DVTK: Az egyéni és a csapatérdek mellett fontos a klubé is – Feczkó

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 11:12
null
A diósgyőri játékosok nagyszerűen szerepeltek a bajnokság felfüggesztése előtti időszakban, és most a bajban is megmutatják, hogy mennyire összetartó közösséget alkotnak (Fotó: Földi Imre)
Valamennyi alkalmazott – beleértve a menedzsmentet és a kiszolgáló személyzetet – egyetértett a fizetések sávos, átmeneti csökkentésével, a cél, hogy a DVTK gazdasági helyzete stabil maradjon.

 

A Diósgyőri VTK-hoz tartozó labdarúgók, edzők, vezetők, a kiszolgáló személyzet tagjai és egyéb tevékenységet ellátó alkalmazottak valóban egy családot alkotnak, mivel egyöntetűen lemondtak bérük egy részéről, s a szerződéseket a klubmenedzsment néhány óra alatt módosította is. A klub ügyvezetője, Sántha Gergely bejelentése értelmében a játékosok, a szakmai stáb és a menedzsment tagjai április 1-jétől harminc százalékkal kevesebb fizetést kapnak, míg a többi munkavállaló bére jövedelmük függvényében sávosan, kisebb mértékben csökken, figyelembe véve szociális szempontokat is. A bércsökkentés időtartamát a klub belügyként kezeli, csupán az biztos, hogy az időszak átmeneti.

BOLDOG, HOGY SEGÍTHET

A megegyezést követően a labdarúgók megállapodtak, hogy egyenként ebben a témában nem nyilatkoznak, a tájékoztatás kizárólag a csapatkapitány feladata.

„Miután a klubvezérkar vázolta a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi és gazdasági helyzetet, azt kérte tőlünk, hogy közös megegyezéssel járuljunk hozzá fizetésünk harmincszázalékos csökkentéséhez – részletezte a klub honlapján a 31 esztendős Dejan Karan. A csapattársakat is bevonva megvitattuk a helyzetet, és egyhangúlag beleegyeztünk. (…) Egyrészt egyáltalán nem örülünk az események ilyen fordulatának, másrészről azonban boldog vagyok, ha bármilyen módon segíthetek a klubnak, amelyben négy éve játszom, és viselhetem a csapatkapitányi karszalagot. Ez csak a fizetésünk harmada, viszont lehet, hogy a pályamunkásoknak, irodai dolgozóknak és ki tudja még, hány, fontos munkát végző embernek így marad meg az állása.”

„Minden héten tartunk menedzsmentértekezletet, sőt a járvány idején többet is, s a legutóbbin egyöntetű vélemény volt, hogy krízishelyzetben vagyunk – mondta lapunknak Benczés Miklós, a Diósgyőri VTK sportigazgatója. – A klub nem csupán a labdarúgócsapatból áll, hanem több egységből tevődik össze, mint például média-, marketing-, egészségügyi és gazdasági osztály, sportakadémia. Mindezek jövőbeni sikeres működését figyelembe véve vetődött fel a bércsökkentés gondolata, amelyet elsőként a klub vezetősége egyhangúlag el is fogadott. Erre gyorsan reagált a szakmai stáb, aztán a labdarúgók, illetve példásan a klub egyéb dolgozói is, mert nem vezetői kényszerítésre döntöttek, hanem lemondtak fizetésük bizonyos részéről.”

A sportigazgató hozzátette, a döntésnél elsősorban az igazságosságot próbálták figyelembe venni, amely szerint a szerényebb jövedelműek a lehető legkevesebb veszteséget szenvedjék el.

„Egyetemes problémával állunk szemben, amely nemcsak a futballt érinti, hanem a társadalmat és a gazdaságot is. Hogy a klub és az első csapat a jövőben is eredményes maradjon, a megfelelő működést garantálni kell. A sikerek idején együtt örültünk, most áldozatot is együtt vállalunk.”

A menedzsment után a szakmai stáb tagjai is gondolkodás nélkül támogatták a bércsökkentés-javaslatot.

„Az egyéni és a csapatérdek mellett fontos a klubé is a megváltozott gazdasági helyzetben – fogalmazott a Nemzeti Sportnak Feczkó Tamás, a Diósgyőri VTK vezetőedzője. – A közelmúltban kaptunk már annyit a klubtól, hogy most mi segítsünk átlendülni a nehézségeken. Célunk, hogy a nyáron egyben tartsuk a keretet, de ehhez stabil gazdasági háttér szükséges, s ha ez a bércsökkentéssel érhető el, talán megalapoztuk hosszú távú terveinket. Mindenkinek van családja, a keret mégis egységes maradt a döntésben, amiként korábban a bajnokságban, amelyben éppen ezzel az egységgel szerepeltünk egyre sikeresebben.”

A keret négy labdarúgójának a nyáron lejár a szerződése, de a menedzsment már jelezte, nem él vissza helyzetével, folytatja a már januárban elkezdett tárgyalásokat, s az ajánlattételek nem a csökkentett bérekre vonatkoznak.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Miután kedd este Diósgyőrben bejelentették, a keret összes játékosa, valamint a szakmai stáb tagjai is beleegyeztek, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel harminc százalékkal csökkentsék bérüket, a szerda nyugodtabban telt. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) főtitkára természetesen ezen a napon is elérhető volt, ám új egyesület, labdarúgó nem fordult hozzájuk segítségért.

„Az első hullám a jelek szerint alábbhagyott, aki szerette volna ezt letudni, elkezdte az egyeztetést, s úgy, mint Diósgyőrben, már túl is van rajta – mondta lapunknak Horváth Gábor. Ebből a szempontból a szerda nyugodtabban telt, nem volt új klub, amelynek labdarúgói segítségért jelentkeztek volna. Ettől függetlenül természetesen számítunk rá, hogy lesznek még ilyenek, sőt, biztosak vagyunk benne.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik