Az MLSZ feljelentést tett, újabb gyanús meccsek

Vágólapra másolva!
2009.12.01. 16:51
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ma délutáni sajtótájékoztatóján a bundabotránnyal kapcsolatban bejelentette, feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) ismeretlen tettes ellen magyar mérkőzések eredményének illegális befolyásolásának alapos gyanújával.
Kisteleki István (balra) és Helmeczy László számolt be a bundabotrány legfrissebb fejleményeiről (Fotó: M. Németh Péter)
Kisteleki István (balra) és Helmeczy László számolt be a bundabotrány legfrissebb fejleményeiről (Fotó: M. Németh Péter)

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ma délutáni sajtótájékoztatóján a bundabotránnyal kapcsolatban bejelentette, feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál ismeretlen tettes ellen magyar mérkőzések eredményének illegális befolyásolásának gyanújával. Négy napon belül másodszor tartott sajtótájékoztatót az MLSZ a Magyarországot is érintő fogadási botrány kapcsán, de míg pénteken még arról beszéltek a szövetség illetékesei, hogy itthon egyelőre nem indul rendőrségi nyomozás, addig ma már arról számoltak be, hogy feljelentést tettek az illetékes hatóságnál.

 

A mai sajtótájékoztatón az MLSZ részéről Kisteleki István elnök és Helmeczy László jogi ügyekért felelős alelnök vett részt.

„Az elmúlt napokban nagyon aktívan dolgoztunk a Magyarországot is érintő fogadási ügyben, és ma lezárhatjuk az intézkedések első szakaszát, elkészült a szövetség kilenc pontból álló intézkedési terve, ezért tartjuk ezt a mai sajtótájékoztatót. Az a célunk, hogy kézben tartsuk az ügyet, nem ülünk a babérjainkon, tesszük a dolgunkat, de csak akkor állunk a nyilvánosság elé, ha konkrétumokról tudunk beszámolni" – kezdte a mai sajtótájékoztatót Kisteleki István, majd Helmeczy László vette át a szót.

„A Magyar Labdarúgó-szövetség feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál ismeretlen tettes ellen magyar mérkőzések eredményének illegális befolyásolásának gyanújával" – jelentette be a jogi ügyekért felelős alelnök, aki hozzátette, az ügy megoldása érdekében a hatóságok mellett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárát is felkérte, hogy járjon el a bűncselekmény felderítésében.

Helmeczy hangsúlyozta, a fogadási botrány szálai nagyon veszélyes bűnbandához vezethetnek, ezért senki se kezdjen önálló nyomozásba, hanem minden információt jutasson el a magyar szövetséghez. Ennek érdekében az MLSZ létrehozott egy telefonvonalat (ez az 577 95 35-es számon érhető el), valamint egy elektronikus elérhetőséget (info@mlsz.hu) melyen várják az üggyel kapcsolatos bejelentéseket.

A jogász arról is beszámolt, hogy újabb két hazai csapat mérkőzése kapcsán jelzett gyanús mintát az európai szövetség fogadásokat figyelő monitoring rendszere.

Egy mérkőzésnél pirosat, egy másiknál pedig az enyhébbnek minősülő sárga jelzést mutatta a rendszer. Korábban a Fenerbahce-Budapest Honvéd találkozó kapcsán kaptak jelentést. Helmeczy László arról nem számolt be, hogy hazai vagy nemzetközi összecsapásokról van-e szó.   

Kisteleki István újságírói kérdésre kitért azokra a utánpótlás-válogatott mérkőzésekre is, melyekkel kapcsolatban az elmúlt napokban a Nemzeti Sportnak több futballista és Várhidi Péter korábbi szövetségi edző is elmondta, gyanús végeredmény született. Somodi Bence azt is elmondta a Nemzeti Sportnak, hogy tavaly októberben a Szlovákia elleni Alpok–Adria-kupa-mérkőzés előtt megpróbálták megvesztegetni.

„A MLSZ-nek a mai napig nem volt tudomása ezekről az ügyekről, hozzám semmilyen információ nem jutott el. Szerintem az ügy komolyságot jelzi, hogy válogatott mérkőzések is szóba kerülnek. Azt pedig mindennek a legaljának tartom, hogy fiatal játékosokat kerestek meg a vesztegetők" – jelentette ki az MLSZ elnöke.  

Kisteleki István azt is elmondta, az intézkedési terv részeként (a teljes dokumentum ide kattintva található) utasítást adott az MLSZ adminisztrációjának, név szerint Kovács István versenyigazgatónak, Róka Géza osztályvezetőnek, Czuppon Péter adminisztárciós vezetőnek, hogy a 2007–2008, 2008–2009, 2009–2010-es bajnoki szezon átigazolásait vizsgálja felül, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek az átlagostól eltérőek.

„Aki a sorok között tud olvasni, az érti, miért van erre szükség" – utalt az elnök arra, hogy több esetben gyanús mérkőzéseket követően a klubok megváltak egyes játékosoktól, és ennek köze lehet egyes mérkőzések eredményének befolyásolásához.

A bejelentett intézkedési terv 6. pontjában szerepel: a november 27-i elnökségi ülésen Kovács Péter elnökségi tag arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a Nemzeti Sport napilapnak, illetve Vajda György újságírónak van egy olyan listája, amely adatokat tartalmaz bűncselekmények alapos gyanújával kapcsolatban, ezért a szövetség felkéri a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, hogy haladéktalanul küldje meg ezt a listát az MLSZ-nek, hogy a szövetség az NNI rendelkezésére bocsáthassa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik