Ami most még kín, hamarosan öröm lehet – így áll most a stadionhelyzet! KÉPEK!

SMAHULYA ÁDÁM, TÓTH ÁDÁM, TŐSÉR NORBERT, VOLESZÁK GÁBORSMAHULYA ÁDÁM, TÓTH ÁDÁM, TŐSÉR NORBERT, VOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.09.14. 17:10
null
A DVTK- (bal oldalon fent), a Videoton- (jobb oldalon fent), a Haladás- (bal oldalon lent) és a Puskás-stadion (jobb oldalon lent) látványterve
Ami most még kín, hamarosan öröm lehet: a labdarúgó NB I-ben szereplő csapatok jelentős része ugyanis albérletbe kényszerül, ami nem ideális helyzet. Hamarosan viszont elkészülnek a stadionok, és mindenki visszaköltözhet rendes otthonába – még a válogatott is, amely csaknem hetvenezer néző előtt játszhat majd, remélhetőleg a 2020-as Eb-n is. Összeállításunkban igyekszünk aktuális képet adni a stadionhelyzetről.

 

PUSKÁS-STADION
Stadion neve:
Puskás Ferenc Stadion
Várható átadás: 2019 vége
Befogadóképesség: 67 155 fő (koncerten 78 259 fő)
Kategória: UEFA IV
Tervezett költség: bruttó 190.5 milliárd forint

Az új Puskás Ferenc Stadion a világ egyik legkorszerűbb sportlétesítménye lesz. A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek ad otthont, illetve ezzel a helyszínnel hazánk már eséllyel pályázhat Bajnokok Ligája-döntőre is. A sportesemények mellett hazai és nemzetközi sztárok koncertjeinek és egyéb programoknak, konferenciáknak ugyancsak helyszíne lesz az új stadion, amelyben múzeum, szurkolói bolt és étterem is üzemel majd. Az aréna közvetlen környezete, Budapest XIV. kerülete mintegy 8 hektáron teljesen megújul. Élhetőbb, szerethetőbb városrész jön létre.

JEGYZET A TÉMÁBAN ITT!

Ilyen volt
Ilyen volt
Ilyen most
Ilyen most

 

Ilyen lesz
Ilyen lesz

VIDEOTON
Stadion neve:
Sóstói Stadion
Várható átadás: 2018 nyara
Befogadóképesség: 14 500 fő
Kategória: UEFA IV
Tervezett költség: 12.7 milliárd forint, ám a tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14.3 milliárd forintot tesz ki az összeg. (Egy előre nem látott statikai probléma miatt a korábbi főépületet is újjá kell építeni, erre tételes költségelszámolás mellett 900 millió forintos keretet határoztak meg).

A stadion felújításával párhuzamosan 3.8 milliárd forintból a Sóstói Természetvédelmi Terület is megújul, Székesfehérvár önkormányzata ugyanis komplex városrész-rehabilitációs programjához kapta meg a támogatást. Különleges, 218 hektáros, saját növény- és állatvilággal rendelkező területről van szó. Ötletes megoldás, hogy a természetvédelmi terület látogatóközpontja és a játszótérrel felszerelt közösségi kiszolgáló részei is a stadion területén kapnak helyet. Emellett felújítják az utakat, továbbá parkolókat alakítanak ki a stadion környékén.

Ilyen volt
Ilyen volt
Ilyen most
Ilyen most
Ilyen lesz
Ilyen lesz

DIÓSGYŐR
Stadion neve:
Diósgyőri Stadion
Várható átadás: 2018. február 2. (a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad)
Befogadóképesség: 14 687 fő
Kategória: UEFA IV
Tervezett költség: 13.069 milliárd forint

A Diósgyőri Stadion a nemzetközi előírásoknak megfelelő létesítmény lesz, arénajellegű stadion körbezárt, fedett lelátóval. A sky boxok száma húsz, míg a VIP-helyeké 470. A lelátó előregyártott vasbeton szerkezet, amelyet tizennyolc lelátófeltöltő nyílás, egy játékoskijáró és egy éttermi terasz tagol. A főépület oldalán a második emeleti szinten helyezkedik el a sky boxok sora, továbbá az irodák és munkaszobák. A város felőli földszintes épületben a pénztárak, a söröző és az ajándékbolt található. A főépület földszintjén a sportszakmai helyiségeket helyezik el, míg a lelátók alatt alakítják ki a szurkolói büféket és mosdókat. A gyepszőnyeg alá fűtést, automata locsolóberendezést és modern vízelvezetőt helyeznek el.

Ilyen volt
Ilyen volt
Ilyen most
Ilyen most
Ilyen lesz
Ilyen lesz

VASAS
Stadion neve:
Illovszky Rudolf Stadion
Várható átadás: 2018 második fele
Befogadóképesség: 5150 fő
Kategória: UEFA III
Tervezett költség: 7–7.5 milliárd forint

A klub a tervezésnél nagy figyelmet fordított a Vasas történelmének és hagyományainak méltó megjelenítésére. Hogy pontosan miről van szó, azt az angyalföldi egyesület egyelőre nem kívánta elárulni. Szeretnék, ha meglepetés lenne, és csak akkor derülne ki, amikor a szurkolók birtokba veszik a jelenleg is gőzerővel készülő létesítményt.

Ilyen volt
Ilyen volt
Ilyen most
Ilyen most
Ilyen lesz
Ilyen lesz

HALADÁS
Stadion neve:
Haladás Sportkomplexum
Várható átadás: 2017 ősz
Befogadóképesség: 8924 fő
Kategória: UEFA IV
Tervezett költség: 15.2 milliárd forint

A Haladás Sportkomplexum részeként labdarúgó-stadiont, valamint egy multifunkcionális sportcsarnokot építenek a Rohonci úton. A létesítmény nemcsak sportrendezvényeknek, hanem családi napoknak vagy koncerteknek is otthont adhat, így tökéletesen alkalmas a szabadidő eltöltésére. A beruházás részeként 292 parkolóhelyet alakítanak ki. A sportcsarnokban helyet kap birkózó-, ökölvívó-, súlyemelő- és konditerem, továbbá kézilabdapálya, szertár és bemelegítő folyosó is. A cél olyan nemzetközi szabványoknak megfelelő komplexum és rekreációs övezet kialakítása volt, amely európai szolgáltatást nyújt az odalátogatóknak.

Ilyen volt
Ilyen volt
Ilyen most
Ilyen most
Ilyen lesz
Ilyen lesz

A másodosztályban szereplő klubok közül az MTK és a ZTE FC létesítményét a közelmúltban adták át, míg Sopronban a teljes gyepcsere és a vízelvezető rendszer kiépítése, illetve a fedett lelátó javítása után egyelőre félbehagyták a munkálatokat. Gyirmóton a nyáron kicserélték a gyepet a stadionban, továbbá a helyi sportcentrumban a már meglévő hét nagyméretű edzőpálya mellett további kettő készül el a közeljövőben. A Vác FC-nél továbbra sincs látványos előrelépés, a klub az előző szezonban Dunaújvárosban rendezte a hazai mérkőzéseit, ebben az idényben pedig a fővárosban, a III. Kerületi TVE pályáján, miközben az MLSZ egyelőre csak jóváhagyta az építkezés terveit, és a következő taopénzek szétosztásáról határozó ülésen döntenek a támogatás mértékéről.

BÉKÉSCSABA
Stadion neve:
még nincs döntés
Várható átadás: 2017. november
Befogadóképesség: 5500 fő
Kategória:
Tervezett költség: nincs információ

BUDAÖRS
Stadion neve:
Árok Utcai Sportcentrum
Várható átadás: 2018 nyara
Befogadóképesség: 1500 fő
Kategória: UEFA II
Tervezett költség: bruttó 1.72 milliárd forint

CEGLÉD
Stadion neve:
Zsengellér Gyula Stadion
Várható átadás: 2018. március
Befogadóképesség: 900 fő
Kategória:
Tervezett költség: bruttó 515 millió forint

KAZINCBARCIKA
Stadion neve:
még nincs döntés
Várható átadás: 2019. június
Befogadóképesség: 1200 fő
Kategória:
Tervezett költség: bruttó 750 millió forint

KISVÁRDA
Stadion neve:
Kisvárdai Városi Stadion
Várható átadás: 2018. április 1.
Befogadóképesség: 2700 fő
Kategória: UEFA IV
Tervezett költség: bruttó 1.5 milliárd forint

NYÍREGYHÁZA
Stadion neve:
még nincs döntés
Várható átadás: 2019 nyara
Befogadóképesség: 6064 fő
Kategória: UEFA III
Tervezett költség: bruttó 4.8 milliárd forint

A Budaörs…
A Budaörs…
…és a Kisvárda stadionjának látványterve
…és a Kisvárda stadionjának látványterve

„A titok az – csakúgy, mint a futballban –, hogy az embernek mindig legyen olyan csapata, amelyben mindenki maximálisan érti a dolgát, és képesek együttműködni” – mondta Barócsi Róbert, a KÉSZ-csoport acélszerkezeti igazgatója, aki csapatával felelős az új Puskás-stadion, a Diósgyőri Stadion és a Sóstói Stadion építéséért, illetve korábban a Groupama Aréna felhúzásában is főszerepet játszott.

A szakember szerint a munkálatokat három fázisra lehet bontani: tervezés, gyártás és szerelés. Fontos, hogy az acélszerkezetről a megrendelők a projektek elindítása után azonnal döntsenek, mert már akkor meg kell rendelni hozzá az alapanyagot. Ilyenkor nélkülözhetetlen egy olyan csapat, amelyben a kivitelezők tudják, hogy az adott fázisoknál melyek az elsődleges szempontok. Először a munkáltató megálmodja, amit szeretne, majd a stadiont virtuálisan modellezik, hogy megfelel-e a kívánalmaknak. Nem az a jó produktum, amely papíron létezik, de végül nem valósul meg. A kivitelezés után következik a gyártmánytervezés, amelynek során három fő szempontot vesz figyelembe a cég: gyárthatóság, szállíthatóság és szerelhetőség. Barócsi Róbert elmondta, nekik minden egyes projekt más és más, de mindenki igyekszik a legjobbját nyújtani.

„A Ferencváros esetében nehéz volt az előre megálmodott formát kivitelezni, míg a Diósgyőr és Videoton létesítménye kissé hasonlít egymásra, ám mindkét feladatban más jelentette a kihívást. Az új Puskás Ferenc Stadion megtervezése már önmagában is óriási feladat, és mint mérnöki munka igazán grandiózus.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik