Bundagyanús lett a Magyar Kupa döntője

Vágólapra másolva!
2010.02.19. 07:16
null
Gyanús lett a kupadöntő visszavágója (fotó: M. Németh Péter)
Címkék
Eddig huszonhat mérkőzésre és több honi labdarúgóra vetült a gyanú árnyéka. A bochumi ügyészség tizenhárom magyar találkozó eredményét találta furcsának, nyomozásunk alapján három utánpótlásválogatott- és egy MK-mérkőzés előtt történt vesztegetési kísérlet, a monitoringrendszer idehaza hat, külföldön három meccsel kapcsolatban jelzett. S itt a huszonhetedik, immár a Budapest Honvéd-Győri ETO FC Magyar Kupa-döntő is a rendőrség látókörébe került.

 

 MEGKAPTA A NYOMOZÁSI ANYAGOT AZ NNI

A bochumi ügyészség átadta a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) a futball bundabotránnyal kapcsolatosan készített, a németországi nyomozást összefoglaló anyagot - közölte pénteken az NNI.

 

A rendőrségi honlapon olvasható közlemény szerint a további nyomozati iratok átadása jogsegély formájában történik.

 

A nyomozást tavaly december elején rendelték el, jelenleg az ügyben érintett futballisták tanúkénti kihallgatása és a mérkőzésekhez kapcsolódó iratok beszerzése folyik. A személyiségi jogok és a nyomozás érdekei miatt a gyanúsítások közléséig a rendőrség nem hozhatja nyilvánosságra az ügyben érintett személyek nevét - olvasható a közleményben.

 

A tavaly novemberben kirobbant nemzetközi bundabotrányban a bochumi ügyészség bejelentése szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200 érintett mérkőzés között. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) saját hatáskörében mintegy 40 mérkőzés eredményét találta gyanúsnak, ezek közül hétnél vizsgálódik tovább, köztük van a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtező.

 

Az NNI a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) feljelentése nyomán, a büntetőeljárást felügyelő ügyészség utasítására december 1-jén indított nyomozást az utánpótlás-válogatott három tavalyi mérkőzése kapcsán - ismeretlen tettes ellen, vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

 

A Nemzeti Sport pénteki számában azt írta, az NNI már a Magyar Kupa tavalyi döntője (Honvéd-Győr) ügyében is vizsgálódik.

Korábban huszonhat gyanús meccsről írtunk, íme, itt a huszonhetedik. Mégpedig talán a legrangosabb: a kupadöntő!

Úgy tudjuk, magukat Honvéd-futballistának kiadó emberek (azt majd a nyomozók kiderítik, hogy valóban kispesti játékosok voltak-e) jó pénzért, húszmillió forintért átadták volna a dicsőséget a győrieknek. Böőr Zoltánt és Józsi Györgyöt keresték meg a mérkőzés előtti napokban, ők pedig a telki edzőtáborban tolmácsolták a vezetőknek az ajánlatot: a győriek fizessenek húszmilliót, s gond nélkül meglesz a hőn áhított nemzetközi szereplést is biztosító kupa. (Ez az eddigiekkel ellentétben a klasszikus bunda esete, bár nem zárható ki, hogy köze van a fogadási csalásokhoz is.)

Az ETO vezérkara azonban fölháborodottan utasította vissza a lehetőséget: a tulajdonos közölte a labdarúgókkal, inkább húszmillióval megemeli a prémiumot, csak nyerjék meg a Magyar Kupát (hiába, a visszavágó 0–0 lett). Tisztességes eljárás, ám akkor lett volna teljes, ha a győriek jelentik az esetet a szövetségnek, valamint a rendőrségnek – valószínűsíthető, hogy már jóval előrébb tartana a nyomozás. Ám a bejelentés, nem tudni, miért, de elmaradt – igaz, ami késik, nem múlik, a Nemzeti Nyomozó Iroda már a döntővel kapcsolatban is vizsgálódik.

Hamarosan sor kerülhet az érintettek, Tarsoly Csaba tulajdonos, Klement Tibor ügyvezető s persze Böőr Zoltán és Józsi György kihallgatására, sőt úgy tudjuk, George F. Hemingway véleményére is kíváncsiak a rend őrei.

A vesztegetési kísérlettel kapcsolatban megkerestük Klement Tibort. Miután az ETO ügyvezetője végighallgatott bennünket, arra a kérdésre, hogy igaz-e a történet, igennel válaszolt. Felhívtuk Böőr Zoltánt is, aki az ügy kényes voltára hivatkozva nem kívánt megszólalni.

Legalábbis az újságban – a rendőrségen vélhetően más lesz a helyzet.

A TELJES CIKKET, AMELYBEN TÖBBEK KÖZÖTT MEGSZÓLAL GEORGE F. HEMINGWAY KISPESTI TULAJDONOS IS, A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik