Fehérvár: „A helyzet hasonló, mint a ZTE-nél, nyerni kell zsinórban” – Márton nem aggódik

Vágólapra másolva!
2020.07.09. 10:55
A Mol Fehérvár FC kedden hivatalos honlapján bejelentette, hogy az előző idényt a Zalaegerszegi TE vezetőedzőjeként befejező Márton Gábor váltja Joan Carrillót az NB I-es labdarúgócsapat kispadján. A magyar tréner székfoglalójában elmondta: hasonlóan bátor játékot tervez Székesfehérváron is, mint amivel Zalaegerszegen előrukkoltak. Kovács Zoltán sportigazgató hozzátette: jó ideje szerettek volna újra magyar edzőt kinevezni, ez különböző okok miatt az elmúlt években nem történt meg, de most bizakodó a Mártonnal való közös munkát illetően: „Zalaegerszegen négy vagy öt helyet lépett előre, itt csak egyet kell."
Márton Gábor az elmúlt öt évben a második magyar edző, aki bizonyítási lehetőséget kap Fehérváron (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRA NYÍLIK
Márton Gábor az elmúlt öt évben a második magyar edző, aki bizonyítási lehetőséget kap Fehérváron (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRA NYÍLIK

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Kovács Zoltán elárulta, az idény végén gyors döntést hoztak arról, hogy edzőváltás legyen. Hozzátette: végig két jelölt volt a kispadra, az egyikük Márton Gábor, a másik egy külföldi edző volt – ahogyan arról korábban a Nemzeti Sport is írt. A sportigazgató örül annak, hogy hosszabb idő után ismét magyar edzőt mutathatnak be a Vidi kispadján.

„Örülök, hogy Kokó örül. Reméljük, ez így lesz egy év múlva is – vette át a szót Márton Gábor, aki gyorsan megjegyezte, előre is elnézést kér, ha „Vidizni” fog, de számára már csak Vidi és Videoton marad a csapat. – Tudjuk, hogy a Vidi milyen célokért akar küzdeni. Úgy gondolom, fel tudok nőni a feladathoz. A többit majd a jövő eldönti, mindenesetre nagy örömmel jöttem!”

SZERETTEK VOLNA ÚJRA MAGYAR EDZŐVEL DOLGOZNI

„Meggyőződésem, hogy vannak jó magyar edzők, és Gabi személyében olyan edző kezébe adjuk a marsallbotot, aki élni fog a lehetőséggel” – tette hozzá a sportigazgató.

„Joannal nem olyan eredményeket értünk el, amilyeneket szerettünk volna. Nem tudtunk bejutni a kupadöntőbe, szerettünk volna legalább oda bejutni, amikor már a Ferencváros mögött jelentős volt a hátrányunk, ami vele nőtt. Ettől függetlenül Joan jó edző, jó döntésnek tűnt, hogy visszahozzuk. Minden klub életében van ilyen. Elindultak az öltözőben olyan folyamatok, amik nem mutattak előre. Ennyit a múltról. Eredménykényszer van a Vidinél, ezzel Gábor tisztában van, tudja, mire szerződött.”

„Gábor karaktere, a csapata támadófocija, amit Zalaegerszegen, előtte Siófokon játszatott. Vagy előtte, mikor Pécsen játszottunk kupameccset ellenük. A másik, mindig nyitottak voltunk arra, hogy magyar edzővel dolgozzunk, ilyen-olyan okokból eddig nem valósulhatott meg. Most nagyon reméljük, hogy eredményesek leszünk, hogy az az előrelépés, ami az elmúlt egy-másfél évben nem jött össze, most összejön” – mondta Kovács a Márton kinevezése mellett szóló érvekről.

LESZ MIT TANULNI

„Arról, hogy volt-e más ajánlatom, nem érdemes beszélgetni. A Videoton vezetőedzője vagyok – legalábbis már egy napja. Hogy milyen stábbal dolgozom? Két ember jön velem, ez még folyamatban van, őket szeretném. De lesznek maradók is. Pontosabbat nem tudok mondani” – jelentette ki Márton. Hozzátette: a szerződése egyelőre egy évig szól, eredményeket kell produkálnia és lesz belőle legalább még egy a megállapodás szerint. „Az edző azért dolgozik, hogy nagy célokért küzdhessen, nálam ez szupergyorsan jött, de ahogy a Vidi megkeresett, vázolta, hogy miket szeretne, erre nem lehet nemet mondani, főleg magyar edzőnek.”

A tréner hozzátette, Zalaegerszegen is remek körülmények között dolgozhatott, most viszont lesz mit tanulnia Székesfehérváron, ugyanis annyi lehetőség, munkatárs van a klub infrastruktúrájában.

Márton Gábor nem aggódik a kihívások miatt (Fotó: Balogh László)
Márton Gábor nem aggódik a kihívások miatt (Fotó: Balogh László)

„Ha azt nézzük, a két helyzet hasonló: ott is meccseket kellett nyerni folyamatosan, hogy elérjük a céljainkat. Itt kicsit több meccset kell majd nyerni. Minden edző tanul, fejlődik. Azt vallom, nincs kész edző. Annyi újdonság éri az embert a fociban, arra tudni kell reagálni. Ez egy másik környezet lesz, de hála Istennek, eddig mindenhol tudtam kezelni a nyomást. Itt kicsit más lesz. Ilyenkor viszont mindig segít, ha az ember a játékoskorára gondol. Ott igaz, annyiból jobb volt, hogy az ember kiment a pályára és tudta, mit tud megcsinálni. A pálya szélén most kicsit kiszolgáltatottabb. Eredményeket nem akarok ígérni, megvan az elvárás, de remélem, olyan játékot tudunk csinálni, amire mindenki csettint.”

JÓL JÖTT EGY SÖR

„Azzal nem volt gond, hogy tudjak aludni, de nyilván járt az agyam – mondta a megkeresés utáni 24 óráról – Megleptek a dolgok, főleg, hogy gyorsan történt, fél évvel ezelőtt kerültem vissza az NB I-be. Volt bennem vívódás, de arra jutottam, meg tudom oldani a feladatot. Aztán megittam rá egy sört.”

„Az előző év már csalódással indult, ha azt nézzük, milyen csapat ellen – ugye a Vaduz ellen – és hogyan estünk ki – reagált az nemzetközi poronddal kapcsolatos célokra vonatkozó kérdésre Kovács. – Az elmúlt években rendre a Vidi jutott toronymagasan a legtovább a nemzetközi porondon. Tavaly ez nem így alakult és ez nagy pofon volt. Főleg, hogy tudtuk, hogy továbbjutás esetén az Eintracht Frankfurtot fogadhattuk volna a Mol Aréna első nemzetközi mérkőzésén. Előre szeretnénk lépni. Tudjuk, ha a játékunk jobb lesz, akkor az eredményeink is jobbak lesznek. BL-ágról könnyebb, mert ott van egy hibalehetőség, az El-ben nincs. Ráadásul most a sorsolás szeszélye is közrejátszhat az egymeccses párharc miatt. Megeshet, hogy akár három-négy meccset is idegenben kell lejátszanunk. Ugyanakkor legalább kiemeltként kezdhetjük az idényt. Egy jó eredmény segíthet a szebb szezonban.”

„A nemzetközi porondon nyilván tapasztalatlannak számítok, bár játékosként szerepeltem hasonló mérkőzéseken. Lesznek segítőim, akik tudják, miben, hogyan segítsenek. Ugyanakkor nagy trükkök nincsenek. Mentálisan kell rendben lenni, aztán ha jobb az ellenfél, jobb az ellenfél. Még ha egymeccses kuparendszerben lehetnek is meglepetések, nem mindig az esélyesek jutnak tovább. Tanulni kell, s remélhetőleg az idény végére elmondhatjuk, hogy rutinos vagyok ebben is” – mondta az Európa-liga jelentette kihívásról Márton.

Márton Gábor örülne, ha Kovács Zoltán (az előtérben) egy év múlva is örülne, hogy most örömmel jelentette be (Fotó: Balogh László)
Márton Gábor örülne, ha Kovács Zoltán (az előtérben) egy év múlva is örülne, hogy most örömmel jelentette be (Fotó: Balogh László)

Kovács Zoltán Márton szerződéséről még annyit mondott, „korrekt, jó szerződés szerintem”, hozzátéve, hogy a plusz egyéves opció bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan aktiválódik majd.

„Zalaegerszegen négy vagy öt helyett lépett előre, itt csak egyet kell
– mondta a teremben némi mosolygást kiváltva a sportigazgató. – A kupában kettőt, bocsánat."

HAT EDZŐMECCS A TERV

A klubvezetők elmondták, alakul a felkészülési program. Szeretnének edzőtáborozni, de a részletek a koronavírus-helyzettől is függnek. Márton elárulta, jelen állás szerint hat felkészülési mérkőzéssel számolnak.

Újságírói kérdésre Kovács elmondta, lesznek változások a keretben, de konkrétumot még nem tud elárulni. Két futballistájuk iránt van érdeklődő. Ők is hoznának új játékosokat.

„Kiéleztem a fejszémet rendesen, remélem, nem törik bele semmibe – tekintett előre Márton, aki nevetve megjegyezte, nem aggódik amiatt, hogy viszonylag rövid idő áll rendelkezésükre a felkészülésre. – Jó futballistáink vannak, így kevesebb idő jut az elrontásukra."

KORÁBBAN

Fehérváron hétfőn jelentették be, hogy a spanyol Joan Carrillo (akivel 2015-ben bajnok lett a Vidi) bő fél évvel a második kinevezését követően távozik.

Márton Gábor személyében 2016 tavasza óta először ül magyar vezetőedző a fehérvári kispadon, akkor Horváth Ferenc a francia Bernard Casonit váltotta fel az idény közben. A klub nem közölte, hogy az 53 éves tréner szerződése mennyi időre szól.

A Fehérvár csütörtökön 11 órakor mutatja be hivatalosan új edzőjét a sajtó képviselőinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik