Az Újpest a kupában visszavágott a pápaiaknak

Vágólapra másolva!
2010.11.09. 18:58
null
A csapatkapitány Tisza most valódi <br />vezér volt (Fotó: Mirkó István)
Nagyon k&ouml;zel ker&uuml;lt a labdar&uacute;g&oacute; Magyar Kup&aacute;ban a negyedd&ouml;ntőh&ouml;z az &Uacute;jpest FC csapata, miut&aacute;n a kitűnően j&aacute;tsz&oacute; Tisza Tibor &eacute;s Nikola Mitrovics vez&eacute;rlet&eacute;vel 3&ndash;1-re győz&ouml;tt P&aacute;p&aacute;n a nyolcadd&ouml;ntő első m&eacute;rkőz&eacute;s&eacute;n. Az MTK &eacute;s a Győri ETO FC a Hung&aacute;ria k&ouml;r&uacute;ton g&oacute;l n&eacute;lk&uuml;li d&ouml;ntetlent j&aacute;tszott egym&aacute;ssal. A Halad&aacute;s csak egy f&eacute;lidőt b&iacute;rt a Videoton ellen, a Honv&eacute;d megnyugtat&oacute; előnyt szerzett Egerben.

LOMBARD PÁPA–ÚJPEST

Pápán a Lombard az Újpest elleni bajnoki siker megismétlésében bízott, ehhez képest már a 9. percben majdnem hátrányba került – Tisza Tibor szabadrúgása a bal oldali kapufáról jött ki. A 17. percben Simon Krisztián lövését védte lábbal Szűcs Lajos, majd a két csapat bajnokiján is igen veszélyes pápai Abwo hibázott lehetőséget. Fél óra elteltével megszerezte a vezetést az Újpest: Mitrovics kitűnő labdájával Tisza lépett ki, a támadó pedig 13 méterről ki is használta a ziccert (0–1).

A feszültséget Vermes és Marics kakaskodása növelte (sárga lapot kapott mindketten), majd az első félidő utolsó percében a pápai légiós inkább a labdával törődött, meg is lett az eredménye: Marics csúsztatása után Bárányos lőtt kapura, hálóba tartó lövése Takács Zoltánról pattant be (1–1).

A második félidő elején távoli kísérletekkel riogatták a kapusokat mindkét oldalon: Szokol Zsolt lövését Szűcs, Farkas Attila messzeségből eleresztett bombáját Balajcza Szabolcs hárította. A rendületlen próbálkozásnak gól lett az eredménye: a 68. percben a már egy gólpasszt jegyző Mitrovics 17 méterről lőtt a jobb alsó sarokba, ismét előny a liláknál! (1–2)

Hat perccel később eldőlt a mérkőzés, Tisza Tibor zilálta össze a pápai védelmet, majd Szűcs mellett a kapuba gurított (1–3). A házigazdák hiába próbálkoztak, egyetlen nagyobb helyzetüket Abwo elhibázta – az Újpest 3–1-re győzött és jó eséllyel pályázik a negyeddöntőre.

NYEREGBEN A HONVÉD
A Budapest Honvéd a harmadosztályú Eger otthonába látogatott a nyolcaddöntő első találkozóján, és az utolsó fél órában eldöntve a meccset végül 3–0-ra nyert.


Az első félidőben is a Honvéd játszott mezőnyfölényben, az egriek többnyire védekezéssel voltak elfoglalva, de nagy helyzetet nem tudtak kialakítani a fővárosiak. A 62. percben tört meg a jég, amikor bal oldali beívelés után Bajner Bálint fejelt a kapuba. Ezután beindult a Honvéd, és Akassou, valamint Rouani találataival biztossá tette a győzelmet.

MTK–GYŐRI ETO

A két, a bajnokságban nem épp fényesen szereplő csapat nem sok izgalmat szolgáltatott az első félidőben: sokáig csak átlövéseket lehetett feljegyezni, majd a 44. percben az MTK legaktívabb játékosa, Könyves Norbert egyedül lépett ki a védők közül, de hiába vezethette rá a labdát egy az egyben Sztevanovicsra, a kaput sem találta el lövésével...

A fordulást követően is kevés volt a helyzetig kijátszott akció, a kék-fehérektől Kanta József, a vendégektől Ganugrava és Ji-Paraná próbált a tizenhatoson kívülről betalálni, sikertelenül. A hajrában aztán előbb Vadnainak volt nagy helyzete, de Sztevanovics védeni tudott, majd Arsene Copa ugrott ki a félpályánál, de – akárcsak Könyves – hiába vezethette egy az egyben kapura a labdát, Szatmári Zoltán eszén nem tudott túljárni. Mint ahogy más sem – maradt a gól nélküli döntetlen, Győrben nyílt visszavágó várható.

VIDEOTON–HALADÁS

Az enyhe esőben gyenge színvonalú játékot hozott az első félidő Székesfehérváron, nem csoda, hogy mindkét edző változtatott: Mezey György Nemanja Nikolicsot és Gosztonyi Andrást, Aczél Zoltán pedig Nemanja Obricsot vetette be.

A 60. percig helyzet nélkül csordogált a mérkőzés, majd a Videoton tizenegyeshez jutott, amelyet André Alves be is vágott (1–0). Tíz perccel később Rácz Ferenc buta szabálytalansága után újabb hazai büntető következett, ezúttal Dusan Vasziljevics állt a labda mögé és a kapu közepébe bombázott (2–0).

A hajrában Vasziljevics előbb egy óriási ziccert rontott – gyakorlatilag eldönthette volna a továbbjutást –, majd hibáját gólpasszal javította, szögletét Elek Ákos bólintotta be a 83. percben (3–0).

Az NB I listavezetője valószínűleg elegendő előnyt szerzett a nyolc közé jutáshoz.
LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

VIDEOTON FC–SZOMBATHELYI HALADÁS 3–0 (0–0)
Székesfehérvár, 1040 néző. Vezette: Iványi Z. (Albert I., Medovarszki J.)
Videoton: Bozsovics – Lázár P., Lipták, Vaskó, Andjic – Vasziljevics, Milanovics (Farkas B., 62.), Elek Á. – Nagy D. (Gosztonyi, a szünetben), Alves, Djordjic (N. Nikolics, a szünetben). Vezetőedző: Mezey György
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Nagy G. (Rácz F., 65.), Simon Á., Irhás (Fodrek, a 79.), Sipos N. – Kenesei, Oross (Obrics, a szünetben). Vezetőedző: Aczél Zoltán
Gólszerző: Alves (1–0) 11-esből a 60., Vasziljevics (2–0) 11-esből a 71., Elek Á. (3–0) a 83. percben.
MESTERMÉRLEG:
Mezey György: – Dicséretesen bátor, nyílt sisakkal játszó Haladást győztünk le. Az első félidőben igazán nem érezte egymást a csapat, de ennek is megvan a magyarázata. Damir Milanovicsot nem azzal a feladattal küldtem be, amit játszott, de szünet után úgy érzem, a cseréknek köszönhetően átalakult a csapat, nagyobb komfortérzésük volt. Még nem dőlt el a továbbjutás, és úgy fogunk játszani a visszavágón, mintha az életünkért küzdenénk.
Aczél Zoltán: – Két ellentétes félidőt láttunk, az elsőben mind taktikailag, mind játékban egyenrangú ellenfelei voltunk a Videotonnak. A szünet után mutatkozott meg a két csapat közötti különbség, a Videotonnak sokkal hosszabb a kispadja, mi pedig hatvan perc után már nem voltunk kifejezetten jó erőállapotban. A második félidei játéka alapján megérdemelt a hazaiak győzelme, mi már lényegében elbúcsúzhatunk a továbbjutástól.

LOMBARD PÁPA FC–ÚJPEST FC 1–3 (1–1)
Pápa, 800
néző. Vezette: Oláh (Kispál, Tóth I.)
PÁPA:
Szűcs L. – Takács P. (Rebryk, a szünetben), Tóth G., Farkas A., Németh M. – Gyömbér – Abwo, Quintero (Zulevs, a szünetben), Bárányos, Tóth N. (Heffler N., 65.) – Marics. Vezetőedző: Véber György
ÚJPEST:
Balajcza – Szokol, Vermes, Takács Z., Pollák – Egerszegi (Tajthy, 58.), Mitrovics – Simon K. (Böőr, 79.), Barczi (Matus, 75.), Kovács D. – Tisza. Vezetőedző: Mészöly Géza
Gólszerző:
Tisza (0–1) a 30., Bárányos (1–1) a 45., Mitrovics (1–2) a 68., Tisza (1–3) a 74. percben
MESTERMÉRLEG
Véber György:
– Ezen a mérkőzésen a győzelmet és a továbbjutást jobban akaró csapat megérdemelten nyert.
Mészöly Géza:
– Nagyon örülök csapatom jó játékának és magabiztos győzelmünknek.

MTK BUDAPEST–GYŐRI ETO     0–0
Hidegkuti-stadion, 300
néző. Vezette: Veizer R. (Berettyán P., Horváth R.)
MTK:
Szatmári – Vukadinovics, Szekeres A., Sütő, Vadnai – Vukmir – Könyves N., Kanta J., Ladányi, Szabó Á. (Csiki, 74.) – Tischler (Eppel, 77.). Szakmai igazgató: Garami József
GYŐR:
Sztevanovics – Sztanisics, Eugene, Fehér Z. – Copa, Völgyi D. – Pilibaitis, Ganugrava – Ceolin (Bugerra, a szünetben), Ji-Paraná (Trajkovics, 66.) – Alekszidze (Marinelli, 72.). Vezetőedző: Pintér Attila
MESTERMÉRLEG
Garami József:
– A mérkőzés folyamán három-négy ziccert alakítottunk ki, de most azt a korszakunkat éljük, amikor – a labda kifelé pattan. Null null után kupamérkőzésen bármi lehet a visszavágón.
Pintér Attila:
– A második mérkőzésen dől el a továbbjutás, remélem, mi megyünk tovább.

Eger (III. osztályú)–Budapest Honvéd 0–3 (0–0)
Eger, 800 néző. Vezette: Radványi Á. (Márkus T., Pápai Z.)
EGER: Illyés – Debreceni D., Káposzta, Kiskapusi, Szűcs Á. – Zováth, Busai, Romhányi (Kotula, 80.), Vén, Hamar (Bezzeg, 65.) – Bardi. Vezetőedző: László István
BP. HONVÉD: Tóth I. – Horváth A., Debreceni A., Cuerda, Sadjo – Sós, Coira, Akassou, Bojtor – Bajner (Botis, 72.), Rufino (Rouani, 56.). Vezetőedző: Massimo Morales
Gólszerző: Bajner (0–1) a 62., Akassou (11-esből, 0–2) a 71., Rouani (0–3) a 75. percben
Kiállítva: Cuerda (Romhányi megrúgásáért) a 68. percben
MESTERMÉRLEG
László István: – A hatvankettedik percig tartott a csoda, addig bíztunk abban, hogy megúszhatjuk a vereséget. Ez a reális különbség a két csapat között.
Massimo Morales: – Az első félidőben nem vállaltunk nagy kockázatot, éreztük, hogy a második játékrészben a bennünk lévő erőt mozgósítani tudjuk. Ez sikerült is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik