FFT: Ezért nem lettem a Videoton edzője – Matthäus

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.10.18. 11:49
null
Lothar Matthäus a FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában válaszolt a magyar FFT-olvasók kérdéseire (Fotó: AFP)
Lothar Matthäus a FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában válaszolt a magyar FFT-olvasók kérdéseire. Miért nem lett a Videoton edzője? Mennyire hiányzik a BL-győzelem? Érez-e elég­tételt, amiért Kisteleki István eltűnt a futball környékéről? Ezekre a kérdésekre is válaszolt az aranylabdás német világbajnok.

 

Ízelítő az interjúból:

– Mi volt az oka, hogy nem lett a Videoton edzője?
Olga, sms
– Talán jobb, ha nem beszélek erről! Én kész lettem volna idejönni, hogy megkössünk egy korrekt, tiszta, egyenes megállapodást. Először megállapodtunk, aztán óránként változott valami. Kezet fogtunk, szinte már bemutattak mint a klub új edzőjét, aztán valami egészen más úton kezdtek járni, ami számomra elfogadhatatlan volt. Én egyenes ember vagyok, egy kézfogás számomra, férfiembernek többet jelent, mint egy aláírt szerződés. (FFT: Kivel állapodott meg, kivel rázott kezet?) A tulajdonossal, hogy is hívták? (FFT: Garancsi Istvánnal?) Igen, ő volt az. (Pellady Péter kiegészít: És Berzi Sándorral.) Amiben megállapodtunk, az nem volt benne a szerződéstervezetben. Én megtanultam, többek között Franz Beckenbauertől, hogy a kimondott szónak nagyobb súlya van, mint bármilyen szerződésnek. Lehet, hogy a másik oldalt nem igazi úriemberek képviselték. Amikor eldöntöttem, hogy újra Magyarországon dolgozom, boldogan jöttem, mert a magyar futballban, amit most már sokkal jobban ismerek, van potenciál. Mindössze arra van szükség, hogy a megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő pozícióba. Őszintén kívánom, nemcsak a válogatottnak, hanem a klubcsapatoknak is, hogy jobban menjen a soruk, mint a legutóbbi tizenöt-húsz évben. Rengeteget utaztam, különösen Kelet-Európában, infrastruktúrában, a klubok koncepcióját tekintve gyakran más utat követnek, mint a spanyolok, az angolok vagy a németek. Magyarország tud tanulni a német és a spanyol útból, a futballképzésből, a módszerekből, abból, hogy miként kell a fiatal játékosokat tanítani, hogyan kell velük dolgozni. A fejlődés szempontjából néha nem árt körülnézni más országokban is.

– A Bajnokok Ligája-győzelmen kívül tényleg mindent elért, amit egy futballista elérhet. Teljesnek érzi a pályafutását?
deep purple, fourfourtwo.hu
– Mindent nem nyerhet meg az ember! Huszonkét éves profi pályafutásom alatt több trófeát nyertem, persze egyértelmű, a BL-győzelemmel lenne tökéletes a karrierem. De így is büszke lehetek arra, amit kaptam a sorstól. Huszonkét évig játszottam a legmagasabb szinten. Semmilyen hiányérzetem sincs a pályafutásommal kapcsolatban. (FFT: A '99-es BL-döntőn végig sokkal jobbak voltak, mint a United, mégis kikaptak.) Ez valami hasonló, mint amit a Barcelona–Chelsea meccsen láttunk. A futball nem mindig korrekt, nem szolgáltat igazságot, de el kell fogadnod a végeredményt. Persze arról lehet vitatkozni, hogyan alakul ki, de ettől még a végeredmény nem változik. (FFT: Amikor lejött a pályáról, egy nullára vezetett a Bayern.) Igen, egy nulla volt ide. A futball csapatjáték, és a végeredmény akkor alakul ki, amikor a játékvezető lefújja a meccset. A BL-döntő rossz pillanat volt a karrieremben, viszont rengeteget tanultam belőle. (FFT: Ez volt a legrosszabb pillanat a pályafutásában?) Igen, egyértelműen! Nemcsak kikaptunk, de az utolsó utáni pillanatban kaptuk a gólt, és már nem maradt esélyünk a javításra. A második manchesteri gól után egy perccel a játékvezető lefújta a meccset. (FFT: Két évvel később a Bayern megnyerte a BL-t a Valencia ellen, de akkor már nem volt ott a csapatban.) Sokan voltunk a '99-es együttesből, akik már nem játszottak 2001-ben, de voltak olyanok is, akik játszottak a döntőn. Nagyon örültem az ő sikerüknek, és boldog voltam a klub és a Bayern-szurkolók miatt is.

– Mit érzett, amikor Andreas Brehme belőtte a büntetőt a '90-es vébén, a római döntőben? Akár Ön is lehetett volna a hős! Igaz, hogy azért nem vállalta, mert szorított a cipője?
deep purple, fourfourtwo.hu
– A szünetben cipőt cseréltem, és tudjuk a hétköznapi életből is, hogy az új cipő feltörheti az ember lábát. Hát, én ebben az új cipőben játszottam, és nem éreztem kényelmesnek. Ezért szóltam Andy Brehmének, hogy ő lője a tizenegyest, de egyébként is tudott arról, hogy a szünetben cipőt cseréltem. Egy pillanat alatt zajlott minden, szóltam neki, hogy ő rúgja. (FFT: Jó döntés volt?) Ez volt a legjobb döntés, mert senki sem garantálta, hogy a tizenegyest be fogom rúgni. Előtte két büntetőt is rúgtam, a negyeddöntőben Csehszlovákia és az elődöntőben Anglia ellen, mindkettő bement. Volt önbizalmam, de így volt a biztos. (FFT: Kicsit megijedt?) Nem erről volt szó, inkább a csapattal szemben nem tehettem meg, hogy ilyen helyzetben mégis elvállalom.

A Lothar Matthäusszal készült teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik