Győri ETO: megemlékezés - 10 éve hunyt el Fehér Miklós

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.25. 11:02
A Győri ETO FC a Fehér családdal és a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiával közös megemlékezést tart szombat délben a ma tíz évvel ezelőtt elhunyt futballista emlékére. A közös megemlékezés az Új Szabadhegyi Köztemetőben 15 órakor kezdődik, ahol a Benfica alelnöke, Rui Gomes da Silva, valamint Fehér Miklós egyik legjobb barátja, Stark Péter mond beszédet, az ETO-park Élményközpontban pedig 16 órakor nyílik a kiállítás, amely a válogatott támadó pályafutását mutatja be.

 

„Olyan odaadással, elkötelezettséggel és elhivatottsággal szabad csak futballozni, ahogyan Te tetted, ahogyan Te mutattad meg mindnyájunknak!

Klubunk ma, Miklós halálának 10. évfordulóján, a Fehér családdal és a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiával közösen megemlékezést tart az egykori kitűnő sportember tiszteletére. Szeretnénk, ha azok, akik nem felejtették el őt, és a szívükben örökre őrzik Miki emlékét, azok mindannyian mécsest gyújtanának ezen a szomorú évfordulón. 

Mindezt megteszik a klub mai és egykori játékosai, az utánpótlás csapatok, sokan azok közül a válogatott labdarúgók közül, akik el tudnak jönni ezen a napon Győrbe, sportbarátai, egykori ellenfelei és persze várhatóan sok drukker is. A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia előtt a gimnázium tanulói gyújtják meg délben az első gyertyákat, amelyhez bárki csatlakozhat a nap folyamán.

A közös megemlékezés az Új Szabadhegyi Köztemetőben 15 órakor kezdődik, ahol a Benfica alelnöke, dr. Rui Gomes da Silva, valamint Fehér Miklós egyik legjobb barátja és csapattársa, Stark Péter mond beszédet. 16 órakor nyílik az ETO Park Élményközpontban az a kiállítást, ami a válogatott csatár pályafutásáról szól. Kovács István, a leendő ETO múzeum koordinátora mutatja be a tárlatot, amely előtt az akadémisták állnak díszsorfalat.

A kiállítás fél öttől már megtekinthető lesz, amely az élményközpont nyitva tartása alatt Fehér Miklós születésnapjáig, július 20-ig mutatja meg a kitűnő csatár eredményekben gazdag pályafutását” – olvasható az eto.hu-n.

AZ MLSZ MEGEMLÉKEZÉSE (AZ MLSZ.HU-N MEGJELENT ÍRÁS)

A mai napon tíz éve, 2004. január 25-én hunyt el Fehér Miklós, a Benfica 25-szörös válogatott csatára. Mindössze 24 évet adott neki a sors. Fiatal volt és szikrázóan tehetséges. Portugália legnépszerűbb csapatában futballozott, akkoriban az egyetlen magyar, aki helyet követelt magának egy korábbi BEK-győztes klubbaN.

Noha Tatabányán született 1979. július 20-án, a Győri ETO nevelése volt. Már 16 évesen, 1995. november 4-én NB I-es bajnoki mérkőzést játszott, még nem töltötte be a 19. évét, amikor az FC Porto szerződtette. Akkor már 62 élvonalbeli mérkőzés állt a háta mögött Magyarországon, 22 góllal. Alighogy kikerült külföldre, bemutatkozhatott a válogatottban is, 1998 októberében góllal debütált az Azerbajdzsán elleni, idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn. 2002-ig tartozott az FC Porto kötelékébe, közben kölcsönjátékosként szerepelt a Salgueirosban (14/5) és az FC Bragában (26/14) is. Mind a két – egyébként szintén élvonalbeli – csapatban ő volt a legeredményesebb gólszerző. A Portóval egyszeres bajnok, egyszeres kupagyőztes, kétszeres Szuperkupa-győztes lett. Noha a kék-fehérek vezérkarával – elsősorban ügynöke révén – vitái voltak, s ezért a juniorcsapatba száműzték, elég tehetséges volt a kitörésre.

2002-ben a leghíresebb és legeredményesebb portugál klub, az SL Benfica szerződtette. A lisszaboni sasoknál a 2004. január 25-i, a Guimaraes elleni idegenbeli mérkőzés a 28. bajnoki találkozója volt. A 60. percben állt be, s nem sokat tétlenkedett: a mérkőzés egyetlen gólja előtt gólpasszt adott Fernando Aguinarnak. A 90. percben, csak néhány másodperccel azt követően, hogy egy hamiskás félmosollyal nyugtázta, hogy sárga lapot kapott azért, mert nem engedett elvégezni egy bedobást, előrehajolt, két kezével a térdét fogta, aztán tehetetlenül a hátára zuhant. Társai hozzárohantak, azonnal tudták, hogy nagy a baj, ezt követően azonnal érkezett az orvosi segítség is. Már a pályán megpróbálkoztak az újraélesztésével, ami sikerült, de az állapota a kórházba menet rosszabbodott. Ismét újraélesztették, órákon keresztül küzdöttek az orvosok az életéért a guimaraesi kórházban, de éjfél előtt néhány perccel elhunyt. A harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult.

A Benfica visszavonultatta a mezét, a 29-es dresszt soha többet nem viseli senki a portugál klubnál. A csapat – élén a vezetőedzővel José Antonio Camachóval és az egyesület leghíresebb alakjával, Eusébióval – eljött Magyarországra, a január 28-i, győr-szabadhegyi temetésre. Nevét viseli a 2007-ben alapított győri futballakadémia. Emlékét soha nem feledjük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik