Henning Berg: Nem mi állunk a tabella élén – legalábbis egyelőre…

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.05.25. 10:30
null
Játékosként és edzőként is ünnepelt már bajnoki címet Henning Berg, aki higgadtan várja a kispesti csatát (Fotó: Veres Viktor)
Statisztikailag harminchárom százalék az esély a Videoton labdarúgócsapatának bajnoki címére az NB I-ben, Henning Berg vezetőedző azonban leegyszerűsíti a helyzetet: nyerni mennek szombaton a kispesti Bozsik-stadionba.

Bár mindenki a szombati meccsről beszél, ha megengedi, kanyarodjunk vissza a múltba: ha azt mondom, 1995. május tizennegyedike, mi jut eszébe?
– Különleges nap volt – vágta rá a Blackburn Rovers akkori védője, a Videoton jelenlegi vezetőedzője, a norvég Henning Berg. – A Premier League utolsó fordulóját kétpontos előnnyel vártuk a Manchester Uniteddel szemben, mi a Liverpool vendégei voltunk, az MU pedig a West Ham Unitedé. Az Anfield Roadon sohasem könnyű játszani – természetesen akkor sem volt az. Noha egy nullára vezettünk, a Pool megfordította a meccset, második gólját közvetlenül a lefújást megelőzően szerezte. Jószerével megijedni sem volt időnk, mert másodpercekkel később érkezett az örömteli hír Londonból, hogy a Manchester sem tudott nyerni, így maradtunk az élen. Óriási boldogság volt számunkra! Istenem, de rég volt.

NIKOLICS: JÓ VOLNA VELETEK LENNI

Nikolics Nemanja, a Chicago Fire játékosaként az észak-amerikai profi liga (MLS) góllövőlistáját vezető válogatott csatár 2010 és 2015 között erősítette a Videotont, amelyben háromszor volt magyar gólkirály, és amelyet 2011-ben története első bajnoki címéhez segített. A Honvéd elleni aranycsata előtt így üzent a Facebookon volt csapatának: „Ilyenkor jó volna veletek lenni! Egy futballistát feldob, ha nagy a tét, akkor tudja valójában kihozni magából a maximumot, ha felfokozott a hangulat. Nektek most minden adva van, karrieretek talán legizgalmasabb klubmeccsén léphettek pályára! Erre vártatok, ezért melóztatok egész évben, hogy telt ház előtt, az ország szeme láttára bizonyítsátok be: a Videoton a legjobb magyar csapat az idén! Bárkivel beszélek otthon, ha a szüleimet, a tesómat, a barátokat hívom, a Honvéd–Vidi a téma. A bajnoki döntő. Messze vagyok, más időzónában, de mindvégig veletek leszek, és szívből szurkolok majd szombaton. Nyerjetek, tegyétek boldoggá és büszkévé a csodás Vidi-drukkereket és Fehérvár városát! Sok sikert, Barátaim! Vi-de-o-toon, veled az úton!”

Huszonkét éve... Most újabb aranycsata vár önre és csapatára. Más érzésekkel készül a kispesti mérkőzésre?
– A legnagyobb különbség az, hogy most végképp a saját kezünkben van a sorsunk, a legfőbb riválisunkkal játsszunk, nem függünk más csapat eredményétől. Harminckét forduló elteltével kijelenthető, a bajnokság két legjobb együttese csap össze. Nem mindennapos, hogy az utolsó játéknapon dől el az elsőség, ráadásul az érintett klubok egymás ellen dönthetnek a bajnoki címről. Ez mindenképpen jót tesz a magyar futballnak.

Az ön idegrendszerének is?
– Nézze, az idény elején az volt a célunk, hogy mindvégig versenyben legyünk az aranyéremért. Ha innen nézem, megfeleltünk a magunkkal szemben támasztott elvárásnak: előttünk az esély, hogy bajnokok legyünk. Az előző bajnokságban nem volt ennyire izgalmas a verseny, a Ferencváros huszonegy pontos előnnyel nyert, az idény utolsó két hónapjában már csak az volt a kérdés, melyik csapat végez a második helyen. A helyzet ezúttal más, szerintem ezt sokan értékelik.

Az imént úgy fogalmazott, hogy a bajnokság két legjobb együttese csap össze. Mennyire lepte meg, hogy a Honvéd az egyik?
– Amikor Magyarországra érkeztem, tisztában voltam a mezőny erősségével, igaz, néhány részletet nekem is meg kellett ismernem. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a bajnokság színvonala jó, a legtöbb csapat bármikor legyőzheti a másikat. A Honvéd kétségkívül remekül teljesít a szezonban, ha fogalmazhatok így, jó minőséget produkál. A tavasszal különösen jól szerepel, de szerencsére ez a Videotonra is igaz. Mi is szép eredményeket értünk el idáig, annak különösen örülök, hogy a gólkülönbségünk imponáló – miközben a legtöbb gólt mi szereztük, a legkevesebbet kaptuk. Erre büszkék lehetünk. Ettől függetlenül nem mi állunk a tabella élén – legalábbis egyelőre... Ahhoz, hogy elsők legyünk, nyernünk kell a Bozsik-stadionban.

Az, hogy győzelmi kényszerben lépnek pályára, jelenthet előnyt?
– Nem is tudom. A három lehetséges végkimenetelből kettő a kispestieknek kedvez, ha ebből indulok ki, ők várják jobb helyzetből a sorsdöntő meccset. Tudjuk jól, minket csak a győzelem tehet boldoggá, más kérdés, hogy én már annak is örülök, hogy küzdhetünk az elsőségért.

Az elmúlt hetekben, amikor igazán kellett, megnyerték a bajnoki mérkőzésüket, az Újpest ellen három, a Fradi ellen négy gólt szereztek. Kijelenthető, hogy mostanra érték el a csúcsformát?
– Jobb formában vagyunk, mint az ősszel voltunk, az vitathatatlan, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bajnokság első felében is voltak jó meccseink. Lassan egy éve dolgozunk együtt a csapattal, ebben az időszakban sok mindenen változtattunk. A védekezésünkön éppen úgy, mint a támadójátékunkon. Tudtam jól az elején, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, az előrelépéshez idő kell. Ahogy telt az idő, úgy váltunk egyre erősebbé és úgy ismertük meg egyre jobban a másikat. Ha azt nézem, honnan hová jutottunk, nincs okom az elégedetlenkedésre.

MECCSNÉZÉS A HOTELNÉL

Amint arról már többször is beszámoltunk, telt ház lesz a Bozsik-stadionban, csaknem tízezren nézhetik meg a szombaton 19 órakor kezdődő mérkőzést. Megtelik a vendégszektor is: 1700 szurkoló kíséri el a piros-kékeket Kispestre. A hírek szerint jó néhány Vidi-drukkernek nem jutott jegy, ők a székesfehérvári önkormányzat és a klub közös szervezésének köszönhetően a Hotel Magyar Király előtti téren kivetítőn nézhetik a mérkőzést.

Mi vagy ki dönthet leginkább szombaton?
– Mindkét csapatban számos jó játékos szerepel, felesleges lenne bárkit kiemelni. S hogy mi dönthet? Nos, rengeteg apróság... A labdarúgásban az is szép, hogy nem tudhatod előre, mi történik.

A hétfőn megműtött Fiola Attila pótlására viszont fel kellett készülnie. Eldöntötte már, kivel helyettesíti a válogatott jobbhátvédjét?
– Több lehetőséggel kalkulálhatunk, ígérem, legkésőbb szombaton kiderül, melyik megoldást választottuk.

Játékosként és edzőként egyaránt ünnepelhetett már bajnoki címet. Nagy a különbség a kettő között?
– A legnagyobb az, hogy míg futballistaként szinte csak a játékra kell összpontosítanod, trénerként nagyon sok mindenre figyelned kell. Ami ellenben hasonló, az a győzelem utáni csodálatos érzés, na, azt nem lehet megunni!

Vagyis szakvezetőként nehezebb feladata van?
– Talán igen, de nem árt megjegyezni, hogy az életben semmit sem adnak könnyen.

Képesnek tartja csapatát arra, hogy nyerjen Kispesten?
– Mint már többször is utaltam rá, a Honvéd nagyon jó csapat, pillanatnyilag az egyik legjobb. Ez azonban nem rémiszthet meg minket, hiszen már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy elsőként érjünk célba. Hogy a kérdésre konkrét választ adjak, úgy utazunk a fővárosba, hogy győzni akarunk – és igen, képesnek tartom rá a csapatomat.

MECCSDÖMPING AZ M4 SPORT HONLAPJÁN
Bár az utolsó forduló slágermérkőzése a Budapest Honvéd–Videoton aranycsata, több izgalmasnak ígérkező találkozót is rendeznek szombaton az NB I-ben. A Paks–MTK és a DVTK–Debrecen meccs a kiesésről dönt, a Ferencváros–Újpest párosítás pedig mindig rangadónak számít. Bár valamennyi összecsapás egy időben zajlik majd, a szurkolók semmiről sem maradnak le, az m4sport.hu oldalon ugyanis valamennyi mérkőzést élőben közvetítik.
NB I, 2016–2017, 33. FORDULÓ
MÁJUS 27., SZOMBAT
HELYSZÍN
19.00: Vasas–Mezőkövesd (stream: m4sport.hu)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.00: Ferencváros–Újpest
(stream: m4sport.hu)
Budapest, Groupama Aréna
19.00: Budapest Honvéd–Videoton (Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
19.00: DVTK–DVSC
(stream: m4sport.hu)
Mezőkövesd, Városi Stadion
19.00: Paks–MTK
(
stream: m4sport.hu)
Paks, Városi Stadion
19.00: Haladás–Gyirmót (stream: m4sport.hu)Sopron, Városi Stadion
Az NSO a forduló összes mérkőzéséről élő, szöveges tudósítással jelentkezik, az m4sport.hu-n pedig streamen követhetik nyomon a találkozókat. A Honvéd–Videoton meccs a tévében is élőben lesz látható, az M4 Sporton, míg az FTC–Újpest derbi azt követően, felvételről.
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 32 19 5 8 54–30 +24 62
2. Videoton FC 32 18 8 6 65–27 +38 62
3. Vasas FC 32 15 6 11 49–39 +10 51
4. Ferencvárosi TC 32 13 10 9 52–44 +8 49
5. Paksi FC 32 11 11 10 40–36 +4 44
6. Szombathelyi Haladás 32 12 7 13 41–44 –3 43
7. Újpest FC 32 10 12 10 47–49 –2 42
8. Mezőkövesd Zsóry FC 32 10 9 13 38–53 –15 39
9. Debreceni VSC 32 10 8 14 39–45 –6 38
10. Diósgyőri VTK 32 10 7 15 38–55 –17 37
11. MTK Budapest 32 8 12 12 25–35 –10 36
12. Gyirmót FC Győr 32 4 9 19 19–50 –31 21

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik