Illés Artnerről: Feszültséget keltett, rontotta a hangulatot

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 10:20
null
Illés Béla kritikus a Haladás volt vezetőedzőjével, Artner Tamással szemben (Fotó: Mirkó István)
Az NB I-ben utolsó előtti, 15. helyen álló Haladás labdarúgócsapatának egyik társtulajdonosa, Illés Béla a Nemzeti Sportnak értékelte az elmúlt fél évet, élesen kritizálta az együttes szezon közben menesztett vezetőedzőjét, Artner Tamást.

 

NEM TETTEK LE AZ ÜZLETRŐL

Mostanság többször szárnyra kapott a hír, hogy a Haladást működtető gazdasági társaságban többségi tulajdonrészt szerezne a Halmai Gábor, Illés Béla nevével fémjelzett vállalkozás. A csapat többségi tulajdonosa e pillanatban a városi önkormányzat, a Halmill Kft.-nek 44 százaléka, vagyis kisebb szerepe, illetve súlya van a klubot érintő döntések meghozatalában.

„Amikor kétezer-hétben szerepet vállaltunk a Haladásban, az akkori önkormányzati vezetőség felajánlotta a többségi tulajdonrészt, ezért vételi szándékunkat be is terjesztettük a közgyűlés elé – emlékezett vissza a sportvezető. – Ezt követően az önkormányzatban váltás történt, az új vezetőség pedig arra kért bennünket, hogy egy ideig vonjuk vissza a beterjesztésünket. Ezt mi megtettük, ám azóta sem tettünk le arról, hogy megfelelő feltételek esetén többségi tulajdonosai legyünk a Haladásnak.”

„A folyamat már tavaly decemberben elkezdődött – mondja a nehézségek kapcsán Illés Béla –, amikor leültünk tárgyalni azokkal a játékosokkal, akiknek az idén júniusban lejárt a szerződésük. Voltak, akikkel végül egyezségre jutottunk. Ott volt azonban Guzmics Richárd, aki határozottan kijelentette, hogy nem kíván hosszabbítani, és külföldön folytatná a pályafutását. Ezt tiszteletben tartottuk. Simon Ádám a Palermo játékosa volt, szerettük volna harmadszor is kölcsönbe venni, a Videoton ugyanakkor kivásárolta a szerződéséből. Erre sajnos nem lettünk volna képesek.”

Illés hangsúlyozta, hogy a szombathelyi vezetőség senkit nem küldött el, de a lejáró szerződésű futballisták jobb ajánlatokat kaptak, amelyekkel a Haladás nem tudott versenyezni.

Úgy vágtunk neki a nyári felkészülésnek, hogy jól tudtuk, ez a szezon nehezebb lesz, mint a mögöttünk hagyott. Ezek után leültünk beszélgetni az erősítésekről. A vezetőedző, Artner Tamás leadott egy csaknem harmincas listát arról, kikkel szeretné megerősíteni a csapatot. De ő is tisztában volt a Haladás anyagi helyzetével, a lista elején szereplő játékosokat irreális lett volna átigazolnunk. Akiket azonban megszereztünk, valamennyien az edző kifejezett kérésére jöttek hozzánk, kivéve Tommaso Rocchit. Az átigazolásokat pedig a tulajdonosok a taggyűlésen egyhangúan fogadták el” – mondta a korábbi válogatott, aki részletesen beszélt az edzőváltásról és a menesztett Artner Tamás szerepéről is.

A MEGTÁMADOTTAK KÖZLEMÉNYE
Amint arról már beszámoltunk, a Haladás három labdarúgója szombat éjjel egy szórakozóhelyen összetűzésbe került egy negyedik személlyel, aki állításuk szerint rájuk támadott. A három futballista közleményt adott ki a klub hivatalos honlapján – a közlemény itt olvasható!

„A csapat Artner Tamással került kieső helyre. Nem volt szerencsés a részéről, hogy folyamatosan azt hangoztatta, ez egy másodosztályú csapat, gyengék a játékosok, és rettenetesen hiányoznak a távozók. Ezzel feszültséget keltett a csapaton belül, és rombolta az öltözői hangulatot. De ha így gondolta, korrektebb lett volna feltennie a kezét, és azt mondani, ezzel a kerettel nem tudja vállalni a szezont. Artner Tamás, aki sem a csapatában, sem önmagában nem bízott, egy erőnlétileg, mentálisan és morálisan szétesett csapatot hagyott maga után. Egyebek mellett nem vall sportszerű magatartásra az, ha valaki a győztes találkozó után úgy nyilatkozik, megnyertük a mérkőzést, a vesztes után pedig úgy, hogy elveszítettétek a meccset. Történjék bármi, mi mindig együtt sírunk, együtt nevetünk. A felelősség közös. De Artner Tamás etikátlan nyilatkozataival önmagát minősíti, miközben állandóan önmagával kerül ellentmondásba” – kritizálta a leváltott szakembert Illés Béla.

EDZŐVÁLTÁSOK A 2014–2015-ÖS SZEZONBAN
2014. szeptember 4.
Mátyus János (Lombard Pápa) lemondott – ideiglenesen Kovács László kapusedző irányít
2014. október 6. Pietro Vierchowod (Budapest Honvéd) – ideiglenesen Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós
2014. október 20.
Csábi József (Nyíregyháza) – Mátyus János
2014. október 21.
Artner Tamás (Haladás) – Szentes Lázár
2014. október 26. Jasper Adrianus de Muijnck (Bp. Honvéd) – Csábi József
2014. október 27.
Véber György (PMFC) – ideiglenesen Kulcsár Árpád
2014. október 31.
Horváth Ferenc (Győri ETO) – átmenetileg Fórián Zsolt, Tokody Tibor, Igor Nicsenko, Jordi Illa Solé és Tőkés László
2014. november 10.
Kovács László (Lombard Pápa) – Lengyel Ferenc; Kovács visszatér kapusedzőnek
2014. november 24.Kulcsár Árpád (PMFC) – Robert Jarni
2014. november 25.
Fórián Zsolt, Tokody Tibor, Igor Nicsenko, Jordi Illa Solé és Tőkés László (Győri ETO) – Miriuta Vasile

 

A SPORTVEZETŐ TELJES NYILATKOZATÁT, AMELYBEN BESZÉL A JÖVŐRŐL, A HÁTTÉRBEN FOLYÓ TÁRGYALÁSOKRÓL ÉS KITÉR RADÓ ANDRÁSRA IS, A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik