THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.02.06 23:19 Frissítve: 2018.02.06 23:43

Futballmagyar – Thury Gábor jegyzete

 

 
Videoton: megvan Asmir Suljic új klubja – hivatalos

Egy külföldinek néhány év kell ahhoz, hogy futballmagyar legyen. Nem abban az értelemben, mint régen, hogy az a külföldi, aki három évet eltöltött az NB I-ben, nem minősült légiósnak, ergo nem terhelte az együttes légióskontingensét.

Asmir Suljic más tekintetben futballmagyar: hozzáidomult az első osztály színvonalához. Egy itteni születésűnek ez gyorsabban megy, Asmir barátunknak kellett hozzá cirka négy év, de sikerült (Pinte Attila, aki határon túli magyar, ismerve a honi mentalitást, hamarabb felvette az NB I-hez illő ritmust). Újpesten a technikás Suljic karaktert adott a játéknak, 2014 őszén az ősz álomcsapatába is beválogatták, s nem csoda, hogy 2015 nyarán a bajnok Videoton átcsábította.

Most viszont ott tartunk, hogy a spílert a „fakóba” száműzték. Pedig a bosnyák szélsővel kapcsolatban még a magyar válogatottság is szóba került, ezért 2017-ben megkapta az állampolgárságot, ősszel, 27 évesen be is mutatkozhatott volna a nemzeti csapatban. „Lajos” – ezt a nevet Suljic adta magának – közben tipikus magyar futballista lett. Ahogyan mondani szoktuk, a képességei alapján többre van hivatva, de tehetségét nem sikerült kibontakoztatnia.

„Lajosról” nekem egy másik Lajos, a már elhunyt Kocsis jut az eszembe. Kettejük futballtudását nem feltétlenül vetném össze, ám a könnyelműségükben van hasonlóság: „Csikó” 1975-ben, a Wales elleni Eb-selejtezőn flegmán belesarkalt a labdába, az ellentámadásból gólt kaptunk, s a 2–1-es vereség véget vetett az Eb-álmoknak. 2017 augusztusában az Európa-liga utolsó selejtezőkörében a Videoton–Partizan belgrádi 0–0-ját követően a felcsúti visszavágón 0–0-s állásnál az ellenfél kapujától 25 méterre „Lajos” elvesztette a labdát, ebből lekontrázták a fehérváriakat, aztán kaptak még három gólt. A vereséget nem illik egyetlen játékos nyakába varrni, de sem Kocsistól, sem Suljictól nem azt vártuk, hogy az ellenfélhez passzoljon.

A jelenlegi helyzet tipikusan magyaros: „Lajos a fakóban”, az ezért a szintért járónál jóval magasabb fizetésért, nyáron ugyan vinné a Wisla, de akkor a Vidi nem kap már érte pénzt, most viszont hülyék lennének átigazolni a lengyelek, ha júniustól ingyen vihetik. Tipikus futballmagyar karrier ez, színes szélesvásznú filmen az Akár válogatottból a fix tarcsiig címmel.

Van egy gyanúm, hogy idővel Lionel Messi is idomulna a magyar körülményekhez. Igaz, neki egy évtized sem biztos, hogy elég lenne, és harminc fölött már ő sem tervez hosszú távra…

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.18 23:16:53

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL. A grund attól attól volt igazán hatékony, hogy az önfeledten, szeretetből játszó, így speciális játékintelligenciát és kiváló erőnlétet szerző gyerekek mellett, mögött állt egy mester, egy édesapa, aki tudott futballozni, netán maga is edző volt.

2018.02.17 12:51:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A zöld-fehérek hazai pályán már három góllal vezettek a Domzale ellen, de a végén kétszer is betaláltak a szlovénok.

2018.02.17 00:18:27

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ereje teljében lévő jó külföldi játékos nem szerződik hozzánk.

2018.02.15 08:37:15

Labdarúgó NB I BORSI GERGELY

„Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye.”

2018.02.14 23:07:20

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. A futball, mint valami irányjelző bója a tengeren, mutatta neki az idő múlását. Nem úgy gondolt vissza a fiatalságára, hogy családi események, születésnapok jutottak eszébe, hanem a világbajnokságok kapcsán, például ahogy Farkas Jancsi kapásgólt lő a braziloknak…