THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.01.09 23:14 Frissítve: 2018.01.10 09:10

Bizonytalanság helyett – Thury Gábor jegyzete

 

A tehetséges fiatal Vasas-futballista, Kleisz Márk kálváriája megdöbbentő: térdpanaszain két műtét sem segített, sőt, az első beavatkozás után feltételezhetően – azért írom így, mert sem a középpályás, sem a csapat- és más orvos nem erősítette meg – baktérium támadta meg a testrészt. A játékos lába jelenleg nincs terhelhető állapotban, nem kezdhette el csapatával a felkészülést sem. Hangsúlyozzuk, az említett fertőzést nem csak kórházakban lehet kapni, ennél gyakoribb, hogy sebeken, sérüléseken keresztül kerül a szervezetbe. Veszélyessége elsősorban abban áll, hogy míg egy átlagos fertőzést penicillinnel orvosolni lehet, a húsevő baktérium az antibiotikumos kezelésre nem reagál, mert olyan fehérjét termel, amely ellenáll az ilyen típusú gyógymódnak. A nem ritka betegség súlyos következményekkel járhat, a hosszú felépülés még a pozitív fordulatok közé tartozik.

 
„Igyekszem nem kétségbeesni” – rejtélyes sérülés a Vasasnál

Egészséges ember traumaként éli meg a betegséget, egy élsportoló esetében ez különösen így van – arról nem is beszélve, hogy ez a munkavégzésben, jelen esetben az edzésre, mérkőzésre járásban gátolja. Jó lenne, ha olyan egyszerű lenne megoldás, mint a Vasas másik „térdese”, Vida Máté esetében, akinek esetével kapcsolatban végül egy német sportorvos arra jutott, hogy a – Kleiszhez hasonlóan – középpályásnak a lúdtalpa miatt fáj(t) a térde…

Mivel két ugyanolyan eset nincs – pláne az orvostudományban –, mégis Kleisz előtt egy pozitív példa, Kiss Dánielé kell, hogy lebegjen. A 2010-ben Európa-bajnoki bronzérmes 110 méteres gátfutó alig egy évvel a londoni olimpiai előtt egy rutinműtétet követően a lábfején elkapta a fertőzést, amely olyannyira súlyosnak bizonyult, hogy az atléta négy hónapra teljesen kiesett a felkészülésből, sőt volt időszak, hogy csak külső csontrögzítővel tudott járni. Mégis felépült, s bár az olimpián nem jutott a döntőbe, azt megelőzően egy pillanatig sem kételkedett benne, hogy felépülhet.

Kleisz Márk még nem tart ott: ha valami nem segíti elő a gyógyulást, az a kilátástalanság. Mert ha valóban baktérium támadta meg a sérült testrészt, a bizonytalanságnál a pontos diagnózis is jobb.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.23 10:50:58

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Vidié a forduló fordulata, a DVTK a hét vesztese. Bizonyításból sürgősségi – szombathelyi rémület.

2018.04.22 22:54:55

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Annyi örömünk azért van most, hogy legalább izgalmas a bajnokság.

2018.04.21 19:04:17

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

Egy góllal nyert a Debrecen ellen, így kihasználta a Fradi botlását a bajnoki címre törő Videoton.

2018.04.21 14:02:55

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT, HATÁR DÁVID (közvetítés)

A 76. perctől kezdve emberhátrányban játszó Csertői-csapat majdnem győzött az Üllői úton.

2018.04.21 16:43:46

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

A Haladás négy meccse veretlen, a Balmaz idegenben 360 perce gólképtelen.