Az MLSZ hadat üzen a gyűlölethullámnak a stadionokban

Vágólapra másolva!
2013.03.01. 09:17
null
Az MLSZ határozottan fellép a sportszerűség védelmében (Fotó: mlsz.hu)
A Magyar Labdarúgó-szövetség az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát vezeti be, annak érdekében, hogy a gyűlöletet, a verbális erőszakot, gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát a sportszerűség jegyében száműzze a magyar labdarúgó-stadionokból. Ha egy játékvezető az előbb említett dolgokat tapasztalja egy mérkőzésen, akár be is szüntetheti a találkozót, ez esetben akár az ellenfél 3–0-s győzelmével írhatják jóvá a találkozót, de pontlevonással is sújthatják a klubokat. Alább változtatás nélkül közöljük a közlemény teljes szövegét.

HATÁROZOTT FELLÉPÉS A SPORTSZERŰSÉG VÉDELMÉBEN

Az MLSZ elnöksége eltökélte: véget vet a futballpályákon időről-időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásoknak. Ezért – a többség érdekeit markánsabban képviselve – az újrainduló OTP Bank Liga mérkőzésein az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát vezeti be. Az alkalmazás március 31-én indul, addig a szövetség eljuttatja a klubok számára a pontos és részletes intézkedési tervet.

A labdarúgás, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy a lelátókon rendszeresen megjelenik a gyűlölet hangja. Hogy ez az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, lényegében mindegy: az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Éppen a versengés, a két fél egymással szembeni győzni akarása hívja fel a figyelmet a szereplők egyformaságára, ezért az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert – kiemelten a szurkolókat is – minden esetben megillet.

A klubfanatizmus, a lelkes drukkolás továbbra is szívesen látott összetevője a mérkőzéseknek, mint ahogy a szurkolók által fontosnak tartott, a sportszerűséggel összeegyeztethető jelképek használatát sem gátolja meg az MLSZ. A gyűlöletet, a verbális erőszakot, gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát a sportszerűség jegyében száműzzük a stadionokból.

FEJLESZTÉSEK A SZURKOLÓK ÉRDEKÉBEN

A Magyar Labdarúgó-szövetség vezetése olyan átfogó stratégiai fejlesztéseket indított el a labdarúgásban, amelynek eredményeként javul az infrastrukturális háttér, nő az amatőr és professzionális klubok anyagi mozgástere, a stadionokban erősebb lesz a szurkolók biztonságérzete. Ezek a fejlesztések mind azt a cél szolgálják, hogy a magyar labdarúgás színvonala látványosan emelkedjen, klubcsapataink letegyék névjegyüket a nemzetközi porondon, a Ferencvároshoz, a DVSC-TEVA és a Videoton FC-hez hasonlóan szerepeljenek a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörének küzdelmeiben.

BIZTONSÁG ÉS SZENVEDÉLY EGY HELYEN

Egyre hangosabb az a vélemény, hogy sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám. Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását.

EGY HÓNAP TÜRELEM AZ ELŐKÉSZÍTÉS JEGYÉBEN

A Magyar Labdarúgó-szövetség a március 31-ig tartó türelmi időszakot követően a hazai mérkőzéseken bevezeti az UEFA által is alkalmazott három lépcsős modellt. Áprilistól kezdődően amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók súlyos esetben – különösen tömeges és ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulások esetén – a mérkőzés 3–0-s elveszítéséig vagy akár pontlevonásig terjedhetnek. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat.

MÁR MOST SZIGORODNAK A SZANKCIÓK

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a közeljövőben, a március végéig tartó türelmi időszak lejárta előtt is szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket, a futballpályákon nem tolerálható szurkolói magatartás esetén az érintett klubok az eddigieknél lényegesen súlyosabb szankciókra számíthatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik