FTC: a vb évében a Fradi új stadionja lett a világ legjobbja

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.11. 13:37
null
Az újonnan épült stadionok kategóriájában a Ferencváros otthona vitte el a pálmát (Fotó: Veres Viktor) <br /><a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('Ferencvaros-stadion_0531')"><strong>TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON A FOTÓRA!</strong></a><br />
Rangos nemzetközi díjat nyert a Ferencváros labdarúgócsapatának otthona, az új Üllői úti stadion. A tavaly nyáron átadott létesítmény az újonnan épült stadionok kategóriájában lett első a The Stadium Business Awardson.

 

A The Stadium Business Awards az egyetlen olyan megméretés, amely teljes spektrumában lefedi a globális stadion szakágazatot. Több száz nevező közül független szakértői zsűri szűkítette le a legesélyesebbeket, és általuk kerültek kiválasztásra a 16 különböző kategória versenyzői.

A kategóriák sokszínűségét jellemzi, hogy a helyszínek és stadionok mellett különböző programokat, vezetőket és egyéb, a szurkolói élményhez köthető díjakat is átadtak. A díjátadó ünnepséget szerda este tartották a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona legendás stadionjában, a Camp Nouban.

A szakoldal szerint az újonnan épült stadionok kategóriában 24 létesítmény versenyzett egymással, végül a szűkített listára a San Franciscó-i Levi’s Stadium, a szingapúri Singapore Sports Hub, a moszkvai Otkrityije Arena, a brazíliai Allianz Parque, valamint a bilbaói San Mamés került fel a Fradi új stadionja mellett.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI érdeklődésére elmondta, ez az elismerés jól mutatja, hogy az építkezés előtt megérte alaposan tanulmányozni, áttekinteni a nemzetközi példákat, ugyanis a zöld-fehérek új otthona ezáltal „több mint stadion” lett.

Megjegyezte, az elmúlt évben számos konferenciát és egyéb, nem sporttal kapcsolatos eseményt rendeztek már a létesítményben, amely annak önfenntarthatóságát biztosítja. Hozzátette, a stadion Budapest építészeti karakterét is bővíti, ráadásul az új Puskás Stadion elkészüléséig a magyar válogatott is itt játssza mérkőzéseit.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója elmondta, hatalmas büszkeség a klubnak, hogy az otthonuk – amelyben az elmúlt egy évben kiváló eredményeket értek el – ilyen rangos elismerésben részesült, megelőzve amerikai és brazil stadionokat. Hangsúlyozta, miután a létesítményt magyar tervek alapján magyar kivitelezők készítették, így az egész országnak elismerés ez a díj.

Scheer Sándor, a kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a díj kiváló visszajelzés arról, hogy jó koncepciót választottak, amelyet jó minőségben készítettek el.

Jelezte, rendkívül neves szakemberek véleménye tükröződik a díjban, amely elismerés a magyar alkotóknak is. Külön kiemelte, hogy a zsűrinél – a helyszíni háttérbeszélgetések alapján – sokat számított, hogy pénzügyileg a leghatékonyabb volt a magyar aréna, amelynek költségvetése még csak meg sem közelíti az amerikai vagy orosz stadionokét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik