DVTK: „Eladták a címert, nem akarják a szurkolói tulajdont” – a polgármester levele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.14. 19:04
Taggyűlést tartott szerdán a labdarúgó NB I-ben szereplő DVTK-t működtető Diósgyőr FC Kft. – adta hírül a klub hivatalos honlapja. Ezt követően Miskolc polgármestere, Kriza Ákos reagált a történtekre.

Kezdjük a taggyűléssel, melynek főbb eredményeit a DVTK hivatalos honlapjáról idézzük.taggyűléssel, melynek főbb eredményeit a DVTK hivatalos honlapjáról idézzük.

„A Diósgyőr FC Kft. többségi tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft. több tőkerendezési javaslatot is előterjesztett a taggyűlés során – tekintettel az NB I-es licenc szigorodó követelményeire –, amely javaslatokat a kisebbségi tulajdonos elutasította. A Borsodsport Invest tag napirendi pontmódosításként javasolta felvenni az összességében 900 millió forintos tőkeemelés végrehajtását. A tulajdonosok közötti megosztásra a következő javaslatot tette: a többségi tulajdonos 700 millió forint összegű tőkeemelése mellett a kisebbségi tulajdonos Miskolc Holding Zrt., a tulajdonrészénél szerényebb mértékben, 200 millió forint értékben járuljon hozzá a tőkeemeléshez a jelenlegi tulajdoni arányok fenntartása mellett. Ez az újabb, a kisebbségi tulajdonos felé tett gesztusértékű kedvező javaslat napirendi pontként történő felvétele sem került elfogadásra.

A taggyűlésen a többségi tulajdonos javaslatot tett arra is, hogy a jövőbeni taggyűlések jelentős közérdeklődésre számot tartó pontjai mindenki számára nyilvánosak lehessenek, azokat nyilvánosan lehessen tárgyalni, figyelembe véve az üzleti titkok védelmét, valamint a Diósgyőr FC Kft. gazdasági érdekeit. Sajnos a kisebbségi tulajdonos által ezen pont sem került elfogadásra.

A DVTK-szurkolók 2 százalékos tulajdonrészszerzésével kapcsolatosan a Diósgyőr FC Kft. vezetése és a Borsodsport Invest Kft. támogatja, hogy a szurkolók a jövőben nagyobb bepillantást nyerjenek a klub életébe. A Miskolc Holding Zrt. indítványát a szurkolói tulajdonrész szerzésével kapcsolatban, amennyiben az előterjesztés a hatályos jogszabályoknak megfelel, a Diósgyőr FC Kft. és a kft. többségi tulajdonosa támogatni fogja. A taggyűlésen a Diósgyőr FC Kft. sportigazgatójának szakmai beszámolója két igen szavazat és egy tartózkodás mellett elfogadásra került. A tőkerendezéssel és a szurkolói tulajdonrésszel kapcsolatos kérdésekben új taggyűlés összehívását kezdeményezte a klub többségi tulajdonosa.”

Szerda délután minderre reagálva Miskolc önkormányzatának sajtóosztálya Kriza Ákos polgármester alábbi levelét juttatta el szerkesztőségünkhöz.

„Eladták a DVTK címerét, nem akarják a szurkolói tulajdont – a DFC Kft. ma egy feneketlen kút. A DFC Kft. ma megtartott taggyűlésén a többségi tulajdonos képviselője nem járult hozzá a diósgyőri szurkolók egyesületének tulajdonossá válásához a DVTK-ban.

A Diósgyőr Szurkolók Közössége 2018. november 8-án megtartott nyílt ülésén ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy elfogadja a miskolci önkormányzat kétszázalékos felajánlását a DFC Kft. kisebbségi tulajdonrészéből. A szurkolói egyesület azt a szándékát is kinyilvánította, hogy a DFC Kft. többségi tulajdonosának ugyancsak kétszázalékos tulajdonrészének a felajánlásáról tárgyalásokat kíván kezdeményezni.

Erre a közös szándékra mondott ma nemet a DVTK 51.6 százalékos tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft.

A taggyűlésen a DFC Kft. vezetési válságát, sportszakmai kudarcait a többségi tulajdonos képviselői ráadásul úgynevezett tőkeemelési javaslattal próbálták elfedni. A Borsodsport Invest Kft. jelenlévő képviselői azt kérték, hogy a közpénzekkel gazdálkodó kisebbségi tulajdonos segítse újabb anyagi erőforrásokkal az alkalmatlan vezetők irányította, mára 900 millió forintos tőkehiányt produkáló szervezetet!

Erről természetesen szó sem lehet: feneketlen kútba nem lehet közpénzeket dobálni!

A DFC Kft. jelenlegi irányítói nem olyan régen, mindenki megkérdezése nélkül adták el egy külföldi cégnek a DVTK-brandet, benne a majd 110 esztendős DVTK-címerrel. A címer eladása és az összes szurkolót képviselő egyesület kérésének semmivel nem magyarázható elutasítása sajnos alátámasztja a szeptember végén a nyilvánosság elé tárt megállapításainkat:

– A klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul.

– A gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik.

A diósgyőri futball három esztendeje tartó válságának további tényei is közismertek: az egyre csökkenő nézőszám, a hét esztendő alatt elbocsátott 12 edző, az NB I legolcsóbb és legélvezhetetlenebb játékát produkáló keretének kialakítása.

Miskolc város futballt szerető közönsége azt szeretné, ha nemcsak a címerünk, hanem az egész diósgyőri labdarúgás újra a diósgyőrieké, a miskolciaké lehetne!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik