Gólhelyzet van! – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.04.26. 23:41

Szakállas szöveg, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke nem tud gólt rúgni (hozzáteszem: bizony még a világraszóló sikerek miatt irigyelt német vagy spanyol testület vezetője sem). Viszont annyit mondogatták már ezt, hogy néha arra gondolok, kénytelen lesz megtanulni. S persze ugyanez a tétel (a góllövés tudománya) igaz azokra is, akik az utóbbi években nem sajnáltak jó szándékot, lelkesedést, segítséget, pénzt, befolyást arra, hogy a magyar labdarúgás újra olyan örömforrás legyen, mint volt a sokat emlegetett régi idők focija. Képletesen tehát már annyi gólt rúgtak azok, akik – mondjuk így – öltönyös rajongói a játéknak, hogy abból bőven kitelne néhány Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-csoportkörös szereplés, s azon sem kellene izgulni, hogy a válogatott kijut-e a világ-, illetve az Európa-bajnokságra.

Évtizedeken át mantráztuk, milyen jó lenne tipp-topp stadionokban mérkőzést nézni, s ma már nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne lenne modern létesítmény; hogy a BLSZ-meccseken ne az egyetlen szabadon kiadható műfüvest koptassák „nullahuszonnégyben” a hobbicsapatok, hanem – a nagy pályarombolás és telekpanamázás korszaka után – legyen megint csak húsz ilyen apró „műhelye” a fővárosban az amatőröknek, míg országszerte ezernél is több pálya; hogy ne százezreket, sőt milliókat kelljen évente a családnak spórolnia azért, hogy a gyermekeink (lányok, fiúk), sőt az öregfiúkban még a faterok is szerelést, labdát, igazolást és a meccsükhöz bírót is kaphassanak, hanem a futball legyen a legegyszerűbben elérhető sportág.

Ez a varázslat már megtörtént – csak az a fránya, mindent eldöntő gól… Arra bizony még várunk. S amilyen huncut a magyar, hát jó szövegbe csomagolva még ezt a vágyát is átpasszolná, csakhogy most már tényleg gólhelyzet van. Épültek új stadionok, vannak ezrével szép pályák, volt és lesz „fiatalszabály”, van pénz, van sportdiplomáciánk, hiszen az MLSZ elnöke a FIFA egyik alelnöke – csak a trend nem változik, mintha mifelénk a futballt valóban mindig csak egyedül az elnök játszaná.

Úgyhogy Csányi Sándornak igaza van, amikor lapunknak adott interjújában arról beszél: uraim, eljött az idő, hogy mások is odaérjenek a kapu torkába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik