és Horváth Zsolt is régóta hiányzik, s időközben Varga Szabolcs is kidőlt – dacára győzelemmel kezdte a szezont (a Mezőkövesd ellen), azóta viszont egy döntetlen (Diósgyőrben) és egy vereség következett (otthon a Szombathelytől). A Ferencváros ellen a kék-fehérek várhatóan ismét kontrákra rendezkednek majd be, akárcsak tavaly ősszel. Vass Patrik, Bese Bálint vagy Pál András egyaránt képes lehet arra, hogy lendületes elfutással a védők mögé kerüljön. A kulcs az, eljut-e a labda az MTK támadóihoz. Ezért pedig elsősorban a játékmester, Kanta József lesz a felelős, aki az első két fordulóban három gólpasszt is adott társainak (az MTK öt góljából háromban is szerepet játszott).

Őt és a kék-fehérek támadásait azonban egy kisebb világválogatott igyekszik majd megállítani. A múlt héten igazolt trinidadi Akeem Adams már a Győr ellen is bizonyította, hogy lehet rá számítani, a bosnyák Muhamed Besiccsel stabil kettőst alkothatnak.

Ugyanakkor a héten is szerződtetett a csapat egy védőt, a brazil Gerson személyében. Azok után, hogy Adamset múlt héten egyből mély vízbe dobta Moniz, nem lepődnénk meg, ha az MTK ellen Gerson is játszana. Már csak azért is, mert Hidvégi sérülése után lehet, hogy Adams kikerül a védelem bal oldalára. Azonban balhátvédként két másik náció képviselője, a német Philipp Bönig vagy akár a bosnyák Aleksandar Jovanovic is szóba jöhet, bár utóbbi eredetileg jobbszélső.

Az már a fentiekből is látszik, hogy az új játékosok érkezésével alaposan szélesedett a szezont két győzelemmel (Pécs, Győr) és egy vereséggel (Videoton) kezdő Ferencváros eszköztára, és nem csak hátul – ahol egyébként Jova Levente és Gyömbér Gábor biztos pontnak számít – variálhat a zöld-fehérek holland edzője.

Előrébb ugyanis ott van a Julian Jenner, Jack Tuijp, Arsenio Vaalport alkotta holland tengely, de pályára küldhető adott esetben a román Andrei Ionescu és a mali Ulysse Diallo is, hogy a csapat jolly jokeréről, az elöl és hátul is bevethető brazil Somáliáról ne is beszéljünk (bár ő combsérüléssel bajlódott az elmúlt napokban). És akkor még ott van ugye a Böde Dániel, Józsi György, Holman Dávid összetételű magyar sor is.

Vagyis ha csak a variációs lehetőségek száma döntené el a találkozót, akkor nem lenne kérdés a végkimenetel...

A TÖBBI MÉRKŐZÉSRŐL

Az NB I-ben egyedüliként pont nélküli Pécsi MFC és mai vendége, a bajnoki címvédő Győri ETO között több hasonlóságot is találunk. Egyik csapat sem nyert még ebben a szezonban, és mindkettőből állítottak már ki több játékost is az előző fordulókban – a győriektől kettőt, a pécsiektől összesen négyet; a PMFC még egyetlen találkozót sem fejezett be 11 emberrel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a két csapat eddigi meccsein összesen 21 találat született, akkor túlzás nélkül állíthatjuk, pikáns kis összecsapásra van kilátás ma este a baranyai megyeszékhelyen.

A Mezőkövesd a múlt heti 6–2-es kecskeméti siker után ma az új stadionja avatóján fogadja a még veretlen Lombard Pápát. A kövesdiek így már biztosan nem jutnak a velük kapcsolatban gyakran emlegetett egriek sorsára, akik az előző idényben egyetlen meccset sem játszhattak hazai környezetben, miután – megfelelő támogatás hiányában – nem tudták felújítani a pályájukat.

A DVTK–KTE-Phoenix Mecano összecsapás pikantériája, hogy Tomiszlav Szivics korábbi csapata ellen vezetheti sikerre a még nyeretlen Diósgyőrt, másrészt a DVTK először szerepel azt követően, hogy L'Imam Seydit és Rudolf Gergelyt szabadlistára tette a vezetőség. Ezzel a lépéssel viszont elöl gyakorlatilag elfogyott az együttes. Rajtuk kívül ugyanis csak Bacsa Patrik található a támadósorban (az edzéseken a 18 éves kapus, Gelei Vince játszott csatárt). Viszont ha nyer a csapat, akkor – a vezetőség döntése értelmében – a szurkolók ismét pacsizhatnak a játékosokkal.

NB I, 4. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
IdőpontMérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 16., péntek
19.00Kaposvári Rákóczi–Újpest 2–2
Szabó Zsolt
Augusztus 17., szombat
16.30 Diósgyőri VTK–KTE-Phoenix Mecano (Sport1)
Andó-Szabó Sándor
19.00Mezőkövesd-Zsóry–Lombard Pápa Kassai Viktor
19.00Pécsi MFC–Győri ETO (Sport1)
Vad II István
21.00 Ferencváros–MTK Budapest (M2)
Farkas Ádám
Augusztus 18., vasárnap
16.30Bp. Honvéd–Puskás Akadémia FC (M1) Erdős József
18.30Videoton–MVM Paks (Sport2)
Solymosi Péter
20.30Haladás–Debreceni VSC-Teva (Sport2)
Fábián Mihály
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK

 

AZ ÁLLÁS
1. DVSC-Teva3312–1+119
2. Videoton FC339–1+89
3. MVM Paks338–3+59
4. Lombard Pápa FC3213–1+27
5. Ferencváros3214–40 6
6. Kecskeméti TE3217–8–16
7. Újpest FC41216–60 5
8. MTK Budapest31115–3+24
9. Haladás31113–4–14
10. Mezőkövesd3126–60 3
11. Győri ETO3214–5–12
12. Diósgyőri VTK3213–7–42
13. Budapest Honvéd3122–5–31
14. Puskás Akadémia FC3123–7–41
15. Kaposvári Rákóczi4134–12–81
16. Pécsi MFC333–9–60
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik