DVSC: a Fradival avatnák fel a „Robin Hood Stadiont”

Vágólapra másolva!
2013.11.12. 12:25
null
Az UEFA-nál csak Robin Hood Stadionként hivatkoznak a Nagyerdei Stadionra (Fotó: MTI)
Épül a játéktér és a héjas tetőszerkezet az új Nagyerdei Stadionban Debrecenben. Az aréna a tervek szerint elkészül márciusra, áprilisban pedig a finomhangolás és a teszt lesz. Bordás Péter tervező a munka különlegességének az erdei környezetet tartja, míg az UEFA Robin Hood Stadionnak becézi a létesítményt. Az építész a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: az építmény különlegessége a funkcionalitása lesz, a fák felett lebegő járda és a mindenhonnan látható természet. Előképe nem volt külföldön, leginkább a Bordeaux-ban tervezett erdőszéli aréna keltette fel szakmai érdeklődését a tervezés során. Bordás jó ötletnek tartaná az új hazai stadionok csapatainak oda-vissza meghívását, így szívesen kezdene egy Loki–Fradi nyitó meccsel.

„Már épül a játéktér, készül a tető héjazata, ami bonyolult munka. A belső tereket már bezártuk télire készülve, de nem mellékes az időjárással versenyezve a környező több hektáros park készítése sem, ami szintén a terv része. Márciusban reményeim szerint elkészül, áprilisban finomhangolás lesz, tesztüzemmód. Ugyan az angol foci híve vagyok, de ha tervezőként én határoznám meg a nyitó meccset, Magyarországon belül tartanám. Izgalmas lenne, ha más, most felépülő új stadionok csapatai játszanák körbe a friss arénákat oda-vissza meghívásokkal. Például egy Debrecen–Fradi jó ötlet lenne" – mondta Bordás Péter.

„Nagyon sok kört futottunk, sok ellenőrzésen átestünk, mert a feladat rendkívül speciális volt: háromezer védett fa közé kellett megterveznünk egy futballstadiont. Bár nagy kihívás volt, hiszen stadionokat általában városi, ipari, épített környezetbe helyeznek el, ugyanakkor építészként hallatlanul izgalmas feladat az arénát erdő közepére megálmodni. Funkcionális szempontból előképeket nem találtunk, inkább lépték szempontjából keresgéltünk példákat a meglévő külföldi pályák között. Emellett, bármilyen furcsa is, inkább még meg nem valósított tervek után nyomoztunk, amelyek szintén zöldövezeti építésről szólnak. Így lett számomra példa a Bordeaux-ban építendő aréna, ahol az új stadion szintén beleolvad majd az erdős környezetbe" – árulta el az új Nagyerdei Stadion tervezője.

„A legbüszkébb nem valamelyik elemre vagyok, hanem az alapkoncepcióra: stadion és alatta erdő. Kilométernél hosszabb útvonalat hoztunk létre a magasban, a fák felett, a lombkoronák magasságában, erre a megoldásra vagyok a legbüszkébb. Amikor megmutattuk, onnantól az UEFA-nál Robin Hood Stadionnak becézték. Vezérelv volt a nézők komfortja, hogy mindenhonnan lássanak egy darab erdőt. Egy stadion kívülről ugyanakkor általában erődhöz hasonlít, alapesetben az ember nem szívesen közelíti meg. Belül vizsgáltuk az akusztikát is, ezért is választottunk aszimmetrikus felépítést, mert így a 20 ezres arénában járva az az érzet, hogy legalább 30 ezres" – mesélte a tervezés részleteit az építész.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik