„Ha a Debrecenről beszélünk, Adamóról is beszélünk” - a 84 gólos csatár

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2013.05.23. 15:11
null
Coulibaly (39), a megállíthatatlan (Fotók: Czerkl Gábor)
Adamo Coulibaly négy éve, 2009-ben szerződött a DVSC-Tevához. A kezdetben némileg képzetlennek és lassúnak tűnő korábbi „targoncás" a Magyarországon töltött négy év leforgása alatt az NB I egyik legveszélyesebb támadójává nőtte ki magát, elhallgattatva a korábbi kritikusokat is. A Magyar Kupa tegnapi döntőjében a Győri ETO ellen szerzett, 2–1-es győzelmet eredményező két gólja után megvizsgáljuk, mekkora szerepet vállalt góljaival a DVSC-Teva sikereiben, hány találatot ért el a különböző sorozatokban.

„Nagy kaland számomra ez a magyarországi történet, de a vége felé közeledik. Az elején nem volt könnyű, de sok szép dolgot megéltem. Debrecenbe véletlenül kerültem, a Bajnokok Ligája-szereplés reményében, miután Belgiumban lejárt a szerződésem. Új nyelv, új ország, sok mindent meg kellett tanulnom, de jó döntést hoztam, hiszen a BL-ben és az El-ben is szerepeltem, mindkét sorozatban gólt is szereztem, ezzel teljesült egy álmom. Ha a Debrecenről beszélünk, akkor Adamóról is beszélünk" – nyilatkozta még áprilisban egy francia oldalnak a 31 éves Adamo Coulibaly, aki azt is elmondta, nem hosszabbítja meg szerződését, a nyáron vissza akar térni Franciaországba, mert szeretne közelebb lenni a családjához.

A jobbal, ballal és fejjel szinte egyformán veszélyes csatár tisztában van vele, hogy a DVSC-Teva 2009 óta nyert két bajnoki címében (2010 és 2012), három Magyar Kupa-elsőségében (2010, 2012, 2013), illetve El- és BL-csoportkörös szereplésében kulcsszerepet játszott a góljaival. Most azt vizsgáljuk meg, hogy mennyire.

Coulibaly, a levegő ura
Coulibaly, a levegő ura
ADAMO COULIBALY MAGYARORSZÁGI PÁLYAFUTÁSÁNAK MÉRLEGE
NB I: 108 meccs/ 64 gól
Magyar Kupa: 17/12
BL-selejtező: 12/5
BL-csoportkör: 6/2
El-selejtező: 4/1
El-csoportkör: 5/0
Összesen: 152/ 84
Forrás: transfermarkt.de

Első, rögtön bajnoki címet eredményező szezonjában csapata összes bajnokiján pályára lépett, ám ekkor még „csak" 14 gólig jutott az NB I-ben, ugyanakkor hét gólpassz is került a neve mellé. A második szezonjában 26 meccsen szerzett ismét 14 találatot, mígnem az előző idényben 27 összecsapáson szerzett 20 góllal gólkirályi címig jutott, jelenleg pedig 25 meccsen elért 16 találattal vezeti a góllövőlistát. Az NB I-ben összesen 108 meccsen 64 gólt szerzett.

A Magyar Kupa- és a bajnoki találkozókat is összeszámolva legtöbbször a Vasas ellen volt eredményes, nyolc meccsen 11-szer talált be az angyalföldiek ellen, a DVTK kapuját hat meccsen hatszor vette be, és ugyancsak hatszor volt eredményes a ZTE ellen. A jelenlegi NB I-es mezőnyben nincs olyan csapat, amely ellen ne szerzett volna gólt.

Coulibaly több szempontból is beírta magát a DVSC históriás könyvébe. Ő a második a klub történetében, az 1987–1988-as szezonban 19 gólt szerző Melis Béla után, aki gólkirály lett az NB I-ben (a harmadik korábbi debreceni gólkirály Vincze Jenő volt 20 találattal az 1930–1931-es idényben, de nem a DVSC, hanem a Bocskai FC színeiben). Ő a harmadik olyan játékos a DVSC-ben Komlóssy Imre (1940-es évek) és Puskás Lajos (1960-as évek) után, aki háromszor is mesterhármast ért el. Ugyanakkor érdekesség, hogy a DVSC vezetősége által odaítélt, az idény legjobb játékosának járó Zilahi-díjat még nem érdemelte ki a francia csatár.

A DIGI SPORT ÖSSZEÁLLÍTÁSA A MAGYAR KUPA-DÖNTŐRŐL

Coulibaly, a cselkirály
Coulibaly, a cselkirály
COULIBALY KIEMELKEDETT A MEZŐNYBŐL A GYŐR ELLEN

Adamo Coulibaly az InStat Football statisztikai elemző rendszer számai alapján is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Győri ETO elleni Magyar Kupa-döntőben. Ötször lőtt, ebből kétszer találta el a kaput, és mind a kettőből gól született. Összesen 67-szer avatkozott játékba, ennek 60 százaléka sikeres volt (ez 40 sikeres játékba avatkozásnak felel meg), 35 párharcából 21-et nyert meg, 12 bemutatott cseléből 11 jó volt, vagyis megtartotta a labdát, egy szerelési kísérlete volt, amelyből labdát is szerzett, és emellett volt még egy labdaszerzése. A legtöbbször, összesen 48-szor vett részt támadásvezetésben (a második Korhut Mihály 46-tal), ebből 13 volt a kontratámadás. A 16 passzából 11 volt sikeres, ami 69 százalékot jelentett. A passzok tekintetében azzal emelkedett ki társai közül, hogy egy átadását leszámítva az összes passza úgynevezett konstruktív, vagyis támadást segítő átadás volt. A minden mutatót összegző InStat indexe 269 pont volt, amivel magasan kiemelkedett a mezőnyből, a második helyen végzett Ibrahima Sidibe 232 pontot ért el.

A bajnokság mellett a Magyar Kupában is kitett magáért Coluibaly, aki a tegnapi duplájával 17 találkozón 12 gólig jutott. Ugyanakkor nemcsak a tegnapi döntőben szerzett két gólt, hanem 2010-ben a ZTE elleni fináléban is kétszer volt eredményes.

A hazai góljai után pedig lássuk a nemzetközi termését is! Huszonhét európai kupameccsen nyolc gól került a neve mellé. 2009-ben a BL-csoportkörig menetelő csapatban az észt Levadia Tallinn búcsúztatásából egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, ugyancsak gólt és gólpasszt jegyzett 2010-ben a bolgár Liteksz ellen megnyert párharcban, amivel az El-csoportkörbe jutott a Debrecen, tavaly pedig két góllal főszerepet játszott az albán Skenderbëu elleni fordításban. A BL csoportkörében 2009-ben a Fiorentina ellen itthon és Olaszországban is betalált.

Coulibaly jelenlegi idénye meglehetősen hullámzó. 2012. október 10. és 2013. március 9. között bajnoki meccsen csak ő volt eredményes a DVSC-ből. A téli szünetet követően azonban – az után, hogy késve kezdte meg a felkészülést, és nem hosszabbított szerződést – Kondás Elemér vezetőedző kijelentette, hogy a teljesítménymérések alkalmával az övé volt a leggyengébb produktum, ezért a tavaszi szezonnyitón kimaradt a keretből.

Ekkor – akárcsak ideérkezésekor – megint sokan leírták. Két meccsen nem is játszott, majd utána három találkozón nem szerzett gólt. Az Eger elleni bajnokival azonban ismét beindult a Coulibaly-henger, négy bajnokin szerzett öt gólt, és rögtön visszaugrott a góllövőlista élére. Ha ebben a szezonban is gólkirály lesz, akkor 26 év után, Détári Lajost követően ő lesz az első, aki meg tudja védeni a címét (Détári 1985 és 1987 között háromszor is gólkirály volt). A tegnapi kupadöntő alkalmával már lehetett olyan pletykákat hallani, miszerint több magyar csapatnál is megpróbálkoznak a szerződtetésével. Ha ez nem sikerül, és korábbi ígéretét betartva tényleg távozik a nyáron, akkor az elmúlt évek egyik leggólerősebb légiósától vehetünk búcsút: 152 itteni meccsén (bajnoki, Magyar Kupa, európai kupák) 84-szer volt eredményes.

VÁLOGATÁS COULIBALY 2012-ES GÓLJAIBÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik