FTC: 12-14 ezer közötti nézőszámban gondolkodnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.25. 08:08
null
Fotó: fradi.hu
Szekeres Tamás, a Ferencvárosi Torna Club készülő új stadionjának – a létesítményt várhatóan augusztus elején, a tervezettnél korábban adják át – üzemeltetésére szerződött Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. magyar cégvezetője volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. A korábbi válogatott védő a szerdai sajtótájékoztatón már elhangzott részleteket többek között azzal is kiegészítette, hogy az első évet átmenetinek tekintik, de már akkor is meccsenként 12-14 ezer közötti nézőszámmal terveznek.

Szekeres az adásban elmondta, hogy a tíz évre szóló megállapodás aláírását másfél éves egyeztetés előzte meg, míg ő személy szerint három éve gyakori vendég nemzetközi sportkonferenciákon, ahol a tapasztalatok mellett kapcsolatokkal is gyarapodott. A Ferencvárosnak lényeges volt, hogy külföldi partnercéggel kössön szerződést, amelynek felhalmozott tapasztalata mellett gazdasági kapcsolatrendszerére is számíthat.

A Lagardere három cég közül lett befutó végül, közös bennük, hogy mindhárom külföldi társaság volt, komoly nemzetközi tapasztalattal. Az üzemeltető fix összeget fizet évente a Ferencvárosnak, amelyet a klub költségvetésében tényezőként említett – bár nagyságrendileg sem konkretizált, csupán annyit árult el, hogy nem tízmillió eurókról van szó –, de a klub és az üzemeltető is érdekelt a minél több bevételt generáló rendezvényekben – évente 100-120 napban gondolkodnak –, amely a fix összegen felüli pluszt is jelenthet anyagilag.

Mivel a szerződés a napokban lett megkötve, nem volt lehetőség egészen pontosan felmérni az igényeket. Az első évet így átmeneti, próbaévnek szánják, hogy utána azt megtapasztalva tudják pontosabban meghatározni az irányt a kihasználtságban.

A labdarúgócsapat tekintetében az új stadion megnyitását követően egy felfutást várnak, 12–14 ezres, meccsenkénti nézőszámban gondolkodnak – a hlsz.hu adatai szerint a mostani szezonban 8748 fő az FTC hazai mérkőzéseinek az átlagos nézőszáma, ami jelentős növekedést mutat a tavalyihoz (6291) képest, az őszi, Újpest elleni 22 ezer néző igencsak megdobta (a soccerway.com adatai szerint 8313 az FTC hazai bajnokijainak átlagnézőszáma) – abban reménykedve, hogy mindez eredménnyel is párosul szakmai oldalról, és ez a nézőszám utána is tartható, majd növelhető lesz. Nagyot lendítene ezen a nemzetközi kupaszereplés, amely garantált telt házak előtt menne.

Az üzemeltetőtől további befektetésekre van szükség a létesítményben, hogy az általa tervezett konferenciákat a megfelelő színvonalon tudja megrendezni. A klubnak különben vétójoga lesz ezekkel az egyéb, nem labdarúgó eseményekkel kapcsolatban. A stadionban magyar alkalmazottak dolgoznak majd, de az átmeneti időszak során, az indulásnál egy-két hónapra minden csoport kap külföldről érkező segítséget.

Az üzemeltető már egyeztetett a megnyitóra meghívott csapatokkal – külön csoport foglalkozik ezzel a feladattal –, a tárgyalások nem zárultak le, az ajánlatokat átadták a Ferencvárosnak, hiszen a végső döntés a klub kezében van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik