THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2010.11.13 17:46 Frissítve: 2015.03.26 13:06

Felejthetetlen futballdélután Nagyváradon

Majd' kétezer ember legalább ezer fokon égve várta a Budapestről Nagyváradra érkező nosztalgiavonatot. Megható pillanatoknak lehettünk tanúi az érkezők és a fogadók találkozásakor. Szavakkal nem lehet leírni, ahogyan Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendáját üdvözölték, de Jenei Imre legalább akkora ovációt kapott a nagyváradi pályaudvaron.

Méltó ünnep volt Nagyváradon (Fotók: Mirkó István)

A szeretetből bőven jutott a magyar öregfiúk-válogatott tagjainak, s természetesen Czene Attilának, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának is, aki megjegyezte: „Olimpiai bajnokként nem fogadtak ekkora szeretettel, mint itt, Nagyváradon."

Jenei Imre egyébként azon kevesek közé tartozott, akiknek nem kellett sokat utaznia a mérkőzésre, a román futball emblematikus alakja ugyanis Nagyváradon lakik. A Steaua Bucuresti 1986-ban BEK-győztes együttesének szakvezetője, a román és a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya 73 éves, természetesen koránál fogva nem lehetett tagja a legendás NAC-nak, de Perényi-Pecsovszky Józsefet személyesen ismerte.

Szepesi Györgynek, Jenei Imrének és Buzánszky Jenőnek (balról jobbra) volt miről beszélgetnie

Mai kifejezéssel élve mindketten a középpályán játszottak, a sors úgy hozta, hogy mindketten az aradi ITA együttesét erősítették. Pecsovszky rutinos róka volt, Jenei alig 16 esztendősen került a felnőttcsapatba. „Mentorom volt, nagyon sokat köszönhettem neki, különösen azt becsültem benne, hogy nemcsak a futballpályán segített, hanem az életben is" – mondta Jenei a Nemzeti Sport Online érdeklődésére.

A pályaudvarról a tömeg gyalog tette meg a negyedórás utat a NAC egykori legendájáról, Bodola Gyuláról elnevezett stadionig. Összesen mintegy ötezer néző látta a Nagyváradi AC megalapításának 100. évfordulóján az erdélyi és a magyarországi öregfiúk mérkőzését, amelyet a magyar és a román himnusz vezetett fel.

Jenei egyébként a szerinte legjobb taktikával küldte ki Erdély válogatottját a pályára: „Játszatok, ahogyan tudtok!"

Bölöni László kissé kalandos utazás után futott be a találkozóra. Nizza melletti otthonából érkezett, de a nagy köd miatt nem Kolozsváron, hanem Temesváron szállt le a repülőgép, amelyen utazott, ám péntek este már ő is ott volt a Góbé csárdában a vacsorán.

Bölöni Lászlón nem látszott a kihagyás

Tőkés László református püspök hívta meg az erdélyi öregfiúkat, s természetesen az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt is. Az egykori 108-szoros román válogatott Bölöninek jelenleg nincsen csapata, de így jut ideje önéletrajzi írására. Arra a kérdésre, hogy milyen nyelven írja, magától értetődően válaszolt: „Magyarul!" Bölöni leendő könyvéről nem árult el részleteket, viszont nosztalgiával idézte fel, mikor játszott legutóbb. „A Hernád–Székelykeresztúr meccsen léptem legutóbb pályára, a testvérem Hernádon dolgozik, a hazai csapatot erősítette, én pedig a székelyekét. Ez két éve volt."

Ahhoz képest Jenei egyik legkedvesebb játékosán, Bölöni Lászlón nem látszott a kihagyás: az erdélyi csapat egyik legjobbja volt, gólt is szerzett a magyarországi „legények" 5–3-as győzelmével véget érő találkozón. A látogatók összességében 6–3-ra nyertek, mert a Puskás Ferenc Akadémia fiataljai 1–0-ra megverték a Partium FC-t.

A felejthetetlen délután a székely himnusszal fejeződött be, majd a résztvevők a harmadik félidőben folytatták a nosztalgiázást. Ahogyan Buzánszky fogalmazott: „Volt miről beszélgetni, főleg a futballról és a barátokról esett szó. A labdarúgás független a politikától, viszont nem független a barátságtól."

A NAGYVÁRADI GÁLA
 
   

 

GÓL A MAGYAROKNAK
 

Szatmári Lajos Satmareanu néven gólt fejelt a magyaroknak az 1972-es Magyarország–Románia Eb-negyeddöntő első meccsén a Népstadionban. A magyar csapat Branikovits László góljával 1–0-ra vezetett, a második félidőben Szatmári egyenlített. A 42-szeres román válogatott gyerekként a rádión hallgatta Szepesi György közvetítéseit, s minden vágya volt, hogy egyszer a Népstadionban gólt lőjön. „Aztán hamar rájöttem, hogy maximum a román válogatottban szerezhetek gólt. Azt azonban magam sem gondoltam, hogy a Népstadionban éppen a magyaroknak találok be. Ez volt egyébként az egyetlen gólom a válogatottban" – nosztalgiázott Szatmári.

 

Aztán így folytatta: „Zámbó Sándor, akit fognom kellett, meg is jegyezte a középkezdésnél, hogy a fene vigyen el, mert neki kellett volna velem visszajönnie. Sanyival mezt cseréltünk, ez akkoriban még nem volt divat, aztán elmentünk a Citadellába. A kapitányom megengedte, hogy Dembrovszky Imrével, Mircea Lucescuval, no és persze a magyar válogatott néhány tagjával, így Zámbó Sanyival megigyunk egy fröccsöt. Több lett belőle, de nem lett belőle baj."

 

A negyeddöntőből egyébként a magyarok jutottak a belgiumi négyes döntőbe, amelyben a negyedik helyen végeztek.

2020.02.20 16:39:21

Labdarúgó NB I M. G.

A Mezőkövesd trénere minden más élvonalbeli klubot már le tudott győzni • Kijön-e az Újpest a gödörből Kaposváron?

2020.02.21 22:47:49

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Most van lehetőség a minőségi munkára.

2020.02.20 14:56:37

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)

A télen Ciprus és Costa Rica is adott játékost a magyar élvonalba. Most még Brazília a 3. legnagyobb játékosbeszállítónk.

2020.02.19 21:51:49

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Miért ne lehetne a rivaldába helyezni a fiatal magyar focistákat, s meddig kell még plusz anyagi ösztönzést, rendeletbe foglalt direktívákat adni ahhoz, hogy kiderüljön, nem is ügyetlenebbek a hazaiak?

2020.02.19 17:10:02

Labdarúgó NB I KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Muszliu a 89. percben használta ki az újpesti védők határozatlanságát és lőtte tovább a Vidit a Magyar Kupában.