Fehérvár: Még több felelősséget kell vállalnom – Csongvai Áron

J. Á.J. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 08:57
null
Kenan Kodro távozását követően Csongvai Áron lett a Fehérvár FC csapatkapitány-helyettese (Fotó: Szabó Miklós)
Csongvai Áron lapunknak elmondta, Kenan Kodro távozását követően ő lett a Fehérvár FC csapatkapitány-helyettese, ám nincs rajta teher, mert vezér típusnak tartja magát.

Már egy edzőtáboron túl vannak a székesfehérvári játékosok, csütörtökön következik az újabb. A Vidi-futballisták január 3-án kezdték el a munkát, az orvosi vizsgálatok és a felmérések után két nappal Horvátországba utaztak egy hétre. Ott napi két edzést tartott a szakmai stáb, és Umagban a Hajduk Split ellen lejátszották első felkészülési mérkőzésüket is. A négyszer harmincperces találkozót a horvát bajnokság első helyezettje nyerte meg 5–2-re, a magyar csapat góljait Szabó Levente és Mario Simut szerezte.

„Keményen belecsaptunk a munkába Horvátországban   – mondta lapunknak Csongvai Áron, a Fehérvár FC 23 éves védője. – Napi két edzést tartott a szakmai stáb, ilyenkor az állóképesség és az erőnlét fejlesztése a legfontosabb, de már belementünk taktikai elemekbe is. Lejátszottuk első felkészülési mérkőzésünket, az volt a lényeg, hogy minden játékos megkapja a terhelést és a játékperceket. A vereség súlyos, de erős csapattal játszottunk, és tudni kell, sok fiatal kapott lehetőséget nálunk, ami fontos a fejlődésük szempontjából. Az eredmény nem reális, hiszen amikor azok a játékosok voltak a pályán, akik majd a bajnokságban is főszerepet kapnak, teljesen kiegyenlített volt a mérkőzés. Ki kell javítanunk a hibákat, fejlődnünk kell, de elsőre ez rendben volt. Kifejezetten hasznos hetet töltöttünk Horvátországban, sok munkát elvégeztünk, minden játékos a megfelelő koncentrációval és hozzáállással dolgozott. Hogy szeretem-e a téli alapozást? Minden játékos a tétmérkőzéseket szereti, nem sokszor hallottam, hogy valakinek ez a kedvenc időszaka. Ám tudjuk, ez is fontos része a futballnak, meg kell szereznünk a megfelelő erőnlétet, ilyenkor új taktikai elemeket sajátíthatunk el, még többet tudunk gyakorolni, tökéletesíthetjük a játékot.”

Az edzőtáborban a gyakorlásokon különböző feladatokkal pontokat lehetett gyűjteni, s a végén kihirdették a legjobb játékost. Az élen Gergényi Bence és Kovács Patrik között pontegyenlőség alakult ki, így pingpongmeccs döntött a trófeáról, végül a nyáron a ZTE-től érkező hátvéd nyert.

„Az egész héten voltak kisebb-nagyobb technikai és ügyességi feladatok, jó hangulatban teltek a gyakorlatok, ez a kis házi bajnokság még jobban összekovácsolta a csapatot. A szakmai stábbal egyeztetve a következő edzőtáborban is lesz hasonló megméretés, bízom benne, én leszek a győztes.”

A Fehérvár FC csütörtökön ismét Umagba utazik, ahol a kemény munka mellett két felkészülési mérkőzés szerepel a programban, szombaton a horvát NK Osijek, vasárnap a szerb másodosztályú FK Teksztilac lesz az ellenfél.

Már korábban tudni lehetett, hogy Kenan Kodro, az együttes csapatkapitány-helyettese a Ferencvárosba szerződött.

„Távozását követően előreléptem a rangsorban. Jelenleg a sérüléssel bajlódó Fiola Attila az első számú csapatkapitányunk, ő a Vidi vezére. Kodro eligazolásával az egyik vezéregyéniség és a csapatkapitány-helyettes hagyta el az együttest, én léptem a helyére. Még ha nem is vagyok idős játékos, sok tapasztalatom van, ezentúl még több felelősséget kell vállalnom. De ezzel nincs problémám, sőt, fekszik nekem ez a szerep, továbbá megtisztelőnek tartom. Az erősségeim közé tartozik az irányítás a pályán és azon kívül, vezértípusnak tartom magam.”

Kenan Kodro mellett a télen Deybi Flores és Kovács Dániel is elhagyta a csapatot, előbbi a Toronto FC-be, utóbbi a görög Voloszba igazolt. Eddig Mario Simut és Kovács Patrik személyében két játékos érkezett.

„Mindenki tudja, mekkora veszteség Kenan Kodro távozása, hiszen a legeredményesebb játékos hagyta el a csapatot, de meg kell említeni Deybi Florest is. Mindketten meghatározó labdarúgói voltak a Vidinek, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, nagy érvágás a távozásuk, de ez egyben jó lehetőség másoknak a bizonyításra. Lehetséges, hogy új játékos érkezik, ám a keretünk így is erős és készen áll arra, hogy jó eredményeket érjen el a tavasszal.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik