Hallatlan bravúr! 24 óra alatt két osztályban debütált a DVSC tehetsége

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.02.20. 11:05
null
Kóródi Nándor szombaton az FTC ellen mutatkozott be az NB I-ben (Fotó: dvsc.hu)
Ősszel jóformán még csak Debrecenben ismerték a DVSC saját nevelésű balszélsőjét, Kóródi Nándort, aki eddig csak a Loki utánpótláscsapataiban szerepelt. Ehhez képest tavasszal villámrajtot vett: szombaton a Ferencváros ellen a 91. percben csereként beállva debütált az NB I-ben, majd vasárnap, ugyancsak csereként, a DVSC-DEAC-ban a DVTK ellen az NB III-ban is bemutatkozott.

 

AZ NB I 2. LEGFIATALABB JÁTÉKOSA, STORCKÉK MÉG NEM FIGYELTEK FEL RÁ

Több szempontból is különleges történet az 1999. augusztus 15-én született Kóródi Nándoré, aki 14 évesen Püspökladányból került a debreceni akadémiára.

Először is a szombati pályára lépésével jelenleg Kóródi az NB I második legfiatalabb játékosa. Nála csak az élvonal első 2000-es születésű futballistája, a Haladásban decemberben, a Videoton ellen debütáló Kiss Tamás fiatalabb. A debreceni tehetség az ugyancsak szombathelyi, 1999. július 1-jén született Kiss Bencét szorította le a 2. helyről.

Másrészt azért nagy bravúr amit véghez vitt, mert az NB I-ben már korábban lehetőséget kapó kortársaival szemben ő még soha egyetlen U-válogatottban sem lépett pályára. Azt is mondhatjuk, még nem fedezte őt fel Bernd Storck sportigazgató és csapata.

Hát most majd alighanem lesz alkalma megmutatnia magát, ugyanis a Fradi elleni szombati NB I-es meccs után vasárnap a DVSC-DEAC-ban a DVTK II ellen az NB III-ban is bemutatkozott (a magunk részéről mi még nem hallottunk ilyet, hogy valaki 17 évesen előbb debütál az NB I-ben, majd kevesebb, mint 24 órán belül az NB III-ban is bemutatkozik), csereként beállva szűk fél óra jutott neki a 3–0-ra megnyert meccsen. Ősszel csak az U19-es korosztályos csapatban játszott, 14 bajnokin öt gólt szerzett. Az MLSZ versenyrendszerében összesen pedig 224 pályára lépés és 96 gól szerepel a neve mellett.

 

AZ NB I LEGFIATALABB PÁLYÁRA LÉPŐI A 2016–2017-ES SZEZONBAN
Születési dátum NB I-es meccsszám
Kiss Tamás (Haladás) 2000.11.24 1
Kóródi Nándor (DVSC) 1999.08.15 1
Kiss Bence (Haladás) 1999.07.01 1
Dombi Gergő (Haladás) 1999.01.25 7

 

A MENEDZSEREK IS ÉSZREVETTÉK...

Kóródi Nándorra már a menedzserek is felfigyeltek, tavaly decemberben kötött szerződést a Center Sport ügynökséggel.

„Vannak játékosmegfigyelőink, akik tavaly felhívták rá a figyelmünket – nyilatkozta az iroda részéről Varga Norbert játékosügynök. – Amikor ősszel képbe került nálunk, akkor még szó sem volt arról, hogy ilyen hamar bemutatkozhat az NB I-ben. Az utánpótlás-bajnokságban nyújtott jó teljesítménye okán figyeltünk fel rá. Aztán, amikor elutazott az első csapattal Portugáliába, és jó visszajelzéseket kaptunk a játékáról, már sejtettük, hogy a kezdődő szezonban is szerepet kaphat Leonel Pontestől. Mivel nem volt korábban U-válogatott, mondhatjuk, hogy szinte a semmiből robbanhat be az NB I-be, a képességei alapján az élvonalban is helytállhat."

A Center Sportnál úgy vélik, Kóródi céltudatos, alázatos fiú, aki a pályán nem ijed meg a saját árnyékától, valószínűleg ezzel hívhatta fel magára a vezetőedző figyelmét. A visszajelzések alapján a portugáliai edzőtáborban is bátran felvállalta az egy egy elleni párharcokat, és többségében győztesen is jött ki belőlük.

„MEGLEPETT, DE EZ VOLT A CÉL”

„Tavaly nyáron még nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eljuthatok az NB I-es csapatig, meglepett, de nyilván az volt a célom, hogy minél előbb pályára léphessek az élvonalban – kezdett bele történetébe a Nemzeti Sport Online megkeresésére Kóródi Nándor. – Ősszel azért már voltak előjelei annak, hogy lehetőséget kaphatok, mert edzettem a felnőttekkel, majd január elején a DVSC-DEAC-ban játszottam az első csapat elleni edzőmeccsen. Ezután szóltak, hogy a Kisvárda elleni felkészülési mérkőzésen számít rám Leonel Pontes vezetőedző. Ott kezdődött el a folyamat, ami azzal folytatódott, hogy elutazhattam a csapat portugáliai edzőtáborába. Úgy érzem, ott is sikerült megfelelő teljesítményt nyújtanom, amit az is jelez, hogy mindegyik mérkőzésen lehetőséget kaptam. Ezután már bíztam benne, hogy az NB I-ben is megkapom az esélyt.”

Kóródi esélyeit javíthatja, hogy rajta kívül kimondott balszélsője nem sok van a Lokinak. A poszton számításba vehető Horváth Zsolt szívműtéte miatt esett ki, Ferenczi Jánosra jelen állás szerint inkább a védelemben számít a szakmai stáb, míg a télen érkező kameruni Justin Mengolo sérüléssel bajlódik.

Ugyanakkor éppen a sok érkező és a télen szerződtetett öt külföldi miatt nagy kérdés, mennyi szerephez juthatnak a DVSC-ben a saját nevelésű fiatalok.

„SEMMI SEM LEHETETLEN, NYOMOM A MELÓT" – BALOGH NORBERT A PÉLDA

„Nem könnyű a helyzet, hiszen rutinos, jó játékosokkal kell felvenni a versenyt. A fiatalok közül négyen kaptunk lehetőséget az első keretnél a télen, az FTC elleni keretbe pedig rajtam kívül csak Barna Szabolcs került be. Viszont a mi példánk mutatja, hogy bizonyítani kell, és oda lehet kerülni, sokat kell dolgozni, de a munkának meglesz az eredménye. Szerencsére az idősebb csapattársak mindenben a segítségünkre vannak, már edzéseken is segítenek abban, hogy kijavítsuk a hibákat, hogy jobb labdarúgóvá válhassunk. Olyan csapattársaim vannak, akik külföldön is több klubnál megfordultak, példaképek lehetnek számunkra” – folytatta Kóródi.

Neki és a debreceni fiatalok számára a leginkább „kézzelfogható” példa a tavaly januárban Debrecenből Palermóba szerződő Balogh Norberté, aki szombaton éppen a Juventus ellen lépett pályára kezdőként a Serie A-ban.

„Balogh Norbert követendő példa, akinek a története szintén azt mutatja meg, hogy semmi sem lehetetlen, csak sokat kell dolgozni a céljainkért – tért rá a jövőre Kóródi. – Most az az elsődleges, hogy minél többet tudjak játszani az NB I-ben. Aztán persze később lehet beszélni külföldi karrierről is, de most még nem az következik a sorban. Ami az utánpótlás-válogatottakat illeti, U16-ban egyszer voltam kerettag, de meccsen nem játszottam. Úgy érzem, nagyon nehéz odakerülni a korosztályos válogatottakhoz az idősebb korosztályokban, mert kialakult egy alapkeret, ami keveset változik. A fiatalabb korosztályokban például már több a debreceni, de az én korcsoportomban, illetve az U19-ben csak Virág Ákos válogatott a DVSC-ből. Mindenesetre én nyomom a melót, ahogy csak bírom, aztán lesz, ami lesz.

Kóródi hozzátette, az ősszel még kollégista volt az akadémián, hiszen a futball mellett tanul, tizenegyedikes a középiskolában. Viszont bízik benne, hogy hamarosan módosítania kell tanulmányai menetén, mert ha stabilan az első keret tagja lesz, és előbb-utóbb profi szerződést is kap, akkor még jobban az edzésekhez kell igazítania a tanóráit. Ezt bánná a legkevésbé, mert most a futball az első számára, ám, mint az a fenti beszélgetésből is kiderül, szeret tanulni, van jövőképe, azaz minden esélye megvan rá, hogy sokra vigye futballistaként is.

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁMOK

Videoton FC–Újpest FC 5–1

Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter2179

Gyirmót FC Győr–Paksi FC 0–0

Győr, Alcufer Stadion

Berke Balázs764

Mezőkövesd–Diósgyőri VTK 3–0

Mezőkövesd, Városi Stadion
Vad II István3325
MTK Budapest–Bp. Honvéd 1–2

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

Pintér Csaba
2706

Debreceni VSC–Ferencváros 0–0

Debrecen, Nagyerdei Stadion
Farkas Ádám
7138
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
A Vasas–Haladás mérkőzést a Szusza-stadion talajának rossz állapota miatt elhalasztották.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik