BODNÁR ZALÁN 2020.02.14 23:53 Frissítve: 2020.02.14 23:53

Döntő? – Bodnár Zalán jegyzete

 

„Favágókat” nem szívesen látnék szombat este fél nyolctól a Groupama Aréna gyepén, ahol az NB I-es tabella első két helyezettje, a Ferencváros és a Mol Fehérvár mérkőzik meg egymással, de a magyar futball szerelmeseit ugyanaz a kérdés foglalkoztatja a találkozó előtt, mint az idézőjel nélküli favágókat mindennapi munkájuk során: eldől?

 
Nagy négyes a Fradinál; jön-e ismét a Nikolics-dupla?

Ezúttal nem egy fát, hanem a bajnokságot fenyegeti ez a veszély. Bár hogy ez veszély-e vagy sem, arról az egyes szurkolócsoportok véleménye nyilván megoszlik. A fradisták alighanem együtt tudnának élni ezzel a „veszéllyel”. Magam egyik irányba sem vagyok elkötelezve, mégsem rajongok azért a forgatókönyvért, hogy netán már szombat este – persze nem hivatalosan – bajnokot avassunk. Épp azért vagyok a tizenkét csapatos bajnokság híve, mert ha a futballunk nem is lett jelentősen színvonalasabb az elmúlt években, a bajnokság egyértelműen sokkal izgalmasabbá vált mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért vívott harcot illetően, a legfontosabb kérdésekre rendre a hajrában, több esetben az utolsó fordulóban kapunk csak választ.

Ezúttal viszont lehet, hogy már február 15-én kvázi bajnokot hirdethetünk, ami már csak azért is abszurd, mert korábban február közepén még csak vágyakozhattak bajnoki tétmeccsekre a törökországi vagy spanyolországi edzőtáborban épp lelkesen készülő – és néhány percet azért a medence partján is napozó – labdarúgók.

Azt persze egyik fél sem ismeri el soha, hogy ezen a meccsen eldőlhet a bajnokság. Mi is megkérdezzük rendre az érintetteket, akik mindig udvariasan megmosolyogják ezt a felvetést, és elhárítják az eshetőségét. Pénteki lapszámunkban a ferencvárosiak mestere, Szerhij Rebrov például úgy fogalmazott: „Ez nem kupadöntő, nem egy meccs dönt az aranyról.” (Pláne nem FA-kupa-döntő, ha már a favágókkal kezdtem, de bocsánat, be is fejeztem a favicceket.)

Tényleg nem egy meccs dönt az aranyéremről, de ha a Fradi legyőzné a székesfehérváriakat, az előnye hat pontra nőne, úgy, hogy még két meccsel kevesebbet is játszott, vagyis a vesztett pontok tekintetében tizenkét ponttal állna jobban. Márpedig ha tizenkét fordulóval a vége előtt a címvédő zöld-fehéreknek virtuálisan tizenkét pont előnyük lenne, nos, aligha találnánk olyat őrültet az országban, aki a lottózóban feltenné a házát a Fehérvár bajnoki címére.

Nem akarok senkit nyomás alá helyezni, de akkor ez nem úgy fest mégis, mint egy (kupa)döntő?

2020.02.22 23:10:00

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az Újpestnek is meg kell találnia a megmentőjét. Vagy ha ez nem megy, akkor a megmentőnek az Újpestet. A magyar futball egészének jövője miatt is.

2020.02.22 22:52:29

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport vasárnapi számából ajánljuk.

2020.02.22 09:17:28

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A bajnok három gólt kapott az első félidőben, és innen már nem állt fel, szépíteni is képtelen volt.

2020.02.22 09:17:28

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (ÖSSZEFOGLALÓ), PÓSFAI GYULA (PERCRŐL PERCRE)

Lanzafame előbb kihagyott, majd értékesített egy büntetőt – Knezevic a hajrában egyenlített.

2020.02.22 09:17:28

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Nikolics tizenegyest hibázott • A zalaegerszegiek nem bírták el az emberhátrányt és a sok hibát.