Csányi: A kártya sikeres és marad; több klub torka véres

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.02. 11:40
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) 2015. április 2-án 10 órától a telki edzőközpontban tartja éves közgyűlését. Ennek keretében évértékelő beszédet tartott Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt többek között az elnökség és az MLSZ elnökének megválasztása, a felügyelő bizottság megválasztása, szakmai és pénzügyi beszámolók, illetve tervek elfogadása, az alapszabály módosítása.

Első napirendi pontként megválasztották a felügyelőbizottságot, amelynek elnöke Kecskés László maradt. A korábbi tagok közül Deme Gézát, Papp Tibort és Várnai Rupertet is újraválasztották. Új tag a bizottságban Czékmán József, Jancsurák Zoltán és Varga Balázs. A felügyelőbizottság kijelölése öt évre érvényes.

A következő napirendi pont a szakmai és pénzügyi beszámolók elfogadása volt. ennek keretében Csányi Sándor MLSZ-elnök évértékelő beszédet tartott, melynek keretében a szurkolói kártyáról, a válogatottról és az NB I-es csapatok nehézségeiről is szót ejtett.

„A klubkártyák és a Futballkártya bevezetése mindenképpen sikeres” – fogalmazott Csányi.

Az elnök az ultrák tiltakozása kapcsán hozzátette: készek egyeztetésekre, ésszerű módosításra, ám „a kártya marad”.

Csányi a sikert azzal indokolta, hogy megnőtt az online jegyvásárlás aránya, illetve zökkenőmentesebbé vált a jegyértékesítés, és nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy bárki visszaélne a szurkolók adataival, egyetlen ilyen jellegű problémáról nem tudnak.

„Abban talán hibáztunk, hogy a kártya biztonságban betöltött szerepét hangsúlyoztuk a szolgáltató jellege helyett – mondta Csányi, aki szeretné, hogy a jövőben minél több kedvezménycsomagot tudjanak kötni a kártyákhoz. – Hiányoznak azok a szurkolók, akik a kapun kívül rekedtek azért, mert nem látják át a kártya előnyeit. Azok viszont nem hiányoznak, akik így nem tudnak balhét csinálni a stadionokban.”

A szakmáról, azon belül is a magyar válogatottról szólva az MLSZ elnöke kifejtette, a válogatott az elmúlt években megteremtette annak lehetőségét, hogy a jelenlegi kvalifikációs sorozatra a második kalapból húzzanak ki minket, növelve ezzel az esélyeinket. Csányi nagyon bízik benne, hogy sikerül kivívnunk a franciaországi Eb-szereplést, mert ez nagy lökést adhatna a futballunknak.

Azt ugyanakkor csalódásként értékelte a sportvezető, hogy utánpótlásszinten nem sikerült jelentősen előrébb lépnünk az UEFA-rangsorban.

Csányi ezúttal is egyértelművé tette, korlátozni fogják a külföldi játékosok számát az NB I-ben, illetve azokat a csapatokat támogatják jobban, akik többségében magyar játékosokat foglalkoztatnak. A kivételt a nemzetközi kupainduló csapatok jelenthetik majd, olyan szofisztikált megkülönböztetést dolgoznak ki, hogy az ő érdekeik se sérüljenek.

Csányi sikerként könyvelte el az NB II és az NB III versenyrendszerének átalakítását, egyúttal arról is beszélt, meg kell vizsgálni, tud-e 16 csapattal működni az NB I. „Az NB I-ben több csapat torka véres. Kérdéses, például a Győr esetében, hogy be tudja-e fejezni egyáltalán a bajnokságot. Újra felvetődik, szabad-e ilyen helyzetben a tizenhat csapattal működő NB I-et támogatni.”

Az is elhangzott az évértékelőben, hogy az MLSZ nem érzi úgy, hogy túl magas büntetésekkel sújtaná a klubokat, mert az ezekből befolyt 30 millió forintos összeg nem olyan jelentős tétel, de szeretnének párbeszédet folytatni a csapatokkal ebben a kérdésben, az elképzelések szerint a fegyelmi bizottság a jövőben csak azt büntetné, amit az UEFA is.

Csányi a fogadási csalásokat is érintette, megjegyezte, hogy a jövőben is előfordulhatnak, de ez ellen közös erővel küzdeni kell, ezért mindenkit kér, hogy ha ilyen esetek a tudomására jutnak, akkor azokat haladéktalanul jelentse.

A közgyűlés ezután a szövetség tevékenységét összefoglaló film vetítésével folytatódott.

A későbbi napirendi pontokról, így az elnök és az elnökség megválasztásáról később még beszámolunk.

A közgyűlés teljes felvétele

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik