Détári győzelemmel debütált az FTC kispadján

Vágólapra másolva!
2011.09.11. 20:07
null
Maróti Béláék először léptek át ellenfelükön ebben a bajnokságban (Fotó: Fuszek Gábor)
Címkék
Ritkán fordul elő a futballvilágban, hogy egy menesztett tréner új csapatával épp a régi ellen bizonyíthat először. Prukner Lászlótól nagyjából egy hónapja köszöntek el az Üllői úton, és most a Zalaegerszeg szakvezetőjeként tért vissza az Albert Flórián Stadionba. Kollégája, Détári Lajos szintén első bajnokiját vívta új csapata szakmai vezetőjeként, és kettejük közül ő örülhetett a lefújás után, mert csapata 2–0-s győzelmet aratott.

Nem akármilyen bajnoki volt ez, hiszen az utolsó előtti fogadta az utolsót, egypontos előnnyel zsebében, ráadásul mindkét, nem is olyan régen még sokkal szebb napokat látott gárda edzőváltáson esett át; mindezek tetejébe a vendégek mestere, Prukner László néhány napja még a Ferencváros kispadján ült!

Kollégája, Détári Lajos nem forgatta fel a Ferencvárost, bár Vecsésről hozta magával remek képességű kapusát, Gyenes Dávidot, és érkezett a még Prukner által felfedezett finn szélső, Juha Hakola a Willem II-től, akik mindketten kezdőként futottak ki a gyepre. Gyenes egyébként már a negyedik kezdőkapusa a zöld-fehéreknek ebben a bajnokságban. Az első félidőben a vendégek csak egyszer tesztelték a második vonal előző évi legjobb kapuvédőjét, aki szépen lépett ki a 16-osra Roguy Méyé elé.

Az első komolyabb helyzetre a 30. percig kellett várni (akkor éppen a gaboni légiós lőtte el keresztbe a labdát az ötös jobb sarkáról), addig is kőkemény belépőkkel szórakoztatták a felek a nagyérdeműt, és ebben a zalaiak jártak az élen. Közülük is Máté Péter, aki csak azért nem állhatott a zuhany alá már a 35. percben második sárga lapja után, mert Szabó Zsolt játékvezető megszánta őt, nyújtott lábbal végrehajtott merénylete ellenére is. A legtöbbször egyébként a szűrőnek előrelépő hollandot, Mark Ottent bántották a vendégek.

Akiknek legjobbja a szlovén kapus, Safet Jahic volt: több alkalommal is ügyesen avatkozott a játékba, bátran vetődött ki és magabiztosan uralta a légteret. Már csak azért is biztos, hogy jó kapus, mert a szerencsével sem áll hadilábon: előbb Oláh Lóránt rúgott neki egy zúgó kapufát, majd a félidő utolsó percében Hakola hiába vette be hálóját, Szabó Zsolt szerint előtte kézzel vette át a szélső a labdát (erősen véleményes döntés volt ez).

Érezte Prukner is, nagyjából Fortunának köszönheti csapata, hogy nem áll vesztésre, mert sokkal feljebb tolta csapata védekezését a második játékrészben, míg a ferencvárosi játékosoktól olyat láthattunk, amit régen nem: még a légiósok is csúsztak-másztak. Két ziccer-féleséget mégis kialakított a ZTE, pontosabban előbb Csizmadia Csaba rúgatott gólt kis híján Méyével, majd Maróti Béla cselekedett hasonlóképpen Mátéval.

Az 56. percben aztán emberelőnybe kerültek a hazaiak, amikor egy sárgával a háta mögött Méyé nyújtott lábbal odacsúszott Balog Zoltánnak, majd mehetett is lefelé. Tíz perc múlva szüretelte le emberelőnyét a Ferencváros: Maróti szedett össze egy hosszúnak tűnő labdát a jobb oldalon, Tóth Bence beadását pedig a rövid ötösről Oláh Lóránt kapásból a rövid sarokba tette.

Nem adta fel a Zalaegerszeg, egy-két helyzetet ki is alakított, aztán ahogyan oly' sokszor ebben az idényben, a kék mezes védelem összehozott egy gólt az ellenfélnek: a Milan Bogunovics, Rados Bulatovics kettős hibája volt annak a feltétele, hogy egy kipattanót Tóth Bence tíz méterről egy csel után a jobb felsőbe varrhatot.

El is dőlt ezzel a mérkőzés, sőt a 2–0 után további gólokat szerezhetett volna a Détári-legénység, de Jahicon többször már nem tudtak kifogni.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Megszerezte első győzelmét a nyolcadik fordulóban a zöld-fehér gárda, teljesen megérdemelten és magabiztosan, míg jelen állás szerint Prukner Lászlónak csodát kell tennie a zalaiakkal, ha el akarják kerülni a kiesést.

A JÁTÉKOSOK NYILATKOZATAI

ÍGY LÁTTÁK

„Szeretném megköszönni a Fradi-tábornak, hogy ezt a helyzetet megkönnyítette a számomra és normálisan fogadtak, nem bántottak. A kiállításig a két csapat pillanatnyi helyzetének megfelelő volt a mérkőzés, komoly futball helyett inkább a játék küzdőjellege domborodott ki. A hét sárga lap és a piros lap azt gondolom, önmagáért beszél, vissza kell majd néznem, hogy ennyire durvák voltunk-e. Egy ilyen szituációban lévő csapat nehezen viseli ezt el. Egy null után már nem hittük el, hogy itt nekünk keresni valónk van. Elsősorban mentálisan kell rendbe hoznunk a csapatot a következő hazai meccsünkre. Bízom benne, hogy a jövő héten már fel tudunk állni innen” – értékelte a találkozót a Sport Tv kamerája előtt Prukner László.

„Két hetet tudtunk a csapattal dolgozni, ezalatt egymásra találtak a játékosok és a stáb. Azt gondolom, hogy nagyon elszántan játszottunk, és megérdemelten nyertünk. Sokat visszakaptunk abból, amit edzésen gyakoroltunk, ez mindenképp pozitívum. Gratuláltam a játékosaimnak és azt kértem tőlük, holnaptól már nézzenek előre, mert a következő fordulóban az ETO ellen is nagyon nehéz meccs vár ránk" – olvasható Détári Lajos nyilatkozata az ftc.hu-n.

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC 8 7 1 16–5 +11 22
2. Győri ETO FC 8 7 1 15–5 +10 22
3. Pécsi MFC 8 5 1 2 12–13 –1 16
4. Bp. Honvéd 8 5 3 17–10 +7 15
5. Videoton 8 4 1 3 12–6 +6 13
6. Lombard Pápa 8 4 1 3 9–8 +1 13
7. Kecskeméti TE 8 3 3 2 16–11 +5 12
8. DVTK 8 3 3 2 12–9 +3 12
9. Paksi FC 8 2 4 2 13–15 –2 10
10. BFC Siófok 8 2 3 3 7–7 0 9
11. Szombathelyi Haladás 8 2 2 4 7–10 –3 8
12. Kaposvári Rákóczi 8 1 4 3 11–16 –5 7
13. Vasas 8 1 3 4 9–16 –7 6
14. Újpest FC 8 1 2 5 9–13 –4 5
15. Ferencváros 8 1 2 5 6–10 –4 5
16. ZTE FC 8 1 7 4–21 –17 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik