Ilyet sem láttunk még, amióta 3 pontért játszanak az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2018.03.17. 11:35
null
Király Gábornak (jobbra) és a kiesés elől menekülő Haladásnak a Honvéd otthonában kellene pontokat szereznie (Fotó: Nemzeti Sport)
Ha az időjárás is engedi, teljes fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I, a hosszú hétvégén a 23. fordulót rendezik meg, tehát utolsó körére fordul az élvonalbeli bajnokság. A 47 pontos Ferencváros és a 44 pontos, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Videoton fut versenyt az elsőségért az utolsó 11 fordulóban, a 3. helyezett DVSC-től kezdve pedig mindenki lefelé figyel – csupán 9 pont van a bronzérmes helyen álló csapat és a 12. helyezett között, hasonló ilyen sok forduló után még nem történt meg, mióta az élvonal átállt a győzelemért 3 pontot adó rendszerre.

ILYET SEM LÁTTUNK MÉG

♦ Amióta (az 1994–1995-ös szezonban) az NB I is átállt a győzelemért 3 pontot adó szisztémára, sosem fordult elő, hogy ilyen kicsi legyen a különbség a 3. és a 12. helyezett csapat között 22 forduló után. Ezt az okozza, hogy a mezőnytől messze ellépő Ferencváros és Videoton FC mögött a többi csapat gyakorlatilag agyba-főbe keresztbeveri egymást, s az az érdekes helyzet állt elő, hogy ez a tíz együttes egyszerre küzd a bronzéremért (azaz a nemzetközi kupaszereplésért) és a kiesés ellen.

A vizsgált időszakban sosem fordult elő eddig, hogy a 3. helyen álló csapatnak 35 pontnál kevesebbje lett volna – most a DVSC-nek 32 van, s a Loki edzője, Herczeg András a múlt héten nem alaptalanul beszélt arról, hogy az elsődleges cél a kiesés elkerülése. Ilyet sem mindennap hallunk egy bronzérmes helyen álló csapat trénerétől… A 2. helyezett (s egyébként egy mérkőzéssel kevesebbet játszó) Videoton és a 3. helyen álló Debrecen között nagyobb a különbség (12 pont), mint a Debrecen és a sereghajtó Mezőkövesd között (9).


BP. HONVÉD–HALADÁS

♦ Ez már a 123. első osztályú bajnoki összecsapás a két csapat között. Az eddigi 122 meccsen nem sok lapot osztottak a Haladásnak: a kispestiek 74, a szombathelyiek 20 mérkőzést nyertek meg, 28 iksz mellett.

A két csapat legutóbbi négy összecsapását kivétel nélkül a Honvéd nyerte meg, mely legutóbb 2016. április 16-án szenvedett vereséget a Haladástól (0–1 a Bozsik-stadionban).

♦ A legutóbbi 14 Honvéd–Haladás (vagy Haladás–Honvéd) bajnokiból csak egy olyan volt, amelyen háromnál több gól esett.

♦ A párharc történetében van egy egészen nyomasztó sorozat (már a szombathelyiek szemszögéből): 1962 és 1992 között az összes mérkőzését elvesztette a Honvéd otthonában a Haladás, 1958. november 9. és 2008. október 18. között pedig nem nyert mérkőzést.

♦ A Honvéd az előző idényben félelmetes volt hazai pályán, most rém gyenge: 10 találkozó után nem pozitív a mérlege (4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), a kispestiek begyűjtötte 14 pontnál csak a Balmazújváros és a Mezőkövesd szerzett kevesebbet otthon (10-10 pont). A Honvéd kapta az összes csapat közül a legtöbb gólt (20) hazai pályán.

♦ A kispestiek reménye, hogy a Haladás viszont egészen pocsékul szerepel idegenben. A szombathelyiek mérlege vendégként 1–1–8, messze a legrosszabb az élvonalban – mint ahogy az is, hogy a Hali csak 7 gólt szerzett eddig idegenbeli mérkőzésein.

♦ A Honvéd ötöt elveszített a legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből. A kispestiek tavaly szeptember 23. (Videoton–Honvéd 1–1) óta egyszer sem játszottak döntetlent a bajnokságban.

♦ A Haladás formája pont ellentétes, a szombathelyiek négyet megnyertek legutóbbi hat bajnoki mérkőzésük közül.

VASAS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A két csapat 1942 óta találkozik rendszeresen a legmagasabb osztályban. Eddigi 94 élvonalbeli mérkőzésük közül 51-et a Vasas, 24-et a Diósgyőr nyert meg, a döntetlenek száma 19.

♦ 2011 óta mumusféle a DVTK a Vasasnak: a miskolciak a legutóbbi 10 összecsapásból 8-at megnyertek egy döntetlen és egy vereség mellett.

♦ A Vasas 1943 és 2010 között két hazai mérkőzést veszített el a Diósgyőr ellen, azóta négyet.

♦ Az angyalföldiek az előző fordulóban megtörték október közepe óta tartó nyeretlenségi sorozatukat és november vége óta tartó vereségsorozatukat. Az elmúlt 6 fordulót figyelembe véve így is a Vasas és a Honvéd van a legrosszabb formában az NB I-ben.

♦ Ebben az idényben csak két olyan hazai mérkőzése volt a Vasasnak, amelyen nem kapott gólt.

♦ A Diósgyőr csak két ellenfelet tudott a 2017–2018-as bajnokságban legyőzni idegenben, a Haladást kétszer és a Vasast egyszer. A DVTK minden idegenbeli győzelme úgy született meg, hogy Bódog Tamás csapata nem kapott gólt.

♦ 2017. október 28. (Puskás Akadémia–Vasas 0–0) óta nem volt olyan bajnoki, amelyet a piros-kékek kapott gól nélkül tudtak volna hozni. A sorozat 8 mérkőzést számlál. A Vasas védelmének „lyukassága” jókora fejfájást jelenthet a szakmai stábnak, az angyalföldieknél (43) egyik csapat sem kapott több gólt ebben az idényben. Összehasonlításul: az előző idényben a bajnokság végén, 33 forduló után állt 40 kapott gólnál a Vasas.

VIDEOTON FC–BALMAZÚJVÁROS

♦ Eddig kétszer találkozott a Videoton az abszolút újonccal, s mind a kétszer pontokat vesztett: júliusban és októberben is 1–1-re végeztek a felek.

♦ A bajnokság eddig lejátszott két (majdnem) teljes köre alatt csak az Újpest és a Balmazújváros szerzett mindkét mérkőzésen pontot a Videoton ellen. A Honvédnak még lesz erre esélye, hiszen Felcsúton ikszelt, és van egy elhalasztott mérkőzése a Vidi ellen.

♦ A Videoton már csaknem egy éve, 2017. április 8. óta veretlen pályaválasztóként, akkor a Vasas szúrt ki vele (1–2). A Vidi hazai veretlenségi sorozata 15 meccset számlál, a fehérváriak a legutóbbi öt mérkőzésüket megnyerték az ideiglenes otthonukul szolgáló Pancho Arénában.

♦ A Balmazújváros eddig több pontot szerzett idegenben (13), mint hazai pályán (10). Nem épp szokásos statisztika egy újonc csapattól – az idegenbeli tabellán a 6. helyen áll Horváth Ferenc csapata, mely csak öttel szerzett kevesebb pontot, mint a vendégként legjobb mérlegű Ferencváros.

♦ A Videoton 2015. július 25. (Videoton–Haladás 0–1) óta mindegyik hazai mérkőzésén szerzett gólt. A gólszerző széria 44 mérkőzés óta tart.

PAKSI FC–ÚJPEST FC

♦ Eddig 26 mérkőzést vívtak az élvonalban, a Paks mérlege erősen pozitív: 11 találkozót nyert meg 9 döntetlen és 6 újpesti siker mellett.

♦ Más kérdés, hogy a legutóbbi hat találkozón a Paks nem tudott győzni az Újpest ellen, igaz, ezek közül öt meccs döntetlenre végződött.

♦ Az Újpest eddig csak egyszer, 2013. november 30-án tudott bajnoki mérkőzést nyerni Pakson (2–4). Friss viszont egy másik pozitív élmény: Magyar Kupa-találkozón másfél héttel ezelőtt, március 6-án nyert a Tolna megyei városban, méghozzá 2–0-ra.

♦ Csak egy olyan paksi mérkőzést vívtak eddig a csapatok, amelyen a házigazda nem szerzett gólt (0–0 2014 nyarán).

♦ A Paks a bajnokságban veretlen tavasszal, két mérkőzést megnyert, míg Balmazújvárosban ikszelt. Csertői Aurél csapata legutóbb 2017. december 9-én, a Honvédtól kapott ki. Az Újpest két tavaszi bajnokit megnyert, egyet elveszített, valamint három Magyar Kupa-mérkőzésen győzött (kétszer épp a Paksot verte meg). A 2018-ban lejátszott hat tétmérkőzésükből ötöt megnyertek a lila-fehérek.

♦ A lilák tavaly július óta nem játszottak idegenbeli mérkőzésen döntetlent, ötször győztek, négyszer kikaptak ebben a periódusban. Ebben a bajnokságban az Újpest csak kétszer nem tudott gólt szerezni vendégként: a Haladás és a Ferencváros ellen.

♦ A Paks hazai pályán csak a két bajnokesélyestől, a Videotontól (1–4) és a Ferencvárostól (0–2) kapott ki ebben a bajnokságban. A tolnaiak megnyerték legutóbbi három hazai mérkőzésüket. Otthon gólerős csapat a Paks (csak a Ferencváros távozott kapott gól nélkül), ám csak két olyan mérkőzése volt, amelyen a vendégcsapat ne tudott volna betalálni (Haladás 2–0, Balmazújváros 1–0).

♦ Az NB I összes labdarúgója közül Novothny Soma játéka érinti a legjobban csapata eredményességét: a 13 gólnál tartó center az Újpest góljainak 42 százalékát szerezte ebben a bajnokságban.

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 7 NB I-es mérkőzést játszott a két csapat egymással, a mérleg a pályaválasztó DVSC szempontjából 3–2–2.

♦ A Mezőkövesd eddigi egyetlen győzelmét Debrecenben a bajnokság nyitó fordulójában aratta (1–2). A kövesdiek ezután még hét idegenbeli bajnokijukon maradtak sikerélmény nélkül, aztán viszont a Honvéd és az Újpest otthonában is győztek.

♦ A Mezőkövesdé a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben, Kuttor Attila csapata legutóbbi 7 mérkőzésén nem talált legyőzőre. Egész Európában nincs sereghajtó, melynek ilyen hosszú veretlenségi szériája lenne. A 2017–2018-as idényben a leghosszabb veretlenségi széria eddig 9 mérkőzéses volt az élvonalban, a Debrecen és a Ferencváros jutott el idáig.

♦ A Debrecené a leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat, a Loki nem tudott nyerni legutóbbi 4 bajnoki mérkőzésén, sőt csak egy pontot szerzett ezeken. A tavaszi idényben a DVSC csak egy gólt szerzett eddig és csak egy tétmérkőzést tudott megnyerni (a Dorog ellen, a Magyar Kupában).

♦ A Mezőkövesd idegenben (13) több pontot szerzett, mint otthon (10) ebben a bajnokságban.

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A párharc történetének első mérkőzését a Puskás Akadémia FC nyerte meg (Akeem Adams tragédiája után volt ez a találkozó, a Ferencváros „Veled vagyunk” feliratú pólóval érkezett), azóta az FTC veretlen. Az örökmérleg a házigazda szempontjából 5 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség. Bajnokin csak az élvonalban találkozott a Fradi felcsúti csapattal, amikor ugyanis a zöld-fehérek az NB II-ben futballoztak (2006 és 2009 között), mind a három idényben a Keleti csoportban játszottak, míg a Felcsút SE (majd FC Felcsút) a Nyugati csoportban szerepelt.

THOMAS DOLL VS. PINTÉR ATTILA
2016. augusztus 21. Ferencváros–Mezőkövesd 2–2
2016. december 3. Mezőkövesd–Ferencváros 2–0
2017. július 16. Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
2017. október 14. Puskás Akadémia–Ferencváros 1–1

♦ A két őszi mérkőzés 1–1-es döntetlenre végződött. Ebben a bajnokságban a Puskás Akadémia az egyetlen csapat, amely az eddigi két teljes körben veretlen maradt a Fradi ellen – az FTC minden más riválisát már legyőzte 2017–2018-ban legalább egyszer.

♦ A Ferencvárossal edzőként bajnoki címet és kupát is nyerő Pintér Attila élvonalbeli csapatai közül a Sopronnal, a Győri ETO-val és a Mezőkövesddel is le tudta győzni bajnokin az FTC-t.

♦ Thomas Doll még egyszer sem tudott bajnoki mérkőzésen győzelmet aratni az FTC-vel Pintér Attila irányította csapat ellen. Eddig négy NB I-es mérkőzésen mérték össze tudásukat, három döntetlenre végződött (2–2, 1–1, 1–1), egyszer Pintér a Mezőkövesddel 2–0-ra „elkapta” a Fradit.

♦ A Ferencvárosé a legjobb hazai mérleg az NB I-ben: ebben a szezonban még nem kaptak ki otthon a zöld-fehérek, 9 mérkőzést megnyertek, kettőn ikszeltek. A Fradi szerezte hazai pályán a legtöbb gólt és kapta (holtversenyben) a legkevesebbet.

♦ A Puskás Akadémia nem remekel idegenben, mérlege 2–4–5, és ez csak a 10. helyet „ér” az idegenbeli mutatókat tekintve az NB I-ben. Érdekes módon a felcsútiak elég sok gólt szereznek vendégként (17 találatuknál csak a Videoton szerzett többet, 22-t), de sokat is kapnak (a 21 gólt kasszírozó PAFC-nál csak a Vasas szedett be több gólt idegenben, 27-et).

♦ A Ferencváros tizenegy hónapja, 2017. április 15. óta veretlen az NB I-ben hazai pályán. A veretlenségi sorozat 14 mérkőzést számlál. A zöld-fehérek megnyerték legutóbbi nyolc hazai bajnokijukat, úgy, hogy ezeken 25 gólt szereztek – több mint hármas gólátlag.

NB I, 2017–2018, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 17., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Debreceni VSC–MezőkövesdDebrecen, Nagyerdei StadionSzőts Gergely
17.00: Vasas–Diósgyőri VTK Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
17.00: Paks–Újpest FC
Paks, Városi Stadion
Kassai Viktor
17.00: Videoton–Balmazújváros (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
17.00: Bp. Honvéd–Haladás
Budapest, Bozsik József StadionIványi Zoltán
19.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 14 5 3 49–21 +28 47
2. Videoton FC 21 13 5 3 47–24 +23 44
3. Debreceni VSC 22 9 5 8 35–27 +8 32
4. Újpest FC 22 8 8 6 31–29 +2 32
5. Paksi FC 22 8 7 7 32–32 0 31
6. Diósgyőri VTK 22 8 4 10 36–37 –1 28
7. Budapest Honvéd 21 8 4 9 34–37 –3 28
8. Puskás Akadémia FC 22 6 7 9 27–34 –7 25
9. Vasas FC 22 7 3 12 27–43 –16 24
10. Szombathelyi Haladás 22 7 2 13 23–36 –13 23
11. Balmazújváros 22 5 8 9 26–33 –7 23
12. Mezőkövesd Zsóry FC 22 5 8 9 25–39 –14 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik