Garami a második legidősebb a klubedzők között

Vágólapra másolva!
2012.11.17. 13:27
null
Garami József számára most is olyan eufóriát<br /> jelent a győzelem, mint bármikor (Fotó: NS-archív)
Hetven év felett várhatná a havi rendszerességgel a nyugdíját folyósító postást, Garami József azonban inkább a következő mérkőzésre koncentrál. Pedig az MTK mestere már hetvenhárom esztendős, és az európai klubnál dolgozó edzők közül csak a horvát Miroslav Blazevic (77) korosabb nála. A kék-fehérek szakmai igazgatója nem mellékesen a 722. magyar élvonalbeli bajnokijára készül.

DVSC-TEVA–MTK

Kétségtelen, Garami József a magyar edzői társadalom legrutinosabb szaktekintélye, nála többször senki sem ült bajnokin élvonalbeli csapat kispadján. Sőt, „csak" azért tart 721 NB I-es mérkőzésnél, mert az 1998–1999-es és a 2011–2012-es szezon kimaradt a „legmagasabb osztályú" edzősködéséből. Szintén kiemelt figyelmet érdemel, hogy az 1985 tavaszán a Pécsi MSC szakmai irányítását Rónai Istvántól átvállaló ambiciózus tréner pályafutása során mindössze öt klubnál dolgozott, s az MTK-tól minden bizonnyal már nem is szerződik máshová. A PMSC mellett az Újpestet, a Győri ETO-t és a Ferencvárost is dirigálta, míg az MTK-nál 1996 nyarától csaknem két éven keresztül felelt a szakmai munkáért, majd 2005 nyarán visszatért a kék-fehérekhez.

A tiszteletet parancsoló mérkőzésszám mellett Garami József egyébként is előkelő helyen áll Európában, hiszen a klubedzők között csak Miroslav Blazevic idősebb nála. A horvát NK Zagreb 1935 februárjában született vezetőedzője négy és fél évvel idősebb magyar kollégájánál, s bár Giovanni Trapattoni is kortársa a korábbi magyar szövetségi kapitánynak, az öt hónappal idősebb olasz szakember Írország nemzeti együttesének kispadjáról nem „játszik" a vonatkozó versenyben. Mindez egyébiránt nem nagyon hatotta meg az MTK mesterét.

„A győzelem ugyanolyan euforikus érzés most is, mint bármikor edzői pályafutásom során – kezdte Garami József. – Persze hiába korosodom, a vereség ugyanúgy megvisel, mint fiatal edzőként. Egyébként ha egy-egy kudarc már nem is érdekelne, felesleges lenne dolgoznom a futballban. Feldolgozni sem sikerül gyorsabban a vereséget, mint régen, de talán a néhány nappal későbbi rendszeres értékelésen higgadtabb vagyok, mint korábban, mert tudom, hogy egyszer fent, másszor lent. Mindenkinek lehetnek rosszabb periódusai. Igaz ez a játékosokra is. Egyébként rengeteget gondolkoztam azon, edzői hiba-e, ha olykor képtelen a csapat az általam várt teljesítményre. Aztán idővel rájöttem, a labdarúgóknál is előfordul, hogy a számukra fontosabbnak vélt mérkőzésre motiváltabban készülnek, ez ellen lehetetlen bármit is tenni. De ez nem magyar jelenség, igaz a Barcelonára vagy a Real Madridra is. Mindenesetre a szombati, DVSC elleni bajnokira nem nagyon kellett motiválni a játékosokat, a debreceniek a gyengébb teljesítményük miatt biztosan tárt karokkal várnak bennünket, megmutatnák, hogy a sorozatban elszenvedett három vereségük után képesek győzni is. Pályafutásom alatt nyertem néhány csapatommal Debrecenben, de sosem volt könnyű a Loki vendégeként futballozni."

KONDÁS: A TÉMA LEZÁRVA
Meglehetősen zokon vette csapata játékát Kondás Elemér a Ferencváros elleni vereség (1–2) alkalmával. A DVSC-Teva vezetőedzője hangot is adott nemtetszésének, változtatásokat helyezett kilátásba az MTK elleni kezdőcsapatban. Feszült hangulata indokolt, elvégre a Loki legutóbb 2009 őszén kapott ki sorozatban háromszor.

„Sokat javított a játékosok hangulatán és önbizalmán a hétközi Ligakupa-győzelem – utalt a Diósgyőr elleni 1–0-s sikerre Kondás Elemér. – Időközben csoportosan és külön-külön is elbeszélgettünk velük, mert a jövőben megengedhetetlen a Ferencváros ellen mutatott gyenge teljesítmény. Ugyanakkor lezártuk a témát, mert ha folyamatosan a múlt heti botlással foglalkozunk, nem maradt volna idő készülni az MTK elleni mérkőzésre. Ahogy láttam, a játékosokat is megviselte a három vereség, de ez így normális, az nem tesz meg mindent a csapatért, akit nem zavar a kudarc."

Négy egymást követő bajnokin 2001 tavasza óta nem kapott ki a Debrecen.

Garami állítását igazolandó, az MTK legutóbb 2008 márciusában győzött (2–0) az Oláh Gábor utcai stadionban, míg a legutóbbi három debreceni bajnokin két vereség mellett egy döntetlenre futotta a kék-fehérektől.

KECSKEMÉT–PAKS

Különös kapcsolat az övék... Hat esztendővel ezelőtt Tomiszlav Szivics vitte Kecskemétre, megjárták a másodosztályt, nyertek Magyar Kupát, barátságuk az elmúlt években egyre szorosabbá vált, szombaton azonban ellenfélként találkoznak. A kecskeméti középpályás, Vladan Szavics hetek óta mondogatja a Paks elleni meccs kapcsán: „Hamarosan jön a Fater!"

A feszültség lassan tapintható... Képzeljük el, ahogy Tomiszlav Szivics szombat kora délután a kecskeméti stadion parkolójában elegáns ballonkabátjában leszáll a paksi buszról, csibészes mosolyával odakacsint a portásnak, régi ismerősként üdvözli az emeleti büfést, majd belép a vendégöltözőbe.

Ha valamelyik mérkőzésnek különös pikantériája van a 15. fordulóban, az a Kecskemét–Paks.

Tomiszlav Szivics életében először érkezik ellenfélként a kecskeméti Széktói Stadionba, és találja szembe magát néhány barátjával – egyikőjük, Vladan Szavics már nagyon várja a mérkőzést.

„A motivációval ezúttal aligha lesz gond – nevetett a szerb légiós. – Furcsa érzés lesz úgy játszani, hogy az ellenfél kispadján Tomiszlav Szivics ül. Arról nem beszélve, hogy több korábbi kecskeméti játékos Pakson futballozik már, és biztos vagyok benne, hogy Tököli Attilát, Bori Gábort vagy Simon Attilát sem kell külön felpörgetni erre a találkozóra. Különös meccs elé nézünk."

Tomiszlav Szivics és Vladan Szavics kapcsolata különlegesnek mondható. Hat esztendővel ezelőtt a szerb tréner hozta a légióst Kecskemétre, megjárták együtt a másodosztályt, nyertek Magyar Kupát, nemegyszer meneteltek hetekig a bajnokságban, az edző bármikor támaszkodhatott játékosára, tudta, mindent megtesz a sikerért. Az edző és játékosa az évek során barátok lettek – most ellenfélként találkoznak.

„A hétköznapokon tartjuk a kapcsolatot, mert bár itt maradtam Kecskeméten, ő pedig most a Paks sikereiért dolgozik, gyakran beszélünk telefonon – így Vladan Szavics. – De nem most! Egy hete megbeszéltük, hogy nem keressük egymást, míg vége nincs a szombati mérkőzésnek. Nyilatkozatstopot rendeltünk el! Ott a feszültség mindkettőnkben, nem szerencsés ilyenkor keresni egymást. Jobb ez így."

A harminchárom esztendős szerb légiós hetek óta mondogatja: „Hamarosan jön a Fater!"

Merthogy gyakran viccelődik így korábbi mentorával, egy-egy közös kávézás alkalmával gyakran veri vállon, mondván, »na jól van, Fater, találkozunk a tréningen«... Az edzésen, a munkában viszont sosem volt pardon, barátságról a pályán szó sem lehetett.

„Ebben mindketten profik vagyunk, a labdarúgás nem vicc" – szögezte le a középpályás. Sokan kíváncsiak rá, vajon a Kecskemét tréfálja-e meg korábbi edzőjét, vagy Tomiszlav Szivics babrál ki egy-egy váratlan húzással egykori csapatával. „Jól ismerjük egymást – teszi hozzá Vladan Szavics. – Ahogy nekünk nem kell bemutatni Tomiszlav Szivicset, neki sem bennünket. Jó meccsnek nézünk elébe, nagyon remélem, hogy túljárunk a mester eszén. Horváth Ferenc érkezésével alaposan belelendültünk, sorra jönnek az eredmények, tizennégy forduló elteltével a középmezőnyben állunk, de biztos vagyok benne, a téli szünetig még lépegetünk előre."

Szombaton Kecskemét–Paks – jó meccsnek ígérkezik. És nemcsak azért, mert jön a Fater...

GYŐRI ETO–EGER

Jelentős jubileumhoz érkezett Pintér Attila a Győri ETO vezetőedzőjeként, az Eger elleni bajnokin hetvenötödik alkalommal irányítja az együttest. Ezzel a csapat történetében a kilencedik helyen áll a mérkőzések számát illetően, a győzelmek arányát tekintve pedig Verebes József mögött a második. A találkozók több mint ötven százalékát megnyerte, ami eddig Győrben csak keveseknek sikerült. Pintér Attila az ETO-val hetvennégy összecsapáson harmincnyolcszor győzött, és huszonkét döntetlen mellett mindössze tizennégy vereséget számlál.

„Nem a jubileummal, hanem az Eger elleni mérkőzéssel foglalkozom – mondta Pintér Attila. – Majd ha a kétszázadik élvonalbeli meccsre készülök az ETO-val, talán érdekelnek a számok, most inkább azon törjük a fejünket, hogy a Debrecen, illetve a Videoton ellen szervezetten futballozó, a kapuja elé olykor ötös falat húzó Eger védekezését miként törhetjük föl. Ha koncentráltan játszunk, eredményesek leszünk."

Edzők az ETO kispadján: 1. Verebes József (214 mérkőzés), 2. Reszeli Soós István (130), 3. Szusza Ferenc (112), 4. Kovács Imre (102), 5. Baróti Lajos (90), 6. Farsang Ferenc (89), 7. Kovács Imre (83), 8. Győrfi László (80), 9. Pintér Attila (74), 10. Palicskó Tibor (68).

PÉCSI MFC–VIDEOTON

Marco Caneira és Filipe Oliveira nem lép pályára a Videotonban szombaton a Pécs ellen. A két légiós még vasárnap, a Kecskemét elleni bajnokin sérült meg. A portugál Caneira hanyatt esett, és a derekát fájlalta, míg a brazil támadónak Vaskó Tamás nyúlt a szemébe, rövid ideig látászavarokat is okozva. Az állapotukról nincs fellelhető információ, ám egy biztos: a közeljövőben a Videotonra fontosabb meccs is vár, mint a Pécs elleni bajnoki, csütörtökön ugyanis a belga Genk érkezik a Sóstói Stadionba. Az Európa-liga-találkozónak a továbbjutás lesz a tétje.

A Videoton ezért vélhetően ismét a „bajnoki" csapattal lép pályára, vagyis lesz néhány olyan futballista, aki pihen a sorsdöntőnek ígérkező csütörtöki El-meccs előtt. Az persze elvitathatatlan tény, hogy a piros-kékek számára a bajnokság is fontos, már csak azért is, mert miközben a második helyezett Debrecen mögött csak egy pont a hátrányuk, az első Győr már héttel lépett meg, így van mit ledolgozni.

A HAZAI FUTBALLPROGRAM
NB I, 15. FORDULÓ
Győri ETO–Eger 14.00 (Tv: m1)
DVSC-Teva–MTK 16.00 (Tv: Sport1)
KTE-Phoenix Mecano–MVM Paks 16.00 (Tv: Sport2)
PMFC–Videoton 18.30 (Tv: Sport2)
NB II, 14. FORDULÓ
Keleti csoport
Szeged 2011–Orosháza 13.00
Békéscsaba–Dunakanyar-Vác 13.00
Nyíregyháza–Putnok 13.00
Szolnoki MÁV–Cegléd 13.00
Mezőkövesd-Zsóry–FTC II 13.00
Vasas–Budapest Honvéd-MFA 16.00
Nyugati csoport
Kozármisleny–Veszprém 13.00
Csákvár–Kaposvári Rákóczi II 13.00
Baja–BKV Előre 13.00
Szombathelyi Haladás II–ZTE 15.00
Soproni VSE–Puskás Akadémia 15.00
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Győri ETO 14 9 4 1 30–13 +17 31
2. DVSC-Teva 14 8 1 5 22–13 +9 25
3. MTK Budapest 14 7 4 3 23–17 +6 25
4. Videoton FC 14 7 3 4 20–13 +7 24
5. Budapest Honvéd 14 6 3 5 23–21 +2 21
6. Ferencváros 14 5 6 3 21–18 +3 21
7. Újpest FC 15 5 5 5 23–20 +3 20
8. Diósgyőri VTK 15 5 5 5 13–17 –4 20
9. Kaposvári Rákóczi 14 5 4 5 15–18 –3 19
10. KTE-Phoenix Mecano 14 5 3 6 17–20 –3 18
11. Pécsi MFC 14 4 6 4 14–15 –1 18
12. Lombard Pápa FC 15 4 5 6 15–23 –8 17
13. Haladás 14 4 4 6 18–15 +3 16
14. MVM Paks 14 3 7 4 18–17 +1 16
15. Egri FC 14 2 5 7 10–22 –12 11
16. Siófok 15 1 3 11 11–31 –20 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik