Egyedülálló tettre készül a három hibátlan NB I-es csapat

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.08.31. 10:03
null
A Mezőkövesd a Paks ellen folytatná szárnyalását (Fotó: Micheller Szilvia)
A válogatott mérkőzések miatti szünet előtt még egy kört lebonyolítanak a labdarúgó NB I-ben. A hétvégén – öt szombati és egy vasárnapi mérkőzéssel – az 5. forduló következik. A három százszázalékos csapat megőrizheti hibátlan mérlegét, hiszen a Mezőkövesd, a Mol Fehérvár FC és a Debreceni VSC egyaránt hazai pályán játszik. A forduló két rangadója az Újpest–Honvéd „krízisderbi” és a Ferencváros–Diósgyőri VTK összecsapás.

A 2018–2019-es idényben négy forduló után két százszázalékos csapat (Ferencváros, Budapest Honvéd) volt az NB I-ben, az ötödik után már egy sem. Ez a megszokott kép a magyar élvonalban, az ötödik forduló után ritkán maradnak százszázalékos együttesek – most viszont az is megtörténhet, hogy három ilyen is lesz. A 2011–2012-es évadban három csapat volt, amely négy sikerrel kezdte a bajnokságot, a DVSC, a PMFC és a Győr. Az ötödikben botlottak a pécsiek, így „csak” két százszázalékos maradt ezt követően.

Most a Mol Fehérvár FC a Kisvárdát, a szintén négy győzelemmel nyitó Mezőkövesd a Paksot, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó, de eddig hibátlan DVSC a Kaposvárt fogadja – ha mind a hárman győznek, akkor ritka esetnek lehetünk szemtanúi. Sőt, lehet, hogy egyedülállónak. Visszakerestük ugyanis az archív tabellákat, és az első világháborúig – ezt megelőzően nagyon nehéz „rekonstruálni” a bajnokság állását – egyszer sem fordult elő az, hogy az 5. forduló után még három százszázalékos klub legyen az élvonalban (bármennyi mérkőzést is játsszon egy csapat, tehát a DVSC elhalasztott találkozója nem zavaró tényező).

MEZŐKÖVESD–PAKSI FC

♦ Eddig 11 alkalommal találkozott egymással a két csapat az élvonalban, mindkét fél négyszer győzött, három mérkőzésen született döntetlen.

♦ A Paks négyet elveszített legutóbbi öt mezőkövesdi vendégjátékából. A Mezőkövesden lejátszott mérkőzések eddig sok találatot hoztak, egyszer sem esett kettőnél kevesebb gól, hét találkozón 29-szer zördültek meg a hálók, ez több mint négygólos átlag.

♦ A Mezőkövesd most először kezdett egy NB I-es idényt négy győzelemmel, sőt, a négy egymást követő bajnoki siker élvonalbeli klubrekordot is jelent. Kuttor Attila csapata legutóbbi nyolc NB I-es mérkőzéséből hetet megnyert, ebből hatot úgy, hogy nem kapott gólt.

♦ A Paks pocsék idegenbeli szériában van, a vendégként megvívott legutóbbi kilenc bajnokiján nyeretlen maradt. E sorozat közben a paksiak egyszer sem értek el egynél több gólt, a kilencből hatszor gólképtelenek maradtak. Nem újdonság a tolnaiak idegenbeli gyengélkedése, hiszen legutóbbi 21 vendégjátékuk közül csak kettőt nyertek meg.

♦ A Paks 2018. március 31. óta nem nyert meg idegenbeli mérkőzést olyan klub ellen, ami most is az NB I tagja. Akkor pont a Mezőkövesdet verte meg 3–2-re.

♦ A Mezőkövesd megnyerte legutóbbi négy hazai bajnokiját, s egyiken sem kapott gólt. Április 13-án a Ferencváros volt a legutóbbi csapat, mely gólt és pontokat tudott szerezni Kövesden.

MOL FEHÉRVÁR FC–KISVÁRDA

♦ Az előző idénybeli három mérkőzésükből kettőt a Fehérvár nyert meg, egyen döntetlen született, a Vidi mind a háromszor legalább két gólt ért el.

♦ A Fehérvár megnyerte az előző négy mérkőzését, s hatos bajnoki veretlenségi sorozatban van, mely május 4. (DVTK–Vidi 2–1) óta tart.

♦ Hazai pályán kilencmérkőzéses bajnoki veretlenségi sorozatban van a Fehérvár (nyolc győzelem, egy döntetlen), legutóbb február 9-én, a Diósgyőrtől szenvedett vereséget (1–2).

♦ A Kisvárda legutóbbi kilenc élvonalbeli mérkőzésén nem játszott döntetlent, hatszor győzött, háromszor kikapott. A várdaiak legutóbb április 13-án, a DVTK ellen ikszeltek (1–1).

♦ Egymás ellen a góllövőlista két éllovasa: Futács Márkó (Fehérvár) és Gheorghe Grozav (Kisvárda) egyaránt 5 gólnál jár ebben az idényben. Mind a ketten mind a négy fordulóban betaláltak, háromszor egy, egyszer két gólt szereztek.

♦ Pályaválasztóként a Fehérvár legutóbbi hetven mérkőzése közül csak négyszer maradt gólképtelen.

ÚJPEST FC–BUDAPEST HONVÉD

♦ Természetesen ez a forduló legnagyobb hagyományú párosítása, a két klub 1916 szeptemberében vívott egymással először hivatalos bajnoki meccset (előtte, 1915-ben már találkoztak egy Hadikupa-mérkőzésen is, ám az nem számít hivatalos bajnokinak). 209 első osztályú bajnoki után az örökmérleg erősen az Újpest javára billen (102–51–56).

♦ A két csapat legutóbbi négy bajnokija iksz lett, sőt a legutóbbi tizenhatból tíz döntetlenre végződött.

♦ A kispestiek legutóbbi húsz újpesti „fellépésükből” csak négyszer tudtak nyerni: 2004-ben (1–2), 2010-ben (0–1), 2013-ban (2–4) és 2016-ban (0–2).

♦ A Honvéd az előző bajnokságban négy forduló után százszázalékos volt, most viszont pont nélkül áll. A kispestiek legutóbb 1941-ben kezdték négy vereséggel a bajnokságot, akkor a vereségsorozat öt, a nyeretlenségi széria hét meccsnél állt meg. A Kispest a Gamma (2:3), a Ferencváros (5:11), az Elektromos (0:1), a Salgótarjáni BTC (1:3) és az Újpest (0:6) elleni vereségekkel startolt.

„…a Kispest sehogy sem tud magára találni. A szegedi vasutas-újoncnak elnézik, hogy még mindig nem szerezte meg első pontját, a Kispestnek ez a szakadatlan vereségsorozat már kevésbé áll jól. Igaz, nemcsak az eladások, de sérülések is megritkították a kispesti sorokat” – írta lapunk az Újpest elleni hatost követően, 1941. szeptember 16-án.

♦ A Honvéd legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett is, kapott is gólt. A sorozat pont egy Újpest elleni 0–0 után kezdődött.

♦ A kispestiek legutóbbi 12 idegenbeli bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, a kieső MTK ellen.

♦ Az Újpest nyeretlen pályaválasztóként legutóbbi öt mérkőzésén (3 döntetlen, 2 vereség), legutóbb április 6-án tudott győzni, a Mezőkövesd ellen (2–1).

ZALAEGERSZEGI TE FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A két csapat még sosem találkozott az élvonalban, hiszen amikor a PAFC először feljutott az NB I-be, a ZTE már nem volt az első osztály tagja. A másodosztályban legutóbb a 2016–2017-es idényben vívtak meg egymással, Felcsúton döntetlen lett (2–2), Zalaegerszegen a Puskás Akadémia győzött 1–0-ra.

♦ A ZTE a másik újonc, a Kaposvár ellen megszerezte hosszú idő óta első NB I-es sikerét, most hazai pályán próbálja begyűjteni a három pontot – 2011. május 6. (ZTE–MTK 1–0) óta első élvonalbeli győzelme lenne ez pályaválasztóként a zalaegerszegieknek. A 2011–2012-es, kiesést hozó idényben a Zete végig nyeretlen maradt hazai pályán, egyetlen bajnoki győzelmét a Lombard Pápa otthonában aratta.

♦ A Puskás Akadémia az előző idényben a leggyengébb idegenbeli mérlegű csapat volt, látogatóként csak 9 pontot szerzett az évad során. Ebben a kiírásban két meccsen 3 pontot gyűjtött.

♦ A PAFC legutóbbi négy idegenbeli bajnoki győzelméből hármat az Újpest ellen aratott, egyet a Fehérvár otthonában.

♦ A ZTE az előző idényben csak négy tétmérkőzést veszített el hazai pályán, az NB II-ben a Kaposvártól (1–2), a Vasastól (2–3), a Budaörstől (0–2), illetve a Magyar Kupában a DVTK-tól (0–2) kapott ki.

DEBRECENI VSC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI

♦ Eddig 24 élvonalbeli bajnoki mérkőzést vívott egymással a két klub, hatalmas a Debrecen fölénye. A mérleg a Loki szemszögéből nézve 17 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség.

♦ A Rákóczi 1987-ben és 2012-ben tudta legyőzni a DVSC-t, egyetlen debreceni sikere 1987-re datálódik (0–1). A kaposváriak ezt leszámítva az összes többi debreceni mérkőzésüket elveszítették, jelenleg tízmérkőzéses vereségszériában vannak. Legutóbb 7–1-es vereséggel távoztak.

♦ A DVSC megnyerte legutóbbi négy bajnoki mérkőzését, úgy, hogy mindegyiken három vagy négy gólt szerzett, gólkülönbsége 14–6. A mostani a Loki legjobb rajtja a 2011–2012-es, veretlenül megnyert bajnoki idény óta.

♦ A Loki hazai pályán legutóbbi kilenc bajnokijából nyolcat megnyert, egyet elveszített, a Kisvárda tudott győzni a Nagyerdei Stadionban (1–3).

♦ A DVSC legutóbbi tizenegy bajnoki mérkőzésén szerzett is, kapott is gólt. A Loki március 16. (DVSC–DVTK 1–0) óta nem tudott kapott gól nélkül hozni NB I-es mérkőzést, igaz, március 2. (Puskás Akadémia–DVSC 2–0) óta mindegyik találkozóján szerzett gólt.

♦ A Kaposvár legutóbb 2014. április 19-én szerzett pontokat az NB I-ben (a Haladást győzte le 2–0-ra), azóta kilenc vereség a mérleg.

♦ Az előző idényben a Kisvárda rajtolt ilyen rosszul újoncként (4 mérkőzés, 4 vereség, 0–11-es gólkülönbség), most a Rákóczi mutatója sem sokkal jobb (4 mérkőzés, 4 vereség, 3–11). Tegyük hozzá: a Kisvárda bent maradt a pocsék rajt ellenére is.

FERENCVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez lesz a 99. mérkőzés a Ferencváros és a Diósgyőr között az élvonalban. Az örökmérleg: 62 Fradi-siker, 17 döntetlen, 19 diósgyőri győzelem.

♦ A Ferencváros otthonában óriási meglepetésre rögtön győzni tudott a Diósgyőr 1941-ben (0:1), ám azóta csak háromszor – 1972-ben, 1998-ban és 2009-ben – hagyta el győztesen a zöld-fehérek otthonát. A Ferencváros pályaválasztóként 12 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van a Diósgyőr ellen.

♦ A Ferencváros megnyerte legutóbbi 12 bajnokiját a Groupama Arénában, s hazai veretlensége immár 38 találkozót számlál. A klubrekord 40, egymás után veretlenül megvívott hazai mérkőzés (1966–1969). NB I-es mérkőzésen legutóbb (2017. április 15-én) a Vasas tudott nyerni az FTC otthonában (1–2), pontot pedig a Debrecen tudott csenni a Fraditól (2018. október 6., 2–2).

♦ A Ferencváros legutóbbi 21 bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett gólt, 2018. november 10-én a Haladás tudta „lenullázni”.

♦ A Diósgyőr elveszítette legutóbbi három mérkőzését, ebben a naptári évben ez már a második hasonlóan rossz szériája a borsodi csapatnak.

♦ Idegenben nem megy jól a DVTK-nak, pedig az év jól kezdődött. Február 9-én a Diósgyőr 2–1-re győzni tudott a Fehérvár otthonában, ám azóta nem tudott vendégként három pontot szerezni, kétszer döntetlent játszott, hatszor kikapott. A nyolc mérkőzésből ötször három vagy több gólt kapott a DVTK, összesen 28-szor kapitulált a védelem, ami riasztóan magas szám.

♦ A Diósgyőr legutóbbi nyolc bajnokijának mindegyikén három vagy több gól esett.

NB I, 2019–2020, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 31., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
19.30: Debreceni VSC–Kaposvár Debrecen, Nagyerdei StadionPillók Ádám
19.30: Mezőkövesd–Paks Mezőkövesd, Városi StadionPintér Csaba
19.30: Mol Fehérvár FC–Kisvárda Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
19.30: Újpest–Honvéd (Tv: M4 Sport) Budapest, Illovszky Rudolf StadionIványi Zoltán
19.30: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Bogár Gergő
SZEPTEMBER 1., VASÁRNAP
18.00: Ferencváros–DVTK (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 4 4 13– 3 +10 12
2. Mezőkövesd Zsóry FC 4 4 7– 1 +6 12
3. Debreceni VSC 3 3 10– 5 +5 9
4. Kisvárda 4 3 1 7– 5 +2 9
5. Puskás Akadémia FC 4 2 2 7– 5 +2 6
6. Paksi FC 4 1 1 2 4– 5 –1 4
7. Újpest FC 4 1 1 2 4– 7 –3 4
8. Zalaegerszegi TE FC 3 1 2 6– 4 +2 3
9. Ferencvárosi TC 2 1 1 2– 4 –2 3
10. Diósgyőri VTK 4 1 3 4–11 –7 3
11. Budapest Honvéd 4 4 5–11 –6 0
12. Kaposvári Rákóczi FC 4 4 3–11 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik