Fradi-Újpest: 108 év történelmi meccsei, egyéniségei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.21. 13:49
null
Az első FTC–Újpest mérkőzésen még nem volt ilyen hangulat (Fotó: Veres Viktor)
Az NB I 8. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel kísért mérkőzését, a Ferencváros–Újpest találkozót vasárnap délután rendezik a Puskás Ferenc Stadionban. A 108 éves múltra visszatekintő derbi történetével és jelenével kapcsolatos érdekességeket külön cikkben szedtük össze, de ha a forduló többi meccsének statisztikája is érdekli, kattintson IDE!

A KEZDETEK

♦ A két csapat 1905. február 19-én játszotta egymás elleni első bajnoki mérkőzését, a Ferencváros Soroksári úti pályáján. Az FTC Fritz – Berán, Ullerich – Lissauer, Bródy, Gorszky – Takács, Pákay, Pokorny, Weisz, Braun összeállítású csapata Weisz Ferenc két találatával 2:0-ra legyőzte a Bey – Molnár I, Rossmann – Fandl, Szabó, Kuschner – Herczeg, Novák, Petz, Molnár II, Fejér összetételű UTE-t. A találkozón az első félidőben nem esett gól, a zöld-fehérek balösszekötője a 62. és a 68. percben szerezte a Ferencváros találatait.

HÁNYADIK DERBI IS KÖVETKEZIK?
Nem könnyű teljesen egyértelmű választ adni erre a kérdésre, mert egy-két mérkőzés státusza (hivatalos vagy sem) vitatott. A két csapat 1905 óta íródó közös történetében akadt olyan meccs – konkrétan 1908 őszén –, amelyre az Újpest nem állt ki, így 0:0-s gólaránnyal a Ferencváros kapta meg a győzelemért járó két pontot. Ezt a találkozót – mivel nem játszották le – általában nem számítják be az egymás elleni statisztikába. 1913 májusában volt egy bajnoki, amelyet 4:2-re az FTC nyert meg, de a Ferencvárosnál úgy tartják számon, hogy ez csak bajnokinak indult, majd végül edzőmérkőzés lett belőle, és a tabella is arról árulkodik, hogy 0:0-s gólkülönbséggel itt is a Fradi kapta meg a két pontot.

Akadtak nem hivatalos szezonok az I. világháború alatt, voltak félbeszakadt és be nem fejezett bajnokságok (az 1944–1945-ös és az 1956-os idény), sőt volt a két csapatnak olyan meccse is (1944. október 29-én), amely a 83. percben légiveszély miatt 1:1-es állásnál félbeszakadt, és aztán nem is tudták sem befejezni, sem újrajátszani.

Ezért létezik olyan statisztika, amely szerint már a 213. derbi jön, van, aki a 212.-et számolja, míg a Ferencváros mérkőzéseit precizitással feldolgozó tempofradi.hu szerint a vasárnapi lesz a két csapat egymás elleni 211. bajnoki mérkőzése.

E szerint az eddigi mérleg: 210 meccs, 94 Ferencváros-győzelem, 57 döntetlen, 59 Újpest-siker, a gólkülönbség 396–299 az FTC javára.

A Fradi pályaválasztásával lejátszott találkozók mutatója: 106 mérkőzés, 55 Fradi-győzelem, 27 iksz, 24 lila-fehér siker, 213–141-es gólkülönbség.

♦ A jelenlegi NB I-es csapatok egymás elleni csatái közül két párharc kezdete is korábbra datálódik, mint az első Fradi–Újpest mérkőzés. Az újpestiek az MTK-val 1902. április 20-án játszották az első bajnokijukat, igaz, nem az élvonalban, hanem a II. osztályban. Az FTC és az MTK közötti, később örökrangadónak nevezett párharc első bajnoki összecsapására 1903. március 1-jén került sor.

♦ Az élvonal mostani csapatai közül csak a Ferencváros és az Újpest büszkélkedhet azzal, hogy az 1901. évi legelső magyar labdarúgó-bajnokságtól kezdve valamennyi (hivatalos) bajnokságban indult. A különbség az, hogy míg az MLSZ 1901. február 4-i első tanácsülésén az FTC-t az első osztály mezőnyébe sorolta be – a BTC-vel, a MÚE-val, az MFC-vel és a BSC-vel együtt –, addig az Újpest (hét másik csapattal egyetemben) a II. osztályba került. A lila-fehérek 1904-ben jutottak fel a legjobbak közé, ezért „csak" 1905-ben mérkőztek meg először az FTC-vel.

♦ 1905. február 19-én nemcsak a Ferencváros ellen játszotta az első bajnokiját az Újpest, hanem ez volt a lila-fehérek első mérkőzése az I. osztályban. A mai NB I-es csapatok közül az FTC és az MTK addigra már egy-egy bajnoki címet begyűjtött az élvonalban, már létezett az 1902-ben megalapított Debreceni VSC és az 1904-ben alapított Győri ETO, de még egyikük sem indult labdarúgó-bajnokságban. A többi, mostani NB I-es klubot pedig még meg sem alapították.

♦ Óriási Fradi-fölénnyel teltek a két csapat párharcának első mérkőzései. 1907-ben például 5:0-ra és 6:0-ra nyert az FTC, míg 1910 októberében és 1911 áprilisában egyaránt 7:1-re győztek a zöld-fehérek. Utóbbi találkozón – az első Üllői úti Fradi–Újpesten – Schlosser Imre, a Ferencváros legendás csatára egymaga hat gólt szerzett! Ő egyébként a párharc legeredményesebb labdarúgója, 26-szor talált be bajnoki meccsen az Újpest kapujába.

Schlosser Imre
Schlosser Imre

♦ 1917-ig mindegyik meccsüket az FTC nyerte meg. Az UTE 1917. június 24-én győzte le először a Fradit, az 1916–1917. évi (hadi)bajnokság utolsó fordulójában. Ezen a találkozón az volt a tét, hogy a már bajnok MTK és az ezüstérmes Törekvés mögött melyik csapat végez a harmadik helyen. Az Amerikai úton, 1800 néző előtt rendezett mérkőzésen Fogl II, Molnár II, Priboj és Fogl III góljával az Újpest 4:1-re győzött az öt tartalékkal felálló, a szünet után Nemes révén szépítő FTC ellen, így a lila-fehérek lettek a bronzérmesek, és fennállásuk során először előrébb végeztek a bajnokságban, mint a Ferencváros. Méltán írta másnap a meccsről tudósító sajtó, hogy „Az UTE csapatáról a legnagyobb elismerés hangján kell megemlékezni".

♦ 1905 és 1917 között sorozatban 15 (más adatok szerint 16) bajnoki mérkőzésen verte meg az FTC az UTE-t, ez a Fradi leghosszabb győzelmi sorozata az újpestiek ellen.

♦ A két csapat 1918. június 26-án végzett először döntetlenre egymás elleni bajnokin, a Népszigeten – az Újpest akkori otthonában – rendezett találkozó 1:1-gyel zárult, a hazaiaktól Priboj, a vendégektől Pataky volt eredményes.

♦ 1920. november 28-án nyert először a Fradi otthonában az Újpest. Az Üllői úti összecsapáson Szidon szerzett vezetést a lila-fehéreknek, erre Nikolsburger góljával válaszolt a házigazda úgy, hogy – a korabeli beszámolók szerint – Schiller Gyula játékvezető ötven méterről ítélte meg, hogy az újpesti kapus, Knoll már a gólvonal mögött fogta meg a labdát. Az újpestiek reklamáltak, mert a határbíró nem jelzett gólt, de Schiller sporttárs hajthatatlan maradt... Emiatt kis híján félbeszakadt a meccs, végül az újpesti vezetők meggyőzték saját játékosaikat, hogy folytassák a találkozót, és jól tették, mert a szünet után Priboj kétszer beköszönt, és 3:1-re győzött az UTE.

♦ Az Újpest Megyeri úti stadionját – hogy, hogy nem – éppen egy UTE–FTC bajnoki mérkőzéssel avatták, és a 15 ezer néző előtt lejátszott meccsen Szidon, Schaller, illetve Pataky góljával 2:1-re a házigazda újpestiek diadalmaskodtak.

♦ 1926-ig, a magyar futball első korszakhatáráig nemcsak abban mutatkozott meg a Ferencváros fölénye, hogy jóval többször múlta felül az Újpestet, mint fordítva, hanem abban is, hogy 9-szer nyert bajnoki címet az I. osztályban, míg az Újpest egyszer sem. A lila-fehérek ebben az időszakban kétszer voltak aranyérmesek, mind a kétszer (1904, 1911–1912) a II. osztály küzdelmeiben.

A PROFIZMUS ÉVEI – 1926–1935

♦ 1926-ban vezették be a futballban a profizmust Magyarországon, és 1926 őszén indult az első professzionális labdarúgó-bajnokság hazánkban. Ebben csak profi klubok csapatai vehettek részt, ezért az I. osztályú tagságot kivívó együttesek anyaegyesületei mindannyian megalapították a profi klubjukat, így az FTC a Ferencvárosi FC-t, az UTE az Újpest FC-t. Ezeknek a profi „Club"-oknak a csapatai indultak a professzionális bajnokságban. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy vidéki együttesek is betagozódtak a budapesti gárdák közé, viszont teljesen szétvált a profi és az amatőr futball: hiába nyerte meg valamelyik csapat az amatőr bajnokságot, nem juthatott fel a profik közé.

♦ 1926 és 1935 között kilenc profi bajnokságot rendeztek, négyszer a Ferencváros, ugyancsak négyszer az Újpest lett a bajnok, egyszer pedig az MTK profi csapata, a Hungária FC. Ebben az időszakban vált nagy csapattá az Újpest, amely az 1929–1930-as kiírásban lett először aranyérmes az élvonalban. A Ferencváros pedig azzal büszkélkedhet, hogy az 1931–1932-es bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel – 22 mérkőzésen 22 győzelmet aratva – nyerte meg.

♦ A profi bajnokságok idején a Ferencváros és az Újpest 18 mérkőzést játszott egymás ellen, a mérleg: 7 Ferencváros-győzelem, 9 döntetlen, 2 Újpest-siker – a Fradinak tehát sokkal jobb a mérlege. Érdekesség, hogy ebben a periódusban az első (1926. október 3.) és az utolsó (1935. június 2.) profi bajnoki meccsük is 0:0-ra végződött.

♦ 1932. április 10-én (a százszázalékos bajnoki címmel megnyert szezonban) a Ferencváros 5:0-ra legyőzte az Újpestet, ám az 1926 és 1935 közötti időszak legnagyobb ferencvárosi diadala nem a bajnokságban, hanem a Magyar Kupában született meg: a zöld-fehérek 1933. május 25-én, a kupa döntőjében 11:1-re kiütötték az Újpestet, amely aztán néhány nappal később a bajnoki címmel vigasztalódott. Ez a 11:1-es diadal a Fradi legnagyobb különbségű (arányú) győzelme tétmeccsen az Újpest ellen!

A NEMZETI BAJNOKSÁGBAN – 1935 ÓTA

♦ 1935 az egyik legfontosabb korszakhatár a magyar futball történetében, ekkor jött létre a Nemzeti Bajnokság (NB), és innentől kezdve nem számított, hogy egy csapat fővárosi vagy vidéki, profi vagy amatőr – ettől fogva lehetősége volt feljutni akár a legmagasabb osztályba is. A Nemzeti Bajnokság 1935 óta íródó történetében az Újpest és a Ferencváros a legeredményesebb magyar klub, a lila-fehérek 16-szor, a zöld-fehérek 15-ször nyertek bajnoki címet. Ebben az összevetésben a nyomukban van a Honvéd (Kispest), amely a Nemzeti Bajnokságban 13-szor nyert bajnoki címet, míg az MTK 10-szer.

♦ Az Újpest az egyetlen klubcsapat, amely 1935, azaz a Nemzeti Bajnokság létrejötte óta mindig a legmagasabb osztályban szerepelt. A helyezések alapján a Ferencváros sem esett ki soha az NB I-ből, ám 2006 nyarán hosszas huzavona után az MLSZ megvonta a súlyos adósság terheit cipelő csapat NB I-es licencét, és így az NB II-ben volt kénytelen indulni, ahonnan 2009-ben jutott vissza az első osztályba.

♦ A Nemzeti Bajnokságban először 1935. szeptember 1-jén találkozott egymással a két csapat, az Üllői úti mérkőzésen 3:2-re az Újpest győzött. A következő két NB-s meccsüket is a lilák nyerték meg, sokáig ez a hármas széria volt a leghosszabb győzelmi sorozatuk a Fradi ellen. Ezt 1993 és 1994 között egyszer beállították, majd nem olyan régen meg is döntötték: 2005 és 2010 között egymás után öt bajnokin győzték le a zöld-fehéreket (2–1, 2–1, 2–1, 1–0, 6–0), igaz, közben az FTC megjárta az NB II-t.

♦ Az NB I történetében egyszer rendeztek bajnoki döntőt, 1970 tavaszán, és ezt is az Újpest és a Fradi vívta egymással. A félidényes bajnokságban a két csoportra osztott NB I-es mezőny A- és B-csoportjának győztese, az Újpesti Dózsa és a Ferencváros oda-visszavágós rendszerben döntött az aranyérem sorsáról. Az első meccsen, 1970. június 6-án, a Megyeri úton a Dózsa 3:2-re győzött, a visszavágó pedig a Népstadionban 1:1-re végződött, így az újpestiek ünnepelhettek.

Szusza Ferenc
Szusza Ferenc

♦ A Ferencváros az NB-s korszakban érte el a legnagyobb különbségű bajnoki győzelmét az Újpest ellen, 1950. május 21-én (ÉDOSZ SE néven) az Üllői úton 8:1-re győzte le a Dózsát. A rendkívül gólerős Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor csatársorral felálló zöld-fehéreknél Czibor Zoltán és Kocsis Sándor háromszor, Deák Ferenc kétszer volt eredményes, az újpestiek (még vezető) gólját Szusza Ferenc szerezte.

♦ Fentebb már említettük, hogy a párharc legeredményesebb futballistája a ferencvárosi Schlosser Imre (26 gól). A legtöbb gólt szerző újpesti játékos pedig Szusza Ferenc, aki 24-szer talált be a rivális kapujába, ő valamennyi gólját az NB-s korszakban érte el.

♦ Az Újpest történetének egyik legnagyobb játékosegyénisege, a magyar futball leggólerősebb támadóinak egyike, az ötszörös gólkirály Zsengellér Gyula éppen egy Újpest–Ferencváros találkozón játszotta az utolsó NB I-es bajnokiját, mielőtt engedéllyel Olaszországba, az AS Romához szerződött. Az 1947. október 19-i, Megyeri úti meccsen az Újpest 5:1-re legyőzte a Fradit – szépen búcsúztatta tehát a világklasszist.

♦ A Ferencváros NB I-es történetének alighanem legnagyszerűbb csapata az 1948–1949-es szezonban bajnoki címet szerző együttes, az imént már említett Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor ötösfogattal. A Fradi ebben a szezonban 30 bajnokin 140 gólt szerzett! Az Újpesttől viszont éppen ebben a kiírásban szenvedte el a legnagyobb hazai vereségét, 1949. május 14-én 5:0-ra kapott ki. Szusza Ferenc volt a lilák vezére, három gólt szerzett az Üllői úton, 34 ezer néző előtt lejátszott találkozón.

♦ Az NB-s időszakra datálódik egy, a nemzetközi kupával kapcsolatos érdekesség: a Közép-európai Kupát egyaránt kétszer elhódító Újpest és Ferencváros vívta a KK 1939-es döntőjét. Július 23-án, az Üllői úton az Újpest 4:1-re győzött, a formalitássá váló Megyeri úti második találkozó (július 30.) pedig 2:2-re végződött – az Újpest nyerte meg a KK-t.

1967: FTC–Újpest 3:0

A NÉPSTADIONBAN

♦ A két csapat 1954 és 1987 között 55 bajnoki mérkőzést játszott egymással a Népstadionban (ma Puskás Ferenc Stadion), a mérleg rendkívül kiegyenlített: 20 FTC- és 20 Újpest-győzelem, 15 döntetlen, 96 ferencvárosi és 95 újpesti gól.

Deák Ferenc
Deák Ferenc

♦ Az ország legnagyobb arénájában 1954. május 2-án találkozott egymással először a két csapat, és 3:2-re a Kinizsi néven szereplő Ferencváros győzött. A gólokat első látásra csak ferencvárosi játékosok szerezték, merthogy Mátrai Sándor és Deák Ferenc kétszer, Orosz Pál (az FTC jelenlegi vezérigazgatójának édesapja) egyszer volt eredményes, csakhogy Deák „Bamba" akkor már a Dózsában játszott, tehát ő szállította a lila-fehérek két találatát.

♦ A két csapat népstadionbeli második randevúján, 1954. szeptember 5-én a Dózsa győzött, ez volt tehát az újpestiek első sikere a Fradi ellen az NS-ben. A lilák góljait Aspirány (2), Egresi és Szusza szerezte, az ellenfélből (ezúttal is) Mátrai talált a kapuba.

♦ Ha Népstadion és Fradi–Dózsa, akkor két legendás mérkőzés emléke ugrik be mindazoknak, akik a hetvenes években már követték a magyar futball eseményeit. 1976. május 15-én az Újpest 8–3-ra győzött a Ferencváros ellen, a lilák gólerős csatára, Fazekas László ötször köszönt be az FTC kapujába. 1979 őszén vágott vissza a Fradi, és 7–1-re kiütötte az Újpestet. Két olyan játékos van, aki a 8–3-on és a 7–1-en is gólt szerzett: az újpestiektől a már említett Fazekas, míg a ferencvárosiaktól a korszak másik sztárjátékosa, Nyilasi Tibor. Fazekas öt gólja a legtöbb találat, amelyet újpesti játékos egy meccsen a Fradi ellen elért.

A legutóbbi Fradi-győzelem a Népstadionban (1986): FTC–Újpest 3–1

♦ Bajnoki mérkőzésen legutóbb 1987. április 11-én találkozott egymással a Népstadionban a két csapat, a 15 ezer néző előtt lejátszott találkozón a lila-fehérek jelenlegi vezetőedzője, Kozma István góljával 1–0-ra győzött az Újpest.

Az eddigi legutolsó mérkőzésük a Népstadionban (1987): Újpesti Dózsa–FTC 1–0

♦ Az 1987-es összecsapás óta egyszer mérkőzött meg egymással a két együttes a Népstadionban: 1992. augusztus 12-én, az első Szuperkupa-találkozón, amelyet Eszenyi Dénes (2) és Szlezák Zoltán góljával 3–1-re megnyert az Újpest, míg a Fradiból Balogh Gábor volt eredményes. A lilák kispadján Bene Ferenc, a zöldekén Nyilasi Tibor ült vezetőedzőként.

♦ A legtöbb néző 1960. június 22-én (1:0-ra nyert az Újpest) és 1975. szeptember 6-án (4–1-re győzött a Fradi) volt a két csapat egymás elleni meccsén a Népstadionban – tegyük hozzá, ez a Népsport tudósítóinak becsült nézőszámadata, hiszen hivatalos adatok nincsenek ezekből az évtizedekből. Akadtak azonban olyan meccsek is, amikor igen kevesen voltak a lelátókon: 1970. november 8-án például mindössze 8000-en látták a helyszínen a 2–2-re végződő Fradi–Újpestet. Pedig az egyik oldalon Albert Flórián, a másikon Bene Ferenc brillírozott, és mind a ketten két gólt szereztek a meccsen.

5–0-s Fradi-diadal a Megyeri úton (1990)

Az 1992-es Szuperkupa-mérkőzés, FTC–Újpest 1–3

A KÖZELMÚLT

♦ A Ferencváros 2006 és 2009 között az NB II-ben szerepelt. Visszajutása óta nyolc bajnoki mérkőzést játszott egymással a két csapat, négyszer az Újpest győzött, háromszor a Ferencváros nyert, egy találkozó döntetlen lett.

♦ A Fradi pályaválasztásával lejátszott előző három mérkőzésen ferencvárosi siker született (visszafelé haladva az időben: 2–1, 3–0, 1–0).

♦ Az Újpest legutóbb 2010. április 30-án győzött az FTC vendégeként, az 1–0-ra megnyert találkozón Kabát Péter szerezte az egyetlen gólt.

♦ Az előző kiírásban mind a két csapat 2–1-re megnyerte a hazai meccsét, ráadásul utolsó másodpercekben szerzett góllal. 2012 őszén (augusztus 19-én) az Újpestnek Bavon Tshibuabua 94. percben lőtt találata hozta meg a sikert, míg 2013 tavaszán (március 10-én) Vladan Csukics 93. percben szerzett bombagólja döntötte el a meccset a Fradi javára.

♦ A 2010. szeptember 11-én lejátszott Megyeri úti mérkőzésükön szerezte meg az Újpest a legnagyobb különbségű győzelmét a Ferencváros ellen: Tisza Tibor (2), Rajczi Péter (2), Simon Krisztián és Nikola Mitrovics góljával 6–0-ra diadalmaskodott. Azóta 8–3 helyett Hatnullnak nevezik az újpestiek stadionlapját.

SZÁMMISZTIKA

Szeptember 22-én korábban egyszer játszottak egymás ellen bajnokit: 1979-ben, amikor a Ferencváros 7–1-re győzött az Újpesti Dózsa ellen. Ez jó előjel lehet a Fradinak, mint ahogy az is, hogy akkor bő három évvel a 8–3-as újpesti siker után vágtak vissza a zöld-fehérek a liláknak. Most is valamivel több mint három év telt el a 6–0 óta.

♦ Asmir Suljic, az Újpest nemrégiben igazolt támadó középpályása a 99-est választotta mezszámának, mert – ahogy arról a lila-fehérek stadionlapjában nyilatkozott – iszlám vallású, és Allahra utal ez a szám. Suljic 1991-ben (az évszám közepén két 9-es) született, méghozzá szeptember 11-én. Mint ismert, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet 2001. szeptember 11-én hajtotta végre az Egyesült Államok elleni terrortámadást – többek között a World Trade Center ikertornyaiba csapódott be egy-egy repülőgép –, de ami történetünk szempontjából sokkal lényegesebb: az Újpest 2010-ben éppen szeptember 11-én győzte le 6–0-ra a Ferencvárost.

A Fradi visszakerülése utáni első derbi (2009): Újpest–Ferencváros 2–1

Az Újpest 6–0-s diadala (2010)

A legutóbbi tavaszi csata: Fradi–Újpest 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik