T. I. 2019.09.18 15:51 Frissítve: 2019.09.20 01:42

FTC: Dél-Szudán lecsapna a támadóra, de ő inkább norvég válogatott lenne

Dél-Szudáni válogatott lehet a Ferencváros szélsőjéből, Tokmac Nguenből – írja több norvégiai lap is. A helyi TV2 megszólaltatta a játékost, aki továbbra is vacillál, ugyanis nem tett le arról, hogy az utánpótlás-korosztályok után a felnőttek között is norvég válogatott legyen. Csakhogy Lars Lagerbäck szövetségi kapitány egyelőre nem számít rá.

Tokmac Nguenre Afrikában számítanának (Fotó: Földi Imre)

 

A Ferencváros – a háború sújtotta Dél-Szudánból elmenekült szülőktől – Kenyában született, de Norvégiában nevelkedett támadójával az elmúlt hetekben vette fel a kapcsolatot a dél-szudáni válogatott szövetségi kapitánya, Ashu Cyprian Bosengo, aki azonnal be is hívta az afrikai csapat válogatottjába – számolt be a norvég TV2 weboldala. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy Nguen magára ölti ősei hazájának mezét.

Norvégiában nőttem fel, csaknem az egész életem itt éltem. Dél-Szudán egy viszonylag új válogatott, nagyon sok mindennek kell még a helyére kerülnie ahhoz, hogy készen álljak őket választani. Természetesen büszke és boldog vagyok, hogy megkerestek és engem akarnak, de annyit mondtam, várniuk kell, míg meghozom a döntést – mesélte a helyzetről az FTC-vel az Európa-liga csoportkörére készülő labdarúgó.

Nguen, aki az U18-as és az U19-es norvég válogatottnak is tagja volt, hozzátette, szíve szerint Norvégiát képviselné felnőttszinten is, ám azt gyanítja, Lars Lagerbäck szövetségi kapitány még csak meg sem nézte őt személyesen, mióta eligazolt az országból.

Kétlem, hogy láttak volna. Úgy fest, ehhez az sem elég, hogy bejutottunk az Európa-ligába. Lagerbäck tudja, hogy milyen típusú játékosokra akar építeni, és ezt tisztelem benne. Nem igazán koncentrálok jelenleg a válogatott kérdésre. Csak szeretném élvezni a mindennapokat. Remek csapatok ellen léphetek majd pályára az Európa-ligában. Nagy felhajtás volt körülöttem, mióta csak Magyarországra érkeztem. Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem, viszonylag rövid idő alatt is” – idézte a lap Nguent.

Nguen jövője kapcsán egy másik norvég lap, a Nettavisen megszólaltatta Lagerbäck segítőjét, Per Joar Hansent, aki kijelentette, nem szeretnének belefolyni a játékos döntésébe, és biztosan nem fogják csak azért meghívni a norvég együttesbe, hogy ne fogadja el Dél-Szudán megkeresését.

„Tudjuk, hogy hol van és hogy jól sikerült időszak van a háta mögött. Norvégiában többször is láttuk játszani, de eddig nem volt releváns kérdés a beválogatása” – idézi az oldal a norvég válogatott pályaedzőjét.

Érdekesség, hogy Dél-Szudán válogatottját 2012-ben épp a budapesti kongresszusán ismerte el hivatalosan is a FIFA. A nemzeti csapatnak ezt követően 2015 szeptemberéig kellett várnia az első győzelmére, az Afrika-kupa selejtezőjében Egyenlítői-Guineát verte meg.

2019.10.19 13:38:20

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egyetlen gól döntötte el a 19 ezer néző előtt rendezett derbit, a vendég újpestiek csak kapufáig és helyzetekig jutottak.

2019.10.19 13:30:24

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)

Varga Kevin buta kiállítása után Tőzsér Dániel tizenegyese döntött a hazaiak javára.

2019.10.19 13:35:01

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Ugyanis a házigazda Zalaegerszeg ellen belefért a kispestieknek a sok hiba és a ziccerek elszórakozása is.

2019.10.19 13:32:29

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Sok kimaradt helyzet volt a találkozón, végül a Kisvárda tudott nyerni.