DVSC: megrendült a bizalmi viszony Szima és a város között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.25. 15:51
Az a bizalmi viszony, amely korábban fennállt, most nem létezik – jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere a csütörtöki városi közgyűlésen, utalva arra, hogy nem tudtak megegyezni Szima Gáborral, a DVSC Futballszervező Zrt. többségi tulajdonosával.

Papp László elmondta, a június 19-i rendkívüli közgyűlés után tárgyalt Szima Gáborral és a DVSC jogi képviselőjével, s megállapodtak abban, szerződésben garantálják, hogy 40 százalék osztalék akkor is megilleti a DVSC-t a kaszinós nyereségből, ha csökken a tulajdonrész, a klub havi bontásban osztalékelőleget kap, illetve az önkormányzatnak többsége lesz az igazgatóságban – olvasható a haon.hu cikkében. Ezt a megállapodást azonban Szima Gábor egy hétfői tárgyalás során felrúgta.

„Ebben a helyzetben csak egy tiszta, világos, jól átlátható működési rendszer mellett látja a garanciát arra az önkormányzat, hogy a DVSC érdekei biztosítottak legyenek. Nyitottak vagyunk egy szabályos, átlátható, tiszta feltételrendszer kialakítására. A DVSC pénzügyi, gazdasági helyzete stabil, most fontos jogi és elvi kérdésekről van szó” – mondta határozottan a polgármester. haon.hu cikkében. Ezt a megállapodást azonban Szima Gábor egy hétfői tárgyalás során felrúgta.

„Ebben a helyzetben csak egy tiszta, világos, jól átlátható működési rendszer mellett látja a garanciát arra az önkormányzat, hogy a DVSC érdekei biztosítottak legyenek. Nyitottak vagyunk egy szabályos, átlátható, tiszta feltételrendszer kialakítására. A DVSC pénzügyi, gazdasági helyzete stabil, most fontos jogi és elvi kérdésekről van szó” – mondta határozottan a polgármester.

SZIMA GÁBOR KÖZLEMÉNYT ADOTT KI

Szima Gábor közleményt adott ki a DVSC ügyeivel kapcsolatosan az elmúlt napokban megjelent hírekkel összefüggésben.

A klub honlapján megjelent közleményt változtatás nélkül közöljük:

A DVSC Zrt. az elmúlt 14 évben Debrecen város vezetésének támogatásával, a kölcsönös bizalom és egyetértés jegyében működött. Sajnálattal értesültem dr. Papp László Polgármester úr legutóbbi nyilatkozatainak tartalmáról, mely szerint a személyemmel kapcsolatos bizalom megrendült.

A társaság ügyeinek rendezése és a debreceni labdarúgás jövője érdekében az elmúlt napokban számtalan találkozóra, egyeztetésre került sor. A legmélyebb tisztelet mellett is arról kell nyilatkoznom, hogy az elmúlt hét péntekén nem jött létre megállapodás a Polgármester úrnak az igazgatóság átalakításával és az alapító okirat módosításával kapcsolatos javaslatáról.

Határozott módon vissza kell utasítanom azt, hogy bármilyen szóbeli vagy egyéb megállapodást megszegtem akkor, amikor nem írtam alá azt a szindikátusi megállapodásnak nevezett, kellő mélységben ki nem dolgozott okiratot, amely a DVSC Zrt. feletti irányítást az önkormányzat által többségében kijelölt személyek részére engedte volna át, figyelmen kívül hagyva a tulajdonosi szerkezetet.

2014 májusában a kaszinók üzemeltetésére a magyar államtól koncessziós jogot kapó ARANYBÓNUSZ 2000 Kft. akként döntött, hogy a kaszinók üzemeltetésére létrehozandó gazdasági társaságok megalapításába 40% mértékű tulajdoni részesedéssel bevonja a DVSC Zrt-t.

A DVSC Zrt. zavartalan működését a tulajdonosok és a társaság igazgatósága folyamatosan biztosította, a társaságnak lejárt tartozásai nincsenek.

A DVSC Zrt.-nek egy még 2008 évben elhatárolt fejlesztési tartalék felhasználásának elszámolásával kapcsolatosan 2015. év elején technikai okokból adófizetési kötelezettsége keletkezett. Az adótartozás keletkezése a társaság tulajdonosai előtt – Polgármester Úr nyilatkozatával ellentétben - 2015 februárjától ismert volt.

A DVSC Zrt. többségi tulajdonosának javaslata szerint a személyi megfelelőség biztosítása érdekében átruházott 16% mértékű részesedést a kaszinókat üzemeltető cégben a DVSC Zrt. bármikor visszavásárolhatja, továbbá a részesedés mértékétől függetlenül 40% osztalék illetné meg a DVSC Zrt-t. Ez a javaslat a társaság átalakításával kapcsolatosan semmilyen módon nem csorbítja a DVSC Zrt. anyagi és egyéb érdekeit.

A 14 évvel ezelőtt kialakult tulajdonosi szerkezetnek megfelelően a DVSC Zrt. tulajdonosai az igazgatóság tagjait akként jelölték, hogy 2 személyt az önkormányzat, míg 4 személyt a többségi tulajdonos jelölt. A DVSC Zrt. elmúlt 14 évének eredményei, sportszakmai sikere, valamint kiegyensúlyozott gazdálkodása a többségi tulajdonos álláspontja szerint nem indokolja ezen gyakorlat megváltoztatását.

Megfelel a valóságnak, hogy a kaszinót üzemeltető cégek 2014 évre nem fizettek osztalékot, ezzel kapcsolatosan azonban a társaságok taggyűlése a tulajdoni arányokat alapul vevő szavazással hozott határozatot, az osztalékkal kapcsolatosan Szilágyi Sándor úr mint a kisebbségi tulajdonos képviselője lemondó nyilatkozatot nem tett, szavazatával a mindösszesen a 2-3 hónapja működő társaságok éves beszámolóját fogadta el és arról szavazott, hogy az eredményt a társaság eredmény tartalékba helyezi. Az Aranybónusz 2000 Kft. azért vonta be a tulajdonosi körbe a DVSC Zrt-t, hogy annak zavartalan működése biztosított legyen.

A DVSC Zrt. érdekeit nem szolgálja a tulajdonosok között zajló vita, különösen nem a sajtó útján történő üzengetések. Ezért arra kérem nyilvánosan dr. Papp László Polgármester urat, hogy közös sikereinkből adódó tulajdonosi felelősségünknek megfelelően mindent tegyünk meg a DVSC jövője érdekében.

Szima Gábor
DVSC Zrt.
igazgatóság elnöke

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik