Csank kiakadt, a Fradit csak ma értesítették

Vágólapra másolva!
2009.10.15. 13:44
null
Ilyet még Csank mester sem látott: szerdán tudta meg, hogy pénteken bajnokijuk lesz (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Címkék
Az Magyar Labdarúgó-szövetség tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy elhalasztja a 11. fordulóban péntekre kiírt Ferencváros–Győri ETO FC bajnoki mérkőzést, helyette a Zalaegerszeg–Pápa találkozót szombatról péntekre tette át. A zalaiak vezetőedzője, Csank János éles kritikát fogalmazott meg a döntés után, a Ferencváros pedig csak egy nappal a bejelentést követően kapott hivatalos értesítést a módosításról.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a Győri ETO vezetői kérték a Ferencváros elleni, október 16-ra, péntekre kiírt budapesti mérkőzésük elhalasztását, mert több játékosuk is az egyiptomi U20-as világbajnokságon szerepel vagy nemzeti válogatottjában játszik.

A Magyar Labdarúgó-szövetség először nem engedélyezte, hogy péntekről vasárnapra halasszák a mérkőzést, hogy ne sérüljenek a találkozót közvetítő Duna TV érdekei. A győriek hivatalos honlapjának információi szerint kedd délután az MLSZ elnöksége újratárgyalta az ügyet, és megváltoztatta az első határozatot, azaz későbbi időpontra halasztotta a bajnokit. Ezt a hírt azonban később az MLSZ sajtófőnöke, Serényi Péter a Nemzeti Sport kérdésére határozottan cáfolta.

Szerdán aztán mégis megszületett a halasztásról szóló döntés, amelyről a 100 % Fradi délelőtti beszámolója szerint 24 óra elteltével sem értesítették hivatalosan a Ferencvárost, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a találkozót mikor rendezik meg. Információnk szerint azóta a fővárosi klub kapott értesítést a halasztásról, ezért leállították a pénteki találkozóra szóló jegyek értékesítését.

A Ferencváros–Győr meccs halasztása miatt azonban sérülnének a Duna TV érdekei, ezért a Zalaegerszeg–Pápa  találkozót szombatról péntekre hozták előre. A döntés nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében.

„Komoly bajnokságban ilyen nem történhet meg. Ahol a szakmaiságot ennyire nem veszik figyelembe, ott feleslegesen álmodoznak világbajnoki, Európa-bajnoki részvételről" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Zalaegerszeg vezetőedzője, Csank János, miután szerdán megtudta, hogy csapatának nem szombaton, hanem pénteken kell pályára lépnie a 11. fordulóban.

CSANK AZ EDZŐMECCS ELŐTT TUDTA MEG A HÍRT

A Zalaegerszeg tegnap felkészülési mérkőzésen 6–2-re győzött az NB III-as Körmend ellen. A találkozón Csank János, a ZTE vezetőedzője változtatott előzetes elképzelésein, és több kulcsjátékosnak is kevesebb lehetőséget adott, ugyanis a tegnapi edzőmeccs előtt derült ki, hogy a zalaiaknak nem szombaton, hanem pénteken kell pályára lépniük a Pápa elleni bajnokin.

Pápai kollégája, Véber György higgadtan vette tudomásul a határozatot. Elmondta, örül, hogy a televízió közvetíti a mérkőzésüket, de annak nem, hogy emiatt az egész heti programjukat át kell szervezni.
„A szerda délelőtti edzés után érkezett meg a fax a klubhoz a módosításról. Rugalmasak vagyunk, nem szívesen problémáznánk, a délutáni és a pénteki tréning összetételét átvariáltuk a pénteki meccs jegyében, így megoldható a helyzet, viszont a szakmát és a magyar focit meg kellene tisztelni" – kezdte klubja honlapjának adott nyilatkozatát Véber.

„Nagyon jó, hogy a televízió közvetíti a mérkőzésünket, de alig több mint másfél nappal előtte megtudni, hogy játszani kell, eléggé váratlan fordulat. Eddig másmilyen program szerint készültünk, mint ahogyan a Zalaegerszeg is, így én és a kollégám kicsit hátrányt szenvedtünk, mert hiába terveztünk. Csütörtökön délután például uszodába mentünk volna, de ezt már nem tehetjük meg egy nappal a találkozó előtt. De még egyszer mondom, örülünk a nagy nyilvánosságnak, de hirtelen, két edzés között kellett átszerveznünk a felkészülésünk menetét" – tette hozzá a szakember.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Sportnak elmondta a véleményét a Duna TV sportosztályának főszerkesztője, Riskó Géza is.

„Szeződésünk kimondja, hogy minden változtatási szándékot tizenöt nappal az esemény előtt kell jelezni, így amikor a hét elején a Duna Televíziót megkérdezték, lemond-e a Ferenváros–Győri ETO meccs közvetítéséről, a válaszunk nem volt. Az indoklás roppant egyszerű: egy Fradi-mérkőzés nézettsége harminc százalékkal magasabb, mint egy nélküle lejátszott bajnoki összecsapásé. Szerdán írásban megkaptuk a halasztásról szóló határozatot, beszéltem a szövetség elnökével, Kisteleki Istvánnal, aki arra kért, ha lehet, segítsek, hogy későbbi időpontban lehessen az FTC–ETO kilencven perc. Beleegyeztünk, cserébe ígéretet kaptunk, hogy a későbbi időpontban a Duna Televízió közvetítheti a párharcot" – mondta Riskó Géza.

Érdekes, hogy korábban az MTK is az U20-as vb-re hivatkozva (két MTK-játékos szerepel a vb-n) kérte a Debrecen elleni bajnokija elhalasztását, ami közel sem okozott ekkora fennakadást, a találkozó időpontját december 2-ra halasztották.

 

A 11. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
ZTE FC–Lombard Pápa Termál FC
Vasas–DVSC-TEVA
Nyíregyháza Spartacus–Diósgyőri VTK
Szombathelyi Haladás–Budapest Honvéd
MTK Budapest–Videoton FC
Kaposvári Rákóczi–Újpest FC
Paksi FC–Kecskeméti TE-ERECO
Ferencvárosi TC–Győri ETO FC

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik