Dráma, bombagólok és a 6-0 - az évezred 10 legjobb derbije

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.04.09. 12:43
A hétvégén jön az első NB I-es derbi az új Üllői úti stadionban, ennek alkalmából időrendben összeszedtük az évezred legjobb Ferencváros–Újpest rangadóit. Tíz mérkőzés – öt zöld- és öt lila-siker, valamint az elmaradhatatlan elem: a dráma.

1. JOVICS DUPLÁJA SEMMIT SEM ÉRT (2002. május 18.)
1. JOVICS DUPLÁJA SEMMIT SEM ÉRT (2002. május 18.)

Csaknem tizenhárom éve ötgólos derbit játszottak egymással a felek. Az újpestiek nyomása az 55. és az 59. percben góllá érett, Erős Károly és Lőw Zsolt is betalált, de Alekszandar Jovics négy perc alatt duplázott, így a Fradi egyenlített.

Az igazi dráma azonban a végére maradt, a Fradi nyomott, a győztes gólt azonban a lilák szerezték meg, Herczeg Miklós a 90. percben döntötte el a rangadót. A két gólt – majdhogynem fölöslegesen – szerző Jovics a mérkőzés végén nagyon dühös volt, hogy semmit sem értek a találatai.

Újpest– Ferencváros 3–2 (0–0)
Megyeri út, 5000 néző. Vezette: Szabó Zs. (Hegyi, Székely)
Újpest:
Szántai – Kunzo, Tamási, Korolovszky, Pető – Erős (Szélesi, 85.), Poljakovic, Sloncík (Móri, 42.), Lőw – Tokody, Vágner (Herczeg, 46.)
Ferencváros:
Szűcs L. – Balog Z., Vukmir, Keller – Kriston, Lipcsei, Kapic (Jovics, 48.), Szkukalek – Pinte (Vén, 79.), Horváth P. (Szili, 38.), Penksa
Gólszerző: Erős (55.), Lőw (59.), Herczeg (90.), ill. Jovics (60., 63.)
Összeállítások forrása: tempofradi.hu

2. GERA SZEDTE ÖSSZE A FRADIT (2003. április 23.)

Ezen a mérkőzésen sem volt hiány drámából, és az egy évvel korábbihoz hasonlóan ez alkalommal is az Újpest került előnybe, a 73. percben Tokody Tibor csendesítette el a Fradi-tábort. Gera Zoltán azonban a hátára vette csapatát.

A vasárnapi derbin is minden bizonnyal pályára lépő támadó előbb a 77. percben talált be, négy perccel később pedig Lipcsei Péter remek labdájánál hibázott, de a Vlaszák Gézaról kipattanó labdát Jovics estében a hálóba lőtte, a szerb csatár így visszakapta, amit a sors elvett tőle egy éve.

Ferencváros–Újpest 21 (00)
Üllői út, 8600 néző. Vezette: Megyebíró (Székely, Hrabovszky)
Ferencváros:
Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Kapic, Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli (Jovics, 82.), Szili (Penksa, 78.)
Újpest:
Vlaszák – Szélesi, Vanczák, Juhár, Tchur (Németh, 22.) – Simek, Tokody, Farkas, Rósa D. – Kovács, Horváth (Korolovszky, 84.)
Gólszerző: Gera (77.), Jovics (86.), ill. Tokody (73.)
Kiállítva: Németh (83.)

3. A CSATÁT AZ ÚJPEST, A HÁBORÚT A FRADI NYERTE MEG (2004. május 23.)

Hatalmas volt a versenyfutás az aranyéremért 2004-ben, a hajrában a Debrecen, az Újpest és a Ferencváros is bajnok lehetett. Ahhoz, hogy a lilák számára még az utolsó fordulónak is legyen tétje, nyerniük kellett egy körrel korábban a Fradi ellen – meg is tették, Rajczi Péter góljával 1–0-ra győztek.

A csatát megnyerték, a háborút azonban nem. A bajnoki „finálén” – ami arról maradt emlékezetes, hogy a Barátok közt című sorozat adott napi része után kezdődött hétköznap este – a Fradi 3–1-re felülmúlta a DVSC-t, az Újpest azonban nem tudta megverni az MTK-t, így a zöld-fehérek örülhettek a bajnoki aranyaknak.

Újpest–Ferencváros 1–0 (1–0)
Megyeri út, 10 000 néző. Vezette: Trivkovic (Novosel, Grgec)
Újpest:Vlaszák – Szélesi, Tamási, Juhár, Vanczák – Simek (Németh, 87.), Erős, Farkas, Tóth (Bánka, 89.) – Polonkai (Cseri, 83.), Rajczi
Ferencváros:Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes – Rósa D., Kapic (Penksa, 36.), Lipcsei, Leandro – Sasu, Gera, Sowunmi (Nógrádi, 63.)
Gólszerző: Rajczi (21.)
Kiállítva: Botis (88.)

4. A DERBINEK SINCS VÉGE MINDIG 90 PERC UTÁN (2006. április 16.)

SZAVAZÁS

A Ferencváros–Újpest összecsapás különös jelentőségű a magyar futballban, igaz ez a vasárnap délután esedékes Üllői úti találkozóra is. Mit vár a derbitől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Lipcsei büntetőgóljával már a 19. percben vezetést szerzett a Ferencváros, amely 1–0-s állásnál újabb tizenegyeshez juthatott volna, de Saskőy Szabolcs nem látott szabálytalanságot. A második félidőben két Fradi-játékos összefejelt, Laczkó Zsolt és Leandro közül utóbbi nem is tudta folytatni a játékot.

A hosszú ápolás miatt (is) a játékvezető hat percet hosszabbított, de előtte a 89. percben kiállította Böjte Attilát. A rendes játékidő végén tehát még vezetett az FTC, de az Újpest nyerte meg a derbit. A 93. percben Kovács Zoltán egyenlített egy szép találattal, a 95. percben pedig Sorin Botis kezezése (és kiállítása) után Rajczi döntötte el büntetőből a rangadót.

Az indulatoktól sem mentes találkozó végén a két csapat játékosai összeverekedtek, Kovács Zoltán is piros lapot kapott, a három pont pedig az Újpesthez került

Ferencváros–Újpest 1–2 (1–0)
Üllői út, 9369 néző. Vezette: Saskőy (Kovács P., Heibl)
Ferencváros:
Kemenes – Balog Z., Tímár, Botis, Leandro (Budovinszky, 48.) – Szalai (Fitos, 73.), Bognár, Lipcsei, Laczkó – Bajevszki (Bartha 84.), Tőzsér
Újpest:
Vlaszák – Tóth B., Böjte, Vermes (Kőhalmi, 64.), Füzi – Hullám (Kovács Z., 60.), Vanczák, Sándor Gy. (Cariati, 78.), Tóth N. – Tisza, Rajczi
Gólszerző: Lipcsei (19. – 11-esből) illetve Kovács Z. (93.), Rajczi (96. – 11-esből)
Kiállítva: Botis (95.), ill. Böjte (89.), Kovács Z. (a mérkőzés után)

5. HÁROM ÉS FÉL ÉV SZÜNET ÚJRA… (2009. október 3.)

A Fradi NB II-be történő visszasorolása után három szezonon keresztül nem rendeztek az élvonalban derbit, így nem csoda, hogy a szurkolók már nagyon várták az újabb Újpest–Ferencváros összecsapást.

Szokás szerint ez sem volt unalmas összecsapás. A zöldek Fitos László góljával kerültek előnybe, ám a szünet előtt már egyenlített Kabát Péter révén az Újpest. Mindkét fél dolgozott ki helyzeteket, kapufákig is jutottak a csapatok, a döntő szó azonban ismét Rajczi Péteré volt, akinek – korántsem védhetetlen – fejese a máltai Justin Haber kapujában kötött ki.

A Fradi visszatért tehát az NB I-be, de az Újpest legyőzésére még várnia kellett: 2003. november 29. után 2011. április 1-én nyert először, és ebben az időszakban várt rá még egy olyan nap, amelyre nem szívesen emlékszik vissza…

Újpest–Ferencváros 2–1 (1–1)
Megyeri út, 11 000 néző. Vezette: Kassai (Erős, Ring)
Újpest:
Balajcza – Vermes, Vaskó, Takács, Pollák – Simek (Foxi 35.), Millar (Jucemar, 76.), Sándor, Tóth N. – Rajczi (Stokes, 89.), Kabát
Ferencváros:Haber – Joaquín, Balog, Wolfe, Alcántara – Fitos (Abdi, 67.), Lipcsei, Morrison, Rósa D. (Ashmore, 65.), Kulcsár (Pisanjuk, 88.) – Ferenczi
Gólszerző: Kabát (43.), Rajczi (86.), ill. Fitos (41.)

6. ÚJ ÉRTELMET NYERT A SZEPTEMBER 11-ES TRAGÉDIA A FRADISTÁKNAK (2010. szeptember 11.)

A 2001-es egyesült államokbeli terrortámadást követően kilenc évvel az Újpest a derbik történelmének legnagyobb különbségű győzelmét aratta hazai pályán a Ferencváros felett. A 28. percben Simon Krisztián megszerezte a vezetést, de a találkozót a 40. perc eseménye döntötte el.

Solymosi Péter (aki a hétvégi meccsen is fúj) kiállította Marek Heinzet. A cseh támadó nem szabálytalankodott, ám a játékvezető a szándékot is büntette, így emberhátrányba került a Fradi. Prukner László nem változtatott a háromvédős felálláson, az Újpest a második félidőben pedig átrobogott riválisán, és 6–0-ra nyert!

Újpest–Ferencváros 6–0 (2–0)
Megyeri út, 10 343 néző. Vezette: Solymosi (Szpisják, Lémon)
Újpest:
Balajcza – Szokol (Kiss Z., 66.), Vermes, Takács Z., Pollák – Böőr (Simek, 63.), Egerszegi, Mitrovics, Simon K. (Matos, 90.) – Tisza, Rajczi
Ferencváros:Ranilovic – Balog Z., Csizmadia, Junior – Rósa, Józsi, Maróti (Adriano, 85.), Tóth B. (Kulcsár D., 70.), Andrezinho (Sztanics, 58.) – Schembri, Heinz
Gólszerző: Simon K. (28.), Tisza (43., 93.), Rajczi (56., 72.), Mitrovics (61.)
Kiállítva: Heinz (40.)

7. MAJDNEM KIESÉSI „RANGADÓ” LETT AZ FTC–ÚJPESTBŐL (2011. október 22.)

Mindkét csapat pocsékul kezdte (és fejezte is be) a 2011–2012-es szezont. A Ferencvárosnál Prukner László nem tudta kezelni az Európa-liga okozta kettős terhelést és a csapat átalakítását. A helyére érkező Détári Lajos keze alatt kezdett formálódni az új Fradi, de a fordulónak az utolsó előtti helyen vágott neki.

Az Újpest sem volt sokkal előrébb, a derbi után pedig hátrébb is került: a zöld-fehérek 3–0-ra nyertek hazai pályán (ez volt az évezred eddig legnagyobb különbségű Fradi-győzelme bajnokin), és elindultak felfelé a tabellán. Így is katasztrofális volt ez az idény a feleknek: a zöldek a 11., a lilák a 13. helyen végeztek.

Ferencváros–Újpest 3–0 (2–0)
Üllői út, 10 000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Kispál, Ring)
Ferencváros:Jova – Maróti, Balog Z., Klein, Junior – Jovanovic, Otten, Józsi, Hakola (Abdi, 70.) – Pölöskey (Tóth B., 78.), Somália (Lisztes, 84.)
Újpest:Balajcza – Szokol (Balogh B., 63.), Mihajlovic, Dvorschák (Rubus, 33.), Pollák – Simon K., Markovics, Tajthy, Barczi – Kabát (Balajti, 75.), Rajczi
Gólszerző: Pölöskey (7.), Somália (38.), Lisztes (92.)

8. A FRADI 93. PERCES GYŐZTES GÓLLAL KÖSZÖNT EL A STADIONJÁTÓL (2013. március 10.)

Már a mérkőzés előtt tudni lehetett, hogy a bajnokiktól a derbivel köszön el a régi Üllői úti stadion, nem sokkal később el is kezdték bontani az arénát. A zöld-fehér drukkerek nagyon szerettek volna szép emlékekkel búcsúzni, ezért fantasztikus atmoszférát teremtettek a lelátókon.

A csapat is kitett magáért, a 41. percben Somália hatalmas gólt rúgott a gyengébbik lábával, a találat azért is híres lett, mert a mérkőzés után (az azóta sérülései miatt visszavonuló) Lázár Bence, az újpestiek akkori középpályása azt mondta: „Somália jobb lábbal sem tud rúgni, nemhogy ballal".

A lilák azonban nem adták fel, és éppen a kényszerűségből jobbhátvédet játszó Somália hibája után egyenlítettek Kabát Péter révén. A dráma azonban erről a derbiről sem hiányozhatott: Vladan Csukics – akit csak technikai problémák miatt nem cserélt le éppen Ricardo Moniz – a 93. percben bombázott az Újpest kapujába, így nyert a Fradi.

Ferencváros–Újpest 2–1 (1–0)
Üllői út, 16 000 néző. Vezette: Solymosi (ifj. Tóth II. V., Szpisják)
Ferencváros:
Jova – Somália, Gyömbér, Besic, Sváb – Józsi, Csukics (Hakola, 94.) – Martinus (Leonardo, 78.), Aborah (Klein, 60.), Jenner – Böde
Újpest:
Balajcza – Szélesi, Mihajlovic, Vermes, Iandoli – Simon K. (Remili, 94.), Christ, Vasziljevics, Balogh B. – Kabát, Moraes (Lázár B., 75.)
Gólszerző: Somália (41.), Cukic (93.) illetve Kabát (51.)

9. ADAMS SZÖRNYŰ TRAGÉDIÁJA ÁRNYÉKOT VETETT A DERBISIKERRE (2013. szeptember 22.)

Több mint huszonkétezer néző indult el, hogy a vasárnap délutánt a Puskás Ferenc Stadionban töltse – a drukkerek kiváló hangulatú és jó színvonalú rangadót láthattak, amelyen az Újpest hiába szerzett vezetést, a Ferencváros „háromszor verte ezt vissza”. A hajrában az ünneplő FTC-tábor egy része úgy döntött, megnézi, milyen a meccs a pályán, a kordonbontást az MLSZ kétmillió forintos büntetéssel és szektorbezárással honorálta. A találkozó utóhangja végtelenül szomorú: Akeem Adams, a Fradi védője súlyos szívrohamot kapott három napra rá, szeptember 25-én. A fiatal trinidadi sportember hosszas kálvária után, 2013. december 30-án életét veszítette – ez a derbi volt pályafutása utolsó mérkőzése.

Ferencváros–Újpest 3–1 (1–1)
Puskás Ferenc Stadion, 22 094 néző. Vezette: Szabó Zs. (ifj. Tóth II. V., Bozó)
Ferencváros: Jova – Gyömbér, Mateos, Besic, Adams (Bönig, 94.) – Gerson, Józsi – Jenner, Böde, Holman (Somália, 66.) – Diallo (Csukics, 83.)
Újpest: Balajcza – Ligot, Ngawa, Juanan, Antón – Suljic (Sztaniszavljevics, 79.), Vasziljevics, Balogh B., Simon K. – Tshibuabua, Kabát
Gólszerző: Diallo (25.), Juanan (47. – öngól), Böde (77.), illetve Tshibuabua (4.)

10. AZ ÉVEZRED EGYETLEN ZÖLD SIKERE A LILÁK OTTHONÁBAN (2014. április 4.)

Az Újpest szezonja már elúszott eddigre, a Ferencvárosnak pedig égető szüksége volt a három pontra. Ennek ellenére Thomas Doll első derbijén már a negyedik percben előnybe kerültek a hazaiak Dusan Vasziljevics góljával. A válasz azonban nem sokkal később jött is Gyömbér Gábortól.

Ha az előző nyolc meccs nem tanította meg, akkor semmi: a derbin mindig számítani kell a kései gólra. Bő egy évvel ezelőtt is ez volt a helyzet: a Fradi kontrázott, Nagy János elcsúszott, Leonardo pedig kilőtte a hosszú alsót. A zöldek ezt követően minden meccsüket megnyerték a tavasszal, és a harmadik helyen végeztek.

Újpest–Ferencváros 1–2 (1–1)
Megyeri út, 9517 néző. Vezette: Farkas (Albert, Berettyán)
Újpest:
Dmitrovics – Nagy J., Litauszki, Heris, Ngawa – Simon K., Vasziljevics, Proesmans (Balogh B., 57.), Szankovics, Suljic (Lázár B., 89.) – Tshibuabua
Ferencváros:
Dibusz – Besic, Mateos, Pavlovic, Bönig (Jovanovic, 60.) – Gyömbér, Busai (Csukics 68.) – Somália, Leonardo, Jenner (Holman, 81.) – Böde
Gólszerző:
Vasziljevics (4.), illetve Gyömbér (23.), Leonardo (88.)


LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 10., péntek
19.00Kecskeméti TE–Debreceni VSC (Sport1)
Erdős József
Április 11., szombat
14.00Dunaújváros PASE–MTK Budapest (Duna)
Iványi Zoltán
16.00Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK (Sport1)Andó-Szabó Sándor
18.30Paksi FC–Pécsi MFCPintér Csaba
18.30Lombard Pápa–Puskás Akadémia FCVad II István
18.30Győri ETO FC–Nyíregyháza Spartacus (Sport1)Berke Balázs
Április 12., vasárnap
16.30
Ferencváros–Újpest FC (Duna World)
Solymosi Péter
18.30
Videoton FC–Szombathelyi Haladás (Sport2)Farkas Ádám
A bajnokság állását itt tekintheti meg!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik