Az NB III-ból is vezet út Egervári válogatottjába

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2012.11.29. 16:44
null
a létavértesi fiataloknak van okuk az ünneplésre – nyolc közé jutottak a Magyar Kupában<a href="http://www.haon.hu" target="_blank"> (Fotó: Hajdú-Bihari Napló, archív) </a>
A tegnapi visszavágókkal egy csapat híján kialakult a legjobb nyolc mezőnye a labdarúgó Magyar Kupában. A sorozat történetében 2005 óta először fordult elő, hogy egy harmadosztályú csapat bejutott a negyeddöntőbe. A DVSC-Teva fiókcsapata, a korábban Varga Józsefet is foglalkoztató Létavértes jelenleg a 10. helyen áll az NB III Tisza-csoportjában, a kupában mégis készülhet a tavaszi folytatásra. A sikerről és a kizárólag debreceni fiatalokra épülő csapat DVSC-ben betöltött szerepéről Gyarmati András vezetőedzővel beszélgettünk.

 

A DVSC-Teva fiókcsapata, az NB III-as Létavértes SC a másodosztályú Putnok (2–0), a szintén NB II-es Mezőkövesd (2–0) és az élvonalbeli Lombard Pápa (1–0) kiverése után tegnap 2–1-re nyert az NB II-es Szolnok otthonában, ennek köszönhetően idegenben lőtt több góllal bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc együttese közé.

A TÁPIÓSZENTMÁRTONI CSODA MEGISMÉTELHETŐ
Ha a Létavértes februárban a negyeddöntős párharcot is sikerrel venné, és a Magyar Kupában bejutna a legjobb négy közé, a Tápiószentmárton több mint tíz évvel ezelőtti bravúrjához hasonló tettet hajtana végre.
Az MK 1999–2000-es kiírásában az NB III Mátra-csoportjában szereplő Germán SE Tápiószentmárton – miután a megyei selejtezőből felkerült az országos főtáblára – a csoportmérkőzések során (merthogy akkor még csoportmeccsek is voltak a Magyar Kupában...) a másodosztályú BKV Előrét és az NB III-as Salgótarjáni BTC-t maga mögé utasítva jutott tovább a legjobb 32 közé, majd előbb a III. Kerület FC-t (2–1), aztán a Kaposfüredi VSC-t (idegenben 5–4!) ütötte ki, így a legjobb nyolc között találta magát.
A negyeddöntőben az élvonalbeli, bár tavaszra alaposan meggyengült Vác FC-t győzte le 2–1-re, és már csak egy lépésre volt attól, hogy a fináléba kerüljön. Az elődöntőben a Vasas volt a szentmártoniak ellenfele, és az angyalföldiek már túl nagy falatnak bizonyultak: a tápiószentmártoni, 3500 néző előtt lejátszott, Kassai Viktor vezette meccsen 4–1-re a Vasas győzött – Kabát Péter (2) és Tiber Krisztián (2) góljaira csak Simon Balázs tudott válaszolni a hazaiaktól.
NB III-as együttes azóta nem jutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában (és itt jegyezzük meg, hogy NB III-as csapat kupadöntőt eddig egyszer sem játszott), a Létavértes előtt tehát itt a nagy lehetőség – februárban kiderül, él-e vele.

Harmadosztályú egyletnek ez a bravúr 2005-ben sikerült eddig utoljára, akkor a Kazincbarcika jutott be a negyeddöntőbe. Igaz, a barcikaiak akkor NB II-esek voltak, de az a harmadik vonalnak számított, mert volt NB I/B is. A Kazincbarcika hét éve az egymeccses negyeddöntőben a későbbi győztes MATÁV Soprontól szenvedett 2–1-es vereséget. Az utolsó, nevében is NB III-as harmadosztályú klub a Magyar Kupa legjobb nyolc együttese között 2004-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér volt, amelyet végül a későbbi döntős Honvéd győzött le 3–0-ra.

Az elmúlt években a Magyar Kupa presztízse fokozatosan csökkent. Ezek után adja magát a kérdés: mekkora siker valójában, amit a Létavértes most elért?

„A DVSC-Teva fiókcsapataként a Létavértes legfontosabb feladata, hogy a nálunk játszó gyerekek folyamatosan fejlődjenek, feljebb és feljebb tudjanak lépni. A magasabb osztályban szereplő együttesek ellen játékosaink motivációja megsokszorozódik, és szakmai értelemben is sokat jelent, hogy erősebb csapatok ellen bizonyíthatnak. Ezért számukra hatalmas szó, hogy a Magyar Kupa legjobb nyolc klubja között szerepelhetnek, ott is megmutathatják magukat” – adta meg a választ a Nemzeti Sport Online kérdésére a csapat vezetőedzője, a tíz éve a debreceni utánpótlásban, öt éve pedig Létavértesen dolgozó Gyarmati András.

Az NB III-as csapat koncepciója egyértelmű, játékosokat kell nevelni a DVSC első csapata számára. A Loki utánpótlás-együtteseiből a tehetséges játékosok első felnőttcsapatukhoz Létavértesre kerülnek, ahonnét rövid időn belül a másodosztályú DVSC-DEAC-hoz, majd az élvonalba a DVSC-Tevához vezethet az útjuk. Létavértesről NB I-es futballisták sora került ki Varga Józseftől kezdve Bódi Ádámon és Nagy Zoltánon át Korhut Mihályig vagy Ferenczi Jánosig. Varga példája azt is mutatja, az NB III-tól még a válogatottig is el lehet jutni. Vajon ki lesz a következő?

„Varga József fejlődését az U17-es csapattól az U19-es együttesig végigkövethettem, és együtt kerültünk Létavértesre is. Ő a szorgalmának, akaratának és persze tudásának köszönhetően a felnőttválogatottságig jutott. Hogy a jelenlegi csapatból ki az, aki hasonló utat járhat be? Egyelőre nem bocsátkoznék jóslatokba, mert ebben a korban még nagyon hullámzó teljesítményre képesek a fiatalok. Több ügyes srác van nálunk, meglátjuk, mi lesz belőlük. Egy fiatalt emelnék ki: a most már a DVSC-DEAC-ban edződő, Vargához hasonlóan védekező középpályás Gál Mátyás előtt szép jövő áll, az 1992-es születésű játékos nagy ígérete a debreceni utánpótlásnak, tehetsége mellett hozzáállása is példa értékű, nyáron került a Létától az NB II-es csapathoz” – fogalmazott Gyarmati, aki szerint a Létavértesnél éppen az jelenti a nehézséget, hogy nagyon sokszor teljesen kicserélődik a keret.

A játékosok kivétel nélkül a Debrecen igazolt labdarúgói, a debreceni utánpótlás neveltjei, akik kölcsönben vannak a hivatalosan Létavértesen bejegyzett, a hazai meccseit ott is játszó NB III-as csapatnál. Legidősebb játékosunk 89-es születésű, van egy 90-es futballistánk, a többiek 92-93-as születésűek. A keret félévente változik, hiszen ekkor ülünk le a DVSC különböző csapatainak edzőivel és döntjük el, hogy éppen melyik játékos fejlődését melyik együttes szolgálja a leginkább, kik kerülhetnek feljebb, ki az, aki esetleg visszaesett kicsit, ezért visszakerül hozzánk. Ezért nálunk minden januári, illetve júniusi időszak vízválasztó, általában minden félévben új csapatot kell építenünk” – mondta az NB III-as gárda szakvezetője, aki hangsúlyozta, a DVSC edzőivel napi kapcsolatban állnak, ezért az első csapat vezetőedzőjének, a korábban a Létavértesnél dolgozó Kondás Elemérnek is állandó rálátása van a fiatalokra, nyomon követi fejlődésüket.

Gyarmati hozzátette, számukra az az elsődleges, hogy minél több játékosnak lehetőséget adjanak arra, hogy felnőttek között edződhessenek. Vagyis nem az eredmény az elsődleges. Ezért nem meglepő, hogy a Létavértes jelenleg a 10. helyen áll a 14 csapatos Tisza-csoportban. Mivel az NB II-t és az NB III-at is átszervezik a következő szezonra, csak a 6. hely jelent biztos bennmaradást. Ez most a Létavértes célja. Jövőre új helyzetet teremt, hogy a DVSC-Teva második csapata, a DEAC az új szabályok értelmében szintén csak az NB III-ban szerepelhet. Hogy ezt követően mi lesz a Létavértes szerepe, feladata a debreceni klubmodellben, vállalja-e egyáltalán az NB III-as szereplést, az a Szima Gáborhoz köthető tulajdonosi kör döntésén múlik.

Ugyanakkor az, hogy a Magyar Kupa tavaszi folytatásában a legjobb nyolc között hogyan szerepel a Létavértes, csak Gyarmati Andráson és együttesén múlik. A szakember ígéri, senki ellen sem lépnek feltartott kézzel a pályára, akkor sem, ha a „nagy Loki” jön szembe.

„A nyolc között hozzánk hasonló kiscsapat már nem lesz. A gyerekeknek viszont nagy lehetőség a negyeddöntő a bizonyításra. Bármelyik gárda lesz az ellenfél, nem adjuk olcsón a bőrünket, bármilyen jó csapattal is kerülünk szembe, nem fogunk remegő lábbal pályára lépni. Még akkor sem, ha a Lokival találkozunk. Remélem, ezt elkerüljük, mert lássuk be, annyi esélyünk lenne az első csapat ellen, mint nyúlnak a körvadászaton, de Varga Józsefék ellen is mindent megtennénk a továbbjutásért.”

A Magyar Kupa 2012–2013-as kiírásában a Létavértes mellett a Dunakanyar-Vác (NB II), a Vasas (NB II), a Honvéd, a Győri ETO, a DVSC-Teva és a Siófok jutott a legjobb nyolc közé. A nyolcadik csapat a ZTE (NB II)–Videoton párharcból kerül ki februárban.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Tiszaújváros (NB III)–Vác (NB II) 1–1
0–5
Békéscsaba (NB II)–Vasas (NB II) 0–1
1–0 - 11-esekkel
ZTE FC (NB II)–Videoton
Létavértes (NB III)–Szolnok (NB II) 0–1
2–1
Bp. Honvéd–DVTK 4–0
2–1
Győri ETO–MVM Paks 4–03–2
Nyíregyháza (NB II)–DVSC-Teva 3–2
1–3
Dunaújváros (NB III)–Siófok 2–1
0–1
Az első mérkőzésekre november 21-én, a visszavágókra november 28-án kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik