Bundabotrány: a parlamentben is tárgyalják a vesztegetési ügyeket

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.11.30. 18:04
Címkék
Összehívta jövő hét keddre az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülését Bánki Erik, a testület fideszes elnöke, amelyen rendkívüli napirendi pontként tárgyalnak majd a futball bundabotrány körülményeiről.

Bánki Erik az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében tudatta: felkérte Varga Zoltán sportot felügyelő minisztert, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökét, hogy az ülésen részletesen tájékoztassák a bizottságot a vesztegetésiügyek felderítése és szankcionálása érdekében tett lépéseikről, illetve arról, hogyan akarják megelőzni további hasonló bűncselekmények megtörténtét.

A bizottság elnöke emlékeztetett: az elmúlt hetekben Magyarország is érintetté vált a nemzetközi labdarúgás világát megrázó vesztegetési botrányban.

Két hete német sajtójelentések számoltak be arról, hogy kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is. Az érintett mérkőzéseket állítólag 2005 júliusa és 2007 júliusa között játszották. A bochumi ügyészség Németország esetében későbbi mérkőzéseket is vizsgál.

Az UEFA múlt héten jelentette be, hogy bundázás gyanúja miatt tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5–1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként.

A Süddeutsche Zeitung ugyancsak múlt héten számolt be arról, hogy értesülésük szerint áprilisban és májusban játszottak két olyan magyarországi labdarúgó-mérkőzést, amelyek érintettek a megvesztegetési botrányban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik