nemzetisport.hu 2019.05.23 10:05 Frissítve: 2019.05.23 10:32

Haladás: „Egy évvel ezelőtt könyörögtem Királynak, fejezze be a futballt”

Mint arról beszámoltunk, huszonöt évvel az első NB I-es mérkőzése után Király Gábor abbahagyja a profi futballt. A 43 éves, 108-szoros magyar válogatott kapus kapcsán Hegedűs Péter, a Haladás korábbi legendás kapuvédője a Nemzeti Sportnak elárulta, egy évvel ezelőtt valósággal könyörgött Királynak, hogy fejezze be a pályafutását…

 

Király Gábor befejezte pályafutását (Fotó: Dömötör Csaba)

 

„Abban az időben Hegedűs Péter volt a Haladás kapusa és minden mozdulatomban őt próbáltam utánozni” – írja Király Gábor a honlapján, így, ha valaki esetleg nem tudta, sejtheti: a korábbi szombathelyi ikon, a Haladásban 1977 és 1989 között 243 NB I-es meccsen védő Hegedűs Péter milyen szerepet játszott a búcsúzó kapus pályafutásában.

Hegedűs Péter (Fotó: Unger Tamás)

„Nagyon nehéz néhány mondatban összefoglalni, milyen a kapcsolatom Király Gáborral – mondta a válogatottsági rekorder búcsújára reagálva Hegedűs Péter.Kisgyerekként még szedte nekem a labdát a nyolcvanas években, később edzettem vele, jártam nála Németországban, és most is napi kapcsolatban vagyunk, hiszen a kapusiskolájában szakmai igazgató vagyok. Nem tagadom, egy évvel ezelőtt könyörögtem neki, fejezze be a futballt, ugyanis az, ami a Haladásnál történt, hároméves folyamat következménye. Nagyon sok támadást kapott – volt, amikor jogosan –, de a Hali mostani védelme mögött a Barca kapusa, Marc-André ter Stegen sem védett volna jól… Nagyon megérdemelte, hogy pályafutása megkoronázásaként védjen a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon, az lett volna a minimum, hogy az NB I-ben fejezhesse be a pályafutását. Sohasem értékeltem túl a szerepemet, de tény, átvette tőlem a játékosságot, ő is úgy fogta fel, szórakoztatni kell a közönséget. Még fiatalon védett a Haladásban, amikor a lelátón azt mondtam a mellettem álló Garics Györgynek és Szabó Ferencnek: figyeljétek meg, egészen messzire jut majd. Nekem annak idején a jugoszláv válogatott Enver Maric volt a példaképem, miatta növesztettem például bajuszt, elképzelhető, mit éreztem, amikor Berlinben a Hertha kapusedzőjeként találkozhattam vele. Na, akkor biztos voltam benne, Gabi jó kezekbe került. Amikor azokban az években este tizenegykor csöngött a vonalas telefonom, tudtam, csakis ő telefonálhat, hogy szakmázzunk egy kicsit. Roppant büszke voltam és vagyok is rá!”

2019.06.14 19:22:49

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Hiányérzet van benne, de büszke rá, hogy a klubtörténet egyik legsikeresebb edzőjévé vált.

2019.06.15 17:10:10

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Isael az első félidőben, Szihnyevics a fordulás után talált be a szlovén csapat ellen.

2019.06.15 08:10:14

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

Both Józseffel vendégeskedtünk a volt szövetségi kapitánynál, akinek sportszerű levelet írt a korábbi rivális Ferencváros.

2019.06.14 21:38:01

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Élnek idősödő labdabolondok, akik hiszik, ha Varga nem lép le, ha Albert nem sérül meg – pontosan ma ötven éve –, futballunk históriája másképp alakul. Úgy vélem, a lényegi tendenciákra nézve nemigen alakult volna másképp.