Először „vidéki” bajnoki a fővárosi örökrangadó

Vágólapra másolva!
2013.05.17. 16:51
null
Az ősszel rengeteget támadott az FTC, de az MTK remek helyzetkihasználással 4–2-re nyert az örökrangadón <br />(Fotó: Korponai Tamás)
A bajnoki cím kérdése már eldőlt, és matematikailag eldőlhet a második kieső kiléte is a labdarúgó NB I 28. fordulójában. A forduló topmeccse a 202. FTC–MTK örökrangadó, a Győri ETO először lép bajnokként pályára 1983 óta.

Haladás–Lombard

♦ Lombard az ex-Lombard ellen: a szombathelyiek 2002 és 2004 között Lombard FC Haladás néven szerepeltek, majd Bíró Péter Pápán folytatta. Azóta nem is rajonganak érte Szombathelyen (konkrétan szurkolói dalt is címeztek neki).

♦ A fentiekből adódóan a Haladás számára nyilván presztízskérdés a Lombard Pápa megregulázása. Ez sikerült is a legutóbbi három alkalommal a Rohonci úton, az eredmények: 4–2, 1–0, 2–1.

♦ Ha nyer a Pápa, biztosan bennmarad az NB I-ben.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
Lombard Pápa Haladás (idegenben), Siófok (otthon), DVTK (idegenben)
Siófok PMFC (otthon), Lombard (idegenben), Újpest (otthon)

♦ A Haladás edzője, Artner Tamás 101. mérkőzésén ül a szombathelyi csapat kispadján (Pécsett jubilált) – ő pont az ősszel, Pápán elszenvedett vereség után ajánlotta fel a lemondását, amelyet a vezetőség nem fogadott el. Azóta hosszabbítottak is a szakvezetővel.

♦ Kicsit egysíkú a Pápa idegenbeli mérlege 2012 novembere óta: vereség, vereség, vereség, vereség, vereség, vereség. Vendégként kilenc meccse nyeretlen a Lombard (ebben a szezonban Kecskeméten, 2012 szeptemberében szerzett egyedül három pontot), legutóbbi hat mérkőzésén úgy kapott ki, hogy gólt sem szerzett! A legutóbbi pont- és gólszerzés dátuma 2012. október 26., az ellenfél az Eger volt.

♦ A Pápa idegenbeli gólképtelensége a meccs kezdetekor 596 percre rúg. Lombard-játékos idegenben 819 perce nem szerzett gólt – ugyanis az Eger ellen Knakal, az Újpest ellen pedig Aarab öngólja segítette találathoz a pápaiakat! Aarab öngólja körül kisebb káosz van mondjuk, mert sokan Goran Maricsnak adják a megpattanó kísérletet – az mindenesetre így is, úgy is biztos, hogy Maricsé a legutóbbi idegenbeli Lombard-gól.

♦ A legutóbbi hat Haladás–Lombard bajnokiból ötön volt kiállítás.

Paks–DVSC-Teva

♦ Ez a 14. NB I-es mérkőzés a két csapat között, az összmérleg 7–5–1 a Debrecennek. Az egyetlen paksi siker az ősszel született, az Oláh Gábor utcában.

♦ A fentiekből következik, hogy a Paks bajnokin otthon még nem tudta legyőzni a Debrecent.

♦ A paksi születésű Éger László a DVSC játékosaként lett válogatott labdarúgó, valamint a kettőből egyik bajnoki címét is a Lokival szerezte meg (a másikat a Dunaferr csapatával).

♦ A Debrecen nyolc meccse nyeretlen idegenben, 2012. október 7-én, a Siófok otthonában tudott legutóbb győzni. Azóta három döntetlen és öt vereség a mérleg. A szezonbeli Loki-összmérleg vendégként 2–4–7.

♦ A Paks elveszítette legutóbbi két bajnokiját. Hármas bajnoki vereségsorozata 2010 tavasza óta nem volt a zöld-fehéreknek, akik akkor zsinórban öt zakót jegyezhettek fel.

♦ A Debrecen legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésén mindig kapott gólt, a Paks legutóbbi négy bajnokiján szintén mindig kapott legalább egyet.

AZ ÉLCSAPATOK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
Győri ETO Honvéd (i), MTK (o), Eger (i)
Videoton Kaposvár (o), Kecskemét (i), Pécs (o)
MTK Ferencváros (i), Győri ETO (i), DVSC-Teva (o)
DVSC-Teva Paks (i), Ferencváros (o), MTK (i)
Bp. Honvéd Győri ETO (o), Eger (o), Haladás (i)
Ferencváros MTK (o), DVSC-Teva (i), Kaposvár (o)
A teljes mezőny menetrendjét itt tekinthetik meg!

FTC–MTK

♦ Először játszanak vidéken örökrangadót, a helyszín Győr – az FTC és az MTK bajnokin korábban a két csapat hazai pályáján kívül még a Puskás-stadionban, a Millenárison, a Megyeri úton, a Népszigeten és Lágymányoson is megmérkőzött – olvashatjuk a tempofradi.hu összesítésben. A Fradi már játszott pályaválasztóként vidéken, de akkor az MLSZ fegyelmi bizottsága „száműzte”, nem pedig a Depeche Mode-koncert...

♦ Ez a 202. örökrangadó a magyar NB I-ben, a mérleg – ha nem is sokkal – a Ferencváros javára billen (81–46–74, 319–315-ös gólkülönbség). Pályaválasztóként az FTC mérlege 50–19–31.

♦ Az ősszel az MTK 4–2-re győzött a Hungária körúton, idegenben viszont nem megy a kék-fehéreknek a Ferencváros ellen. Minden mérkőzést figyelembe véve az FTC otthon hetes győzelmi szériában van legrégibb riválisa ellen, és a hét meccsből hatszor legalább kétszer betalált.

♦ Az MTK legutóbb 2002. szeptember elsején nyert bajnokit az FTC otthonában, a mindkét csapatban megfordult, tragikusan fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor góljával. Az akkori Fradiból egy játékos léphet szombaton pályára, Dragan Vukmir – igaz, már az MTK futballistájaként... Akkor a vesztes tréner Garami József volt, aki a Ferencváros szakmai igazgatójaként dolgozott.

♦ Természetesen a forduló legnagyobb múltú találkozója az örökrangadó. Hogy miért örök? Többek között azért, mert az FTC és az MTK 1903 és 1929 között kisajátította a magyar bajnoki elsőséget – ebben az időszakban csak ez a két csapat lett aranyérmes.

♦ Az FTC és az MTK összesen 51 magyar bajnoki címet mondhat magáénak. Az összes többi csapat együttvéve hatvannál jár.

♦ A két csapat formája azonos (azonosan közepes...), a legutóbbi hat bajnokin egyaránt 2–1–3 a mérlegük.

♦ Az MTK három meccse nyeretlen idegenben, tavasszal csupán az Egert tudta megverni vendégként. A kék-fehérek csak azon a tavaszi idegenbeli mérkőzésükön tudtak egynél többször betalálni.

♦ Az MTK pazarul szerepel ebben a szezonban a budapesti derbiken, hisz a legeredményesebb fővárosi csapat a „belharcokat” tekintve. Az MTK mérlege 4–1–0: a Honvédot oda-vissza megverte, az Újpest ellen négy pontot szerzett, a Ferencvárost már legyőzte hazai pályán.

♦ Az érem másik oldala: a fővárosi tabellán a Ferencváros a legrosszabb, a zöld-fehérek mérlege pocsék. Az FTC a derbiken csupán (csupán? Ez a legnagyobb presztízsmeccsük!) az Újpestet tudta legyőzni otthon, a Megyeri úton kikapott, csakúgy, mint a Hungária körúton, a Honvédtól pedig oda-vissza zakózott, még gólt sem szerezve.

Eger–Újpest

♦ Ha lesz meccs (egyelőre úgy tűnik, lesz), az Eger Vácon fogadja a lilákat – akik szintén használták már albérletben „hazai” pályának a váci stadiont, 1999-ben, a Vojvodina ellen.

♦ Az Eger elveszítette legutóbbi három meccsét, mindannyiszor legalább három gólt kapott.

♦ Az Újpest formája sem valami pazar, a lilák három meccse nyeretlenek, legutóbbi két bajnokijukat elveszítették.

♦ Ha az Újpest tavasszal nem kapott gólt, akkor mindig meg is nyerte 1–0-ra az adott mérkőzést.

♦ Az Eger legutóbbi tizenegy bajnokijából kilencszer mind a félidőben, mind a lefújás pillanatában hátrányban volt.

♦ Az Eger legutóbbi kilenc meccséből nyolcon legalább három gól esett – a kivétel az egyetlen győztes meccs, a Kaposvári Rákóczi elleni 1–0.

Siófok–PMFC

♦ A Siófok ebben a fordulóban többféle módját is „választhatja” a kiesésnek: biztosan kiesik, ha a Lombard megnyeri pénteki mérkőzését, de akkor is, ha nem tudja megnyerni saját bajnokiját.

♦ A Pécs héttel több pontot szerzett a szezonban idegenben, mint otthon. A Siófok idegenben – egyedüliként a mezőnyben – nyeretlen, a hazai szereplése viszont már jobb, az 5–2–6-os mérleg a 13. helyre sorolja.

♦ A legutóbbi hat meccset figyelembe véve a Siófok formája a jobb: a Balaton-partiak kilenc pontot szereztek, szemben a hat pécsi ponttal.

♦ Ez a két csapat 35. összecsapása (minden osztályt figyelembe véve), 12–10–12 a mérleg, a gólkülönbség a PMFC javára billen.

Videoton–Kaposvár

♦ A Rákóczi 2008 óta nem tudott pontot szerezni Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban lejátszott legutóbbi három bajnokit a Vidi nyerte meg.

♦ A Videoton épp lábadozó csatára, Nikolics Nemanja a 2009–2010-es szezonban úgy lett gólkirály, hogy a Kaposvár játékosaként tíz, Videoton-labdarúgóként nyolc gólt szerzett. Nikolics már „vidistaként” ötször talált be volt csapatának.

♦ A Videoton hat meccse veretlen hazai pályán az NB I-ben, legutóbb – 2012 októberében – a Ferencváros nyert bajnokit Székesfehérváron.

♦ A Vidi gólt sem kapott legutóbbi négy hazai győzelme alkalmából: a Kecskemétet, a Paksot és az MTK-t 2–0-ra, a Siófokot 6–0-ra verte meg.

♦ A Kaposvár legutóbbi öt bajnokijából csupán egyet nyert meg (a Haladás ellen), ugyanakkor kikapott a kiesőjelölt Egertől és a Siófoktól is.

♦ A Rákóczi a legutóbbi öt bajnoki fordulóban mindannyiszor kapott gólt, április 9. óta nem „tartották tisztán” kapujukat a kaposváriak.

♦ A Videoton a mérkőzés kezdésének pillanatában már 352 perce nem kapott gólt hazai pályán, a fehérváriaknak legutóbb Remili Mohamed (Újpest) köszönt be.

DVTK–Kecskemét

♦ A Kecskemété a Honvéddal holtversenyben az NB I jelenlegi leghosszabb élő veretlenségi sorozata – hét mérkőzést számlál. A Kecskemétet legutóbb március 30-án a PMFC verte meg.

♦ A DVTK sorozata már nem ilyen irigylésre méltó: jelenleg a diósgyőrieké a leghosszabb élő NB I-es nyeretlenségi sorozat, mely hat meccse íródik. A DVTK a tavasszal csak az Eger és a Videoton ellen győzött, április 7. óta nem nyert bajnokit.

♦ A Diósgyőrnek a tavaszi nyitó meccs (az Eger ellen 1–0) óta nem volt olyan bajnokija, amelyen ne kapott volna gólt.

♦ A DVTK csak egyszer szerzett a tavasszal kettőnél több gólt (az egész bajnoki szezonban is csupán kétszer), akkor sem nyert (DVTK–DVSC 3–3).

♦ A Haladás (2.11-es gólátlag) után a DVTK meccsein (2.30) esik a legkevesebb gól az NB I 2012–2013-as szezonjában.

Bp. Honvéd–Győri ETO

♦ Az ETO az 1983–1984-es bajnokság első fordulója óta először léphet pályára magyar bajnokként. Akkor a szezon végén a Honvéd futott be aranyérmesnek, pont a győrieket megelőzve.

♦ A Honvéd kitűnően szerepel, hét meccse veretlen – a kispestiek sorozata a leghosszabb az NB I-ben az élő veretlenségi szériák között, holtversenyben a Kecskemétével.

♦ A kispestiek megnyerték legutóbbi három bajnokijukat, négyes győzelmi szériára legutóbb 2012 májusa és 2012 augusztusa között volt példa. A Honvéd akkor a Pécset, a Siófokot, a Diósgyőrt és a Videotont győzte le.

♦ Hazai pályán a kezdés pillanatában 316 perce érintetlen a Honvéd hálója.

♦ A Honvéd csúnyán elveszítette hazai nyitó meccsét a tavasszal (Videoton 0–4), azóta ellenben veretlen.

♦ Az ETO legutóbb 2011. július 17-én nyert bajnokit a Bozsik Stadionban, Hajdu vezető góljára Dudás és Dinjar válaszolt.

♦ Hosszabbítás után van Marco Rossi, a Bp. Honvéd vezetőedzője a héten írt alá 2014. június 30-ig.

♦ Az ETO-t két bajnoki címre vezető Verebes József 1992-ben volt a Honvéd edzője is – a kispestiek az 1992–1993-as idényben nyerték legutóbbi bajnoki címet, a Verebest váltó finn Martti Kuusela irányításával.

NB I, 28. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Május 17., péntek
17.00 Haladás–Lombard Pápa (TV: Sport1) Iványi Zoltán
19.00 MVM Paks–DVSC-Teva (TV: Duna)
Farkas Ádám
Május 18., szombat
14.00 Ferencváros–MTK Budapest (TV: m1)
Kassai Viktor
16.00 Siófok–Pécsi MFCOláh Gábor
16.00
Egri FC–Újpest FC (TV: Sport1)Fábián Mihály
18.30 Videoton–Kaposvári Rákóczi (TV: Sport1) Solymosi Péter
Május 19., vasárnap
16.30 Diósgyőri VTK–KTE-Phoenix Mecano (TV: m1)
Németh Ádám
18.30 Budapest Honvéd–Győri ETO (TV: Sport2) Andó-Szabó Sándor
TABELLA GÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETREND EREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Győri ETO FC
27 17 7 3 53–29 +24 58
2. Videoton FC 27 14 6 7 44–20 +24 48
3. MTK Budapest 27 14 6 7 40–26 +14 48
4. Budapest Honvéd 27 13 6 8 44–35 +9 45
5. Debreceni VSC-Teva 27 13 4 10 42–29 +13 43
6. Ferencváros 27 11 9 7 44–32 +12 42
7. KTE-Phoenix Mecano 27 11 8 8 39–35 +4 41
8. Haladás 27 9 10 8 32–25 +7 37
9. Újpest FC 27 9 8 10 37–40 –3 35
10. MVM Paks 27 8 11 8 39–34 +5 35
11. Diósgyőri VTK 27 8 10 9 27–35 –8 34
12. Kaposvári Rákóczi 27 9 6 12 31–34 –3 33
13. Pécsi MFC 27 8 7 12 29–41 –12 31
14. Lombard Pápa FC 27 7 6 14 24–42 –18 27
15. Siófok 27 5 4 18 29–60 –31 19
16. Egri FC 27 3 6 18 22–59 –37 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik