Kabát már élt, amikor a Fradi legutóbb legyőzte az Újpestet a kupában

Vágólapra másolva!
2016.05.07. 14:36
null
Kabát Péter 2010 áprilisában győztes gólt szerzett az Üllői úton (Fotó: NS-archív)
Szombat este az Újpest és a Ferencváros játssza a Magyar Kupa döntőjét. A pályaválasztó lila-fehérek a 10., a zöldek a 22. végső győzelmükre hajtanak. Múltidéző a két csapat gazdag kupatörténelméből.

Nem könnyű az 1909-ben indított sorozat, a Magyar Kupa statisztikai adataiban eligazodni, még azt sem jelenthetjük ki teljes meggyőződéssel, hogy pontosan tudjuk, hányadik kupadöntőt is játsszák ma este a csapatok.

Ami biztos, ez a 76. olyan kiírás, amelyben eljutnak a fináléig a felek (két Magyar Kupa-sorozat nem fejeződött be: 1944 őszén csak néhány mérkőzést játszottak le, aztán a világháború magyarországi harcai miatt félbeszakadtak az MK küzdelmei, míg az 1952–1953-as szezonban az elődöntőt és a döntőt már nem játszották le), tehát elvileg a 76. kupadöntőt játssza ma 20.30-kor az Újpest és a Ferencváros, ám nagy kérdés, hogy beszámoljuk-e az 1911–1912-es idény fináléját, amelyet nemes egyszerűséggel nem játszottak le, mert előbb az MTK nem állt ki a meccsre, majd amikor hosszas huzavona után 1913 decemberére kitűzték a találkozó új időpontját a kék-fehérek pályaválasztásával, akkor meg az FTC nem volt hajlandó lejátszani a meccset… Szóval eddig 74 döntőt játszottak le, de 75 győztes van, az említett 1911–1912-es sorozat kupagyőztesének az MTK-t hirdette ki a szövetség.

Könnyebb dolgunk van, ha azt számoljuk össze, hogy az Újpest és a Ferencváros eddig hány mérkőzést játszott egymás ellen a kupában. Nos, korábban hússzor találkoztak, és jelentős a Fradi fölénye: a zöld-fehérek 11-szer győztek, 4 találkozó döntetlen lett, 5-ször az újpestiek diadalmaskodtak.

Klasszikus kupadöntőt három kiírásban vívtak egymással a riválisok, mind a háromszor a Ferencvárosé lett a serleg. Az utóbbi időszakban az újpestiek szerepeltek lényegesen jobban a kupapárharcban, a Ferencváros 1978 óta egyszer sem tudta legyőzni a lila-fehéreket MK-mérkőzésen.

HA KUPADÖNTŐ, AKKOR FRADI-SIKER

1. A két csapat először 1922-ben találkozott egymással a Magyar Kupában, s mindjárt a döntőben. Az I. világháború befejezését követő első kupasorozatban a Fradi a III. Kerületet (4:0), az UTE a Szombathelyi AK-t (1:0) győzte le az elődöntőben, majd a Hungária úton rendezett fináléban (1922. június 18-án) 2:2-re végeztek egymással, a korabeli tudósítás szerint 5000 néző előtt. Akkoriban még nem volt hosszabbítás, meg tizenegyespárbaj, így megismételték a mérkőzést.

2. Két hónappal később (augusztus 20-án) ismét az MTK stadionjában találkozott egymással a két csapat, és a tartalékos – négy meghatározó játékosát nélkülöző, s a meccset tíz emberrel kezdő – FTC meglepetésre az ifiből felhozott, a játékba néhány perces késéssel beszálló Wágner Károly fejes góljával 1:0-ra legyűrte az UTE-t, így története során másodszor hódította el a Magyar Kupát.

3. Az 1924–1925-ös szezonban az előző kiírás győztesének, az MTK-nak sikerült elérnie a szövetségnél, hogy ne kelljen „előmérkőzéseket” játszania, hanem egyből a döntőbe kerüljön, így a többi csapat azért küzdött, hogy az MTK ellenfele lehessen a fináléban. A döntőbe jutásért éppen az FTC és az UTE került szembe egymással, és az 1925 augusztusában rendezett Hungária úti találkozón a lila-fehérek nyertek 3:2-re – a kupában tehát először győzték le az FTC-t. A döntőben aztán 4:0-ra kikaptak az MTK-tól.

4. Két évvel később, 1927 júniusában a fináléban találkozott egymással a két csapat, és a Ferencváros – Turay József két, valamint Bukovi Márton egy találatával – 3:0-ra megverte az Újpestet. Lapunk, a Nemzeti Sport címlapján azt írta a meccsről: „A Magyar Kupa döntője izgalmas és elkeseredett küzdelmet hozott a túlfűtött hangulatban, igazságos eredménnyel".

5. A következő sorozatban (1928-ban) nem sikerült revánsot vennie az Újpestnek, a két együttes az elődöntőben találkozott egymással, és a Ferencváros 2:1-re győzött, majd egy héttel később a döntőben 5:1-re megverte a miskolci Attila FC-t.

6. 1930-ban már a negyeddöntőben összekerült egymással a két élcsapat, és a Megyeri úti összecsapáson 3:2-re a Ferencváros nyert. A lila-fehéreket az vigasztalta, hogy a bajnokságban két ponttal megelőzték a Fradit, és fennállásuk során először ünnepelhettek bajnoki címet az első osztályban.

7. Csak egy évet kellett várni arra, hogy a sors(olás) szeszélye ismét összehozza a két alakulatot egymással a kupában, ráadásul megint a négy közé jutásért mérkőztek meg. 1931 áprilisában a Fradi megsemmisítő, 6:1-es vereséget mért az Újpestre, a lila-fehérek szurkolói ezúttal is csak azzal vághattak vissza, hogy a bajnokságot kedvenceik nyerték meg…

8. Ha az előző, 6:1-es Fradi-sikerre a „megsemmisítő” jelzőt használtuk, akkor mit mondjunk a két évvel későbbi 11:1-re, minden idők legnagyobb különbségű győzelmére a kupadöntőben? A két csapat 1933. május 25-én az MTK stadionjában csapott össze egymással a Magyar Kupa fináléjában, és a Ferencváros 11:1-re győzte le az Újpestet! Az utóbbi hetekben – amióta kiderült, hogy az idei kupadöntőt a két ősi rivális vívja egymással – a média sokat foglalkozott a 83 évvel ezelőtti mérkőzéssel, hiszen ez volt a legutóbbi klasszikus döntő, amelyet az FTC és az Újpest vívott egymással. Lapunk Népsport retromelléklete is részletesen írt a találkozóról, most csak annyit említünk, hogy a zöld-fehérek Takács II József négy, Sárosi György három, Táncos Mihály két, Toldi Géza és Kohut Vilmos egy-egy góljával győzték le a kissé tartalékos újpestieket, akik közül P. Szabó Gábor volt eredményes. Bombaerős volt az a Ferencváros, hiszen Blum Zoltán irányításával egy évvel korábban százszázalékos teljesítménnyel (22 meccs, 22 győzelem) nyerte meg a bajnokságot, ám ha a 11:1-es eredmény láttán azt hinnénk, hogy az Újpest roppant gyenge csapat volt, akkor tévedünk. A lila-fehérek 11 nappal korábban – az MK-döntőn nem szereplő –Jávor Pál góljával a bajnokságban 1:0-ra legyőzték a Fradit, és ezzel a sikerrel alapozták meg az újabb bajnoki címüket.

AZ MK-BAN TOVÁBBRA IS AZ FTC AZ ÚJPEST MUMUSA

9.Szó se róla, azokban az évtizedekben nem ment az Újpestnek a kupában a Ferencváros ellen, 1935 májusában a sorozat elődöntőjében 2:1-re kapott ki a zöld-fehérektől, akik aztán a fináléban a Hungáriát (MTK) is 2:1-re győzték le.

10. 1944 nyarán is az Újpest „testén keresztül” vezetett a Ferencváros útja a fináléba, a júniusi elődöntőben az Üllői úton 5:2-re nyertek a hazaiak, és a döntőt is sikerrel vívták meg, megismételt mérkőzésen 3:1-re legyőzték a Kolozsvári AC-t.

11. A II. világháború után több évig szüneteltek a kupaküzdelmek, amikor mégis megrendezték a Magyar Népköztársasági Kupának nevezett sorozatot, akkor a két csapat elkerülte egymást, így az 1944-es összecsapás után több mint húsz év telt el, mire ismét Ferencváros–Újpest meccset, vagy ahogy akkor mondták, Fradi–Dózsát láthattak a szurkolók. Az erőviszonyok viszont nem változtak – már ami a kupapárharcot illeti. Merthogy 1966 novemberében, a Megyeri úton 6:3-ra nyert a Ferencváros, s bár nem ez volt az évszázad mérkőzése, Szőke Istvánnak minden bizonnyal emlékezetes maradt, hiszen négyszer talált be az újpestiek kapujába.

12. Amikor arról beszélünk, hogy az FTC és az Újpest 83 évvel ezelőtt játszott egymással legutóbb Magyar Kupa-döntőt, akkor mindig hozzá kell tenni, hogy klasszikus finálét! Merthogy 1977-ben is találkoztak egymással a kupa végjátékában, csak akkor négyes döntő keretében. A hetvenes évek közepén – miután válogatottunk kétszer nem jutott ki a világbajnokságra (az 1970-es és az 1974-es tornára) – a szövetség szakemberei úgy gondolták, hogy a magyar labdarúgóknak elsősorban erőnlétben, fizikai mutatókban van lemaradásuk a mellettünk elszáguldó világelittel szemben, ezért reformokat vezettek be. Ennek egyik része az ún. követelményrendszer volt (központilag megszabták, hogy az edzések egy részében milyen erőnlét- és gyorsaságfejlesztő gyakorlatokat kell végezni), másrészt kiadták a jelszót, hogy növelni kell a tétmérkőzések számát. Nemcsak az NB I létszámát emelték meg 16-ról 18-ra (így 30-ról 34-re nőtt a bajnoki meccsek száma), hanem az 1976–1977-es kupakiírást is úgy alakították ki, hogy minél több mérkőzést játsszanak a csapatok. Két csoportkört rendeztek, mire kialakult a legjobb négy mezőnye (a kupagyőztes DVTK-nak például 14 MNK-meccset kellett megvívnia ahhoz, hogy bejusson négy közé), és nem elődöntővel folytatták a csapatok, hanem körmérkőzést vívott egymással a négy együttes. Ennek keretében találkozott 1977 áprilisában a Ferencváros és az Újpesti Dózsa, és a Szolnokon rendezett – a korabeli sajtó szerint 17 000 néző előtt lejátszott – meccsen Pogány László két, valamint Nyilasi Tibor egy góljával 3–2-re nyert a Ferencváros, a lila-fehérek részéről Fekete László duplázott

13. A következő kiírásban is csoportmérkőzések után alakult ki a legjobb négy mezőnye, de ekkor már nem körmérkőzéses formában rendezték meg a döntőt, hanem elődöntőket játszottak. Ebben a fázisban találkozott egymással 1978. augusztus 19-én, a Népstadionban a Fradi és a Dózsa, és bár a nagyszerű Fazekas, Törőcsik, Fekete csatársorral pályára lépő Újpest a szünetben 2–1-re vezetett, Szokolai László és Bálint László góljával fordított a Ferencváros, és 3–2-re győzött. Majd egy nappal később, augusztus 20-án a döntőben a PMFC-t is megverte (hosszabbítás után 4–2-re), és elhódította a kupát.

Ez az 1978-as mérkőzés a párharc szempontjából azért különleges, mert azóta – azaz 36 éve – a Ferencvárosnak a Magyar Kupában egyszer sem sikerült legyőznie az Újpestet. A 13. meccsük után 11 Fradi-siker, egy döntetlen és egy Újpest-diadal volt a mérleg, azóta az FTC győzelmeinek száma nem gyarapodott. Az Újpest elleni legutóbbi ferencvárosi kupasiker idején a két csapat keretéből egyedül Kabát Péter élt már, ő is csak tizenegy hónapos volt…

FORDUL A KOCKA, RENDRE A LILA-FEHÉREK NYERIK MEG A PÁRHARCOKAT

14. Több mint egy évtizednyi szünet után az 1991–1992-es kiírásban találkozott egymással a két csapat a Magyar Kupában. A nyolcaddöntőben futottak össze, az 1992 márciusi, Üllői úti találkozón az Újpest Eszenyi Dénes találatával szerzett vezetést az első félidőben, majd a hajrában Lipcsei Péter tizenegyesből egyenlített, 1–1 lett a vége.

FERENCVÁROS–ÚJPEST 1–1

15. Az idegenbeli iksz után az Újpest várta kedvezőbb helyzetben a Megyeri úti visszavágót, és Sorin Cigan – aki akkor a lila-fehéreknél játszott – góljával 1–0-ra győzött, így a Kovács Ferenc irányította együttes 2–1-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé. És meg sem állt a döntőig, sőt, Békéscsabán Eszenyi 117. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte a Vácot, így elhódította a serleget.

16. 1998 őszén második nekifutásra sikerült lejátszani az Újpest–Ferencváros nyolcaddöntőt, először ugyanis a felázott pálya alkalmatlansága miatt elhalasztották a meccset. Két héttel később, november 25-én Zenun Selimi találatával már a 3. percben vezetést szerzett a Fradi, ám előbb Sebők Vilmos büntetőből egyenlített, majd Tamási Zoltán és Kovács Zoltán is betalált, 3–1-re győzött az Újpest.

ÚJPEST–FERENCVÁROS 3–1

17. 2000 októberében már a csoportmérkőzéseket követő 1. fordulóban, azaz a 16 közé jutásért találkoztak egymással. A Megyeri úti mérkőzés hőse Herczeg Miklós volt, aki az 1. és a 83. percben is gólt szerzett, így 2–0-ra nyert az Újpest.

ÚJPEST–FERENCVÁROS 2–0

18. Egy évvel később megint a 16 közé jutásért kellett megmérkőzniük egymással, ezúttal az Üllői úton. Izgalmas, óriási csata volt, Pinte Attila góljával a Fradi szerezte meg a vezetést az első játékrész végén, a volt ferencvárosi Korolovszky Gábor a szünet után egyenlített. A kétszer tizenöt perces hosszabbításban nem esett gól, a tizenegyespárbajt4–1-re az Újpest nyerte meg. A lila-fehérek nemcsak ebben az ütközetben győztek, hanem a Magyar Kupát is elhódították, a döntőben a Haladást verték meg 2–1-re.

FERENCVÁROS–ÚJPEST 1–1 – 11-ESEKKEL 1–4

19. A két csapat a Magyar Kupában legutóbb 2013 őszén mérte össze erejét. A nyolcaddöntőben találkoztak, az oda-vissza vágós párharc első meccsét november 27-én a Puskás Ferenc Stadionban rendezték (akkor épült a Groupama Aréna). A mérkőzésen nem esett gól (0–0), ez volt Ricardo Moniz utolsó előtti meccse a Fradi vezetőedzőjeként. Három nappal később a zöld-fehérek bajnokin pályaválasztóként 2–1-re kikaptak a PMFC-től, Monizt menesztették…

FERENCVÁROS–ÚJPEST 0–0

20. …a párharc visszavágóján már Máté Csaba irányította a Ferencvárost – megbízott edzőként. A találkozón a zöld-fehérek dolgoztak ki több helyzetet, de a mindent eldöntő gólt az Újpest szerezte: Loic Nego beadása után Dusan Vasziljevics fejelt a kapuba – már egyikük sem a negyedik kerületieket erősíti… 1–0-s összesítéssel az Újpest jutott tovább, a lilák aztán a Pécs és az MTK elleni párharcukat is megnyerték, majd a döntőben tizenegyesekkel legyőzték a DVTK-t.

Már akkor Nebojsa Vignjevics irányította az újpesti csapatot, ő kupamérkőzésen – Moniz és Máté után – a harmadik Fradi-edzővel, Thomas Doll-lal találkozik. Bajnokin háromszor Doll, kétszer Vignjevics együttese győzött, egy meccs iksz lett, a Ligakupában tavaly az Üllői úton Dollék nyertek, a Megyeri úti összecsapás döntetlent hozott.

ÚJPEST–FERENCVÁROS 1–0


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik