HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.02.06 23:19 Frissítve: 2018.02.06 23:43

Futballmagyar – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

 
Videoton: megvan Asmir Suljic új klubja – hivatalos

Egy külföldinek néhány év kell ahhoz, hogy futballmagyar legyen. Nem abban az értelemben, mint régen, hogy az a külföldi, aki három évet eltöltött az NB I-ben, nem minősült légiósnak, ergo nem terhelte az együttes légióskontingensét.

Asmir Suljic más tekintetben futballmagyar: hozzáidomult az első osztály színvonalához. Egy itteni születésűnek ez gyorsabban megy, Asmir barátunknak kellett hozzá cirka négy év, de sikerült (Pinte Attila, aki határon túli magyar, ismerve a honi mentalitást, hamarabb felvette az NB I-hez illő ritmust). Újpesten a technikás Suljic karaktert adott a játéknak, 2014 őszén az ősz álomcsapatába is beválogatták, s nem csoda, hogy 2015 nyarán a bajnok Videoton átcsábította.

Most viszont ott tartunk, hogy a spílert a „fakóba” száműzték. Pedig a bosnyák szélsővel kapcsolatban még a magyar válogatottság is szóba került, ezért 2017-ben megkapta az állampolgárságot, ősszel, 27 évesen be is mutatkozhatott volna a nemzeti csapatban. „Lajos” – ezt a nevet Suljic adta magának – közben tipikus magyar futballista lett. Ahogyan mondani szoktuk, a képességei alapján többre van hivatva, de tehetségét nem sikerült kibontakoztatnia.

„Lajosról” nekem egy másik Lajos, a már elhunyt Kocsis jut az eszembe. Kettejük futballtudását nem feltétlenül vetném össze, ám a könnyelműségükben van hasonlóság: „Csikó” 1975-ben, a Wales elleni Eb-selejtezőn flegmán belesarkalt a labdába, az ellentámadásból gólt kaptunk, s a 2–1-es vereség véget vetett az Eb-álmoknak. 2017 augusztusában az Európa-liga utolsó selejtezőkörében a Videoton–Partizan belgrádi 0–0-ját követően a felcsúti visszavágón 0–0-s állásnál az ellenfél kapujától 25 méterre „Lajos” elvesztette a labdát, ebből lekontrázták a fehérváriakat, aztán kaptak még három gólt. A vereséget nem illik egyetlen játékos nyakába varrni, de sem Kocsistól, sem Suljictól nem azt vártuk, hogy az ellenfélhez passzoljon.

A jelenlegi helyzet tipikusan magyaros: „Lajos a fakóban”, az ezért a szintért járónál jóval magasabb fizetésért, nyáron ugyan vinné a Wisla, de akkor a Vidi nem kap már érte pénzt, most viszont hülyék lennének átigazolni a lengyelek, ha júniustól ingyen vihetik. Tipikus futballmagyar karrier ez, színes szélesvásznú filmen az Akár válogatottból a fix tarcsiig címmel.

Van egy gyanúm, hogy idővel Lionel Messi is idomulna a magyar körülményekhez. Igaz, neki egy évtized sem biztos, hogy elég lenne, és harminc fölött már ő sem tervez hosszú távra…

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.23 01:32:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Idén nyáron sincs sok idő a felkészülésre – íme, az edzőmeccsek és edzőtáborok.

2018.06.22 00:22:20

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. „Mondd meg, hogy mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

2018.06.17 00:18:15

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Ma 15 esztendeje, 2003. június 17-én 58 éves korában halt meg a legendás televíziós sportriporter, Knézy Jenő.

2018.06.16 10:25:45

Labdarúgó NB I SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓ: TÖRÖK ATTILA

„Kipihentem magam, feltöltődtem. Indulnék már a csatába! Május elsején volt egy éve, hogy eljöttem Mezőkövesdről.”

2018.06.12 16:01:54

Labdarúgó NB I P. K.

Íme, olvasóink válogatottja, őket is a Honvéd olasz csatárának játéka győzte meg leginkább.

HIRDETÉS
HIRDETÉS