Hazahozták és őrizetbe vették S. Lászlót, a „pénzfutárt”

Vágólapra másolva!
2012.02.12. 17:57
null
Képünk illusztráció (Fotó: Imago)
Címkék
A Központi Nyomozó Főügyészség tegnap a késő éjszakai órákban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren őrizetbe vette, a mai napon pedig gyanúsítottként kihallgatta ki S. László volt futballistát, jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2011. június 28-án foganatosított nagyszabású, a fogadási csalások felderítésére indított akció keretében S. László elfogását is tervezték, azonban az akció során kapott információk alapján kiderült, hogy nevezett külföldön, az Egyesült Államokban tartózkodik, ahonnan a közeli napokra tervezte a hazautazását.

S. László őrizetbe vételére azt követően került sor, hogy nevezett 2011. június 30-án az Egyesült Államokban érvényes helyfoglalását 2011. július 7-re módosította, majd – bár érvényes menetjeggyel rendelkezett – a fenti időpontban sem szállt fel a New York-Budapest között közlekedő légi járatra, így elfogása meghiúsult. Megalapozottan feltehető volt, hogy S. László ki akarta magát vonni a büntetőeljárás alól, ezért ezt követően a Központi Nyomozó Főügyészség vele szemben nemzetközi és európai elfogatóparancs kibocsátást kezdeményezte.

S. Lászlót a Fővárosi Törvényszék által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján 2011. július 28-án Limában, a Jorge Chávez Nemzetközi Repülőtér érkezési oldalán lefolytatott ellenőrzés során fogta el a perui hatóság. Magyarország és a Perui Köztársaság között nincs kiadatási egyezmény érvényben, azonban S. László maga kérte a kiadatását, amelyhez a perui hatóságok hozzájárultak. Ennek és a magyar hatóságok S. László elfogását követő gyors intézkedéseinek köszönhetően a „bundaügy″ egyik központi alakját sikerült gyanúsítottként kihallgatni.

A mai napon S. Lászlóval szemben 5 rendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és 8 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölték.

A megalapozott gyanú lényege szerint S. László 2010-ben egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt fő szervező állt, közöttük az S. Lászlóhoz kapcsolódó K. Zoltán. A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadó irodák által kínált labdarúgó-mérkőzésekből kiválasszanak olyan mérkőzéseket, amelyekkel kapcsolatban reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló és a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják. Ezt követően a manipulált mérkőzések eredményére különféle, többnyire illegális fogadóirodákban fogadásokat kötöttek azért, hogy ilyen módon jogtalan haszonhoz jussanak.

S. Lászlónak, mint a bűnszervezet egyik fő szervezőjének, K. Zoltán egyik fő segítőjeként, a bűnszervezet egyik „pénzfutáraként″ az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezze a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban a beépített emberei segítségével az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felmerült összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére.

Ennek keretében S. László K. Zoltánnal együtt 2011 februárjában – a bűnszervezet irányítójának megbízásából, játékosok megvesztegetésével – finn első ligás mérkőzések eredményét kívánták befolyásolni, illetve ázsiai fogadóirodáknál azokra fogadásokat kötni.

S. László az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt nem jelentett be, egyebekben megtagadta a vallomástételt. A gyanúsított jelenleg őrizetben van.

Az ügyben eddig összesen 17 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként.

A gyanúsítottak közül jelenleg 3 fő előzetes letartóztatásban, 3 fő házi őrizetben van, illetve 1 fő lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik