A szurkolók agyába égett, mi történt 20 évvel ezelőtt az Újpest–Diósgyőrön

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.28. 12:23
null
Az Újpest-szurkolók ma remélhetőleg nem lesznek szemtanúi súlyos sérülésnek (Fotó: Nemzeti Sport)
Hat szombati mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó NB I, ezúttal a 28. fordulót bonyolítják le. A két pont előnnyel listavezető Videoton FC Paksra látogat, üldözője, a Ferencváros a Haladást fogadja. A harmadik helyen álló Újpest FC a Bódog Tamás vezetőedzőtől a hét közben megváló DVTK-val csap össze. Háttér és statisztikák a 28. kör elé.

 

 

PAKSI FC–VIDEOTON FC

♦ Sok sikerélménye eddig nem volt a Paksnak: a két csapat 26-szor csapott össze az NB I-ben, az örökmérleg a házigazda szemszögéből 4 győzelem, 5 döntetlen, 17 vereség.

♦ A két csapat legutóbbi hét bajnoki mérkőzésén a Videoton veretlen maradt, ötöt megnyert, kettőt döntetlenre adott – ráadásul egyszer sem kapott egynél több gólt a Pakstól. A tolnaiak legutóbb 2015. szeptember 12-én győzték le a Videotont (2–0).

♦ A Paks a Videoton elleni mind a négy bajnoki győzelmét hazai pályán aratta: 2007-ben 2–1-re, 2011-ben 1–0-ra, 2015-ben 1–0-ra és 2–0-ra győzött. A Vidi veretlenül hozta legutóbbi négy paksi vendégjátékát.

♦ A Paks nyeretlen legutóbbi három bajnokiján, és legalább két gólt kapott a legutóbbi négy NB I-es mérkőzésén.

♦ A Videoton nyolcas veretlenségi sorozatban van, ez az NB I legjobb aktív szériája. Ha a Vidi most sem kap ki, akkor szezoncsúcsot állít be, eddig csak a DVSC és a Ferencváros jegyzett kilences veretlenségi sorozatot a 2017–2018-as idényben.

♦ A Vidi legutóbbi hat bajnokijából ötöt kapott gól nélkül hozott le, csak a Honvéd tudott a fehérváriak kapujába betalálni (cserébe kapott négyet). Érdekes, hogy az első 21 fordulóban összesen öt „clean sheet” volt a Videoton mérlege, ehhez képest hirtelen javulás a hatból öt.

♦ Hazai pályán a Paks mérlege az 5. legerősebb az NB I-ben (5 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség), a Videoton vendégként az élvonal legjobb csapata (6 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség). Az összes csapat közül a Vidi szerezte a legtöbb gólt idegenben.

DEBRECENI VSC–VASAS FC

♦ Az örökmérleg kiegyenlített, 33 debreceni és 31 angyalföldi győzelem, valamint 19 döntetlen szerepel rajta (az 1994 őszén 0–0-nál félbeszakadt „szotyis meccs” három pontját az angyalföldiek kapták meg, így ez Vasas-győzelemként szerepel a statisztikában).

♦ A közelmúlt viszont egészen elképesztő debreceni fölényt mutat. 2002 májusa óta 25 bajnoki mérkőzést vívott egymással a két csapat, a Loki ezek közül 20-at megnyert! A legutóbbi három találkozó egyaránt DVSC-sikerrel végződött, de a legnagyobb sorozat 2006–2011 között volt, amikor a Loki egymás után 12 bajnokit nyert meg a Vasas ellen.

♦ Hazai pályán a Debrecené csak a 7. legjobb mérleg az NB I-ben (5–3–5). A Vasasé az élvonal legrosszabb idegenbeli mérlege (2–3–8).

♦ A Vasas 32 gólt kapott már idegenben, héttel többet, mint bármelyik más élvonalbeli klub ebben a szezonban – 13 idegenbeli bajnokijából 8 alkalommal két vagy több gólt szedett be.

♦ Az angyalföldiek ötös nyeretlenségi sorozatban vannak, ennél csak a Diósgyőrnek van hosszabb aktív negatív szériája az élvonalban. Idegenben nyolcmérkőzéses a Vasas nyeretlensége – Michael Oenning csapata ebben az idényben csak a Balmazújvárost és a Honvédot tudta legyőzni vendégjátékai alkalmával. Tavaly szeptember 30. óta nem láttak idegenbeli bajnoki sikert a Vasas drukkerei.

♦ A Vasas 27 mérkőzésen 51 gólt kapott, az előző idényben 33 mérkőzés után csak két csapatnak (DVTK, Mezőkövesd) volt ennél több kapott gólja.

MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD

♦ Eddigi hét NB I-es találkozójukból négyet a Mezőkövesd, hármat a Honvéd nyert meg. Mezőkövesden kettőt nyert a házigazda, kettőt a kispesti együttes.

♦ A Mezőkövesd négyes nyeretlenségi sorozatban van, ráadásul legutóbbi három bajnokiján gólt sem szerzett. Érdekes, hogy a kövesdieknek már kétszer is volt hármas, szerzett gól nélküli sorozatuk a bajnokságban, pedig ez nem nagyon gyakori jelenség. Sorozatban háromnál több mérkőzésen még egyetlen csapat sem volt gólképtelen ebben a bajnokságban.

♦ A Mezőkövesdnél nincs tékozlóbb vendéglátó az NB I-ben: a matyóföldiek a lehetséges 39 pontból csak 11-et szereztek meg, ez messze a legrosszabb mérleg (2–5–6) pályaválasztóként. A Honvédot a 6. helyre rangsorolja az idegenbeli 4–4–5-ös mutató.

♦ A Honvéd idegenben hatos nyeretlenségi sorozatban van, tavaly október 28. óta nem szerzett három pontot vendégként. A hat meccsből négyet el is veszítettek a kispestiek, a legutóbbi kettőn ikszeltek.

♦ Az egész bajnokságban csak két olyan idegenbeli mérkőzése volt a Honvédnak, melyen nem kapott gólt – mindkettőt meg is nyerte.

♦ A Mezőkövesd 13 hazai bajnoki mérkőzéséből 6-on nem szerzett gólt.

ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ 104 első osztályú bajnoki mérkőzést vívott eddig egymással a két csapat, az örökmérleg 46–40–18 az Újpest javára.

♦ Sorolnánk mi hosszasan a Diósgyőr újpesti sikereit, ám nincs miről beszámolni: a miskolciak 53 kísérletből csak 4 alkalommal (1950, 1954, 1998. augusztus, 2006) győztek a lilák vendégeként. Az Újpest hazai pályán 11 mérkőzéses veretlenségi szériában van a DVTK ellen, igaz, a 11 találkozóból 7 döntetlenre végződött.

♦ Húsz évvel ezelőtt történt az Újpest–Diósgyőr mérkőzések egyik leghírhedtebb eseménye. Az Újpest a bajnoki címért küzdött (és később meg is nyerte azt), irányítója, Véber György élete formájában futballozott. 1998. március 21-én aztán a 12. percben elszenvedte a magyar futball közelmúltjának egyik legszörnyűbb sérülését: Nagy Sándor rácsúszott, a belépő kettős nyílt lábszártörést okozott. Nagy sárga lapot kapott a szabálytalanságért, aztán a 41. percben Juhos Attila játékvezető kiállította második sárgával (ez már a második piros lap volt a mérkőzésen, Fehér Csaba a 6. percben könyöklésért mehetett zuhanyozni).

Az Újpest 2–0-ra győzött Korsós Attila és Herczeg Miklós góljával, a botrányos mérkőzés után igen nehezen csillapodtak le a kedélyek, a vendégek trénere, Tornyi Barnabás bekötött fejjel tartott sajtótájékoztatót, miután megdobták egy kővel. Véber a bajnokünneplésen (Újpest–Kispest-Honvéd 2–2) egy percre beállt, de csak 1999. augusztus 21-én tért vissza a pályára „teljes értékű" bevetésen – és lábtörése után már csak nyolc NB I-es mérkőzésen játszott. A Vébert ellátó orvosi csapat szerint ahhoz hasonlítható erőhatás érte a lábát a középpályásnak, mintha egy személyautó lökhárítója ütötte volna meg.

„Csak arra emlékszem, hogy Nagy Sándor beleszállt a támaszkodó lábamba. Elestem, aztán megpróbáltam felállni, de a lábfejem a földön maradt, csak a csont csonkjára nehezedtem Két kézzel tartottam a lábszáram, majd hanyatt dőltem, és csak az rémlik, hogy rengeteg arc hajol fölém” – emlékezett vissza két nappal később Véber az esetre a Nemzeti Sportnak. A két játékosnak később volt bőven lehetősége tisztázni az ügyet, hiszen Tatabányán csapattársak is voltak, a pro licences edzői tanfolyamot is együtt végezték.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2017–2018-AS SZEZONBAN
2017. augusztus 29.Haladás
Mészöly Géza helyett Pacsi Bálint
2017. október 16.
MezőkövesdRadványi Miklós helyett Kuttor Attila
2017. november 13.
Haladás
Pacsi Bálint helyett Michal Hipp
2017. december 10.Bp. Honvéd
Erik van der Meer helyett Supka Attila
2018. április 23.
DVTK
Bódog Tamás helyett Fernando

♦ A hét közben a DVTK szerződést bontott Bódog Tamással, akinek helyére a klub volt játékosa, a spanyol Fernando érkezett a vezetőedzői posztra. Ez volt az idény közbeni ötödik edzőcsere az élvonalban.

♦ Fernando lesz Joan Carrillo után a második spanyol vezetőedző a magyar első osztály történetében.

♦ Nézzük, milyen hatással volt a többi edzőcsere rövid távon! A Haladás tavaly augusztusban menesztette Mészöly Gézát, akinek a helyére Pacsi Bálint jött. A Hali kikapott a következő meccsén, Pacsival az első három találkozón 3 pontot szerzett. A fiatal trénert november 8-án elküldték. Utódja, Michal Hipp vereséggel kezdett, három mérkőzésen 6 pontot gyűjtött, és vele jelentősen javult a szombathelyi csapat.

A Mezőkövesdnél október 16-án bontottak szerződést Radványi Miklóssal, Kuttor Attila három meccsen 1 ponttal mutatkozott be, igaz, azóta stabilizálta a kövesdieket, de nem tudta kivezetni őket a veszélyzónából. A Honvédnál Erik van der Meernek decemberben mutattak ajtót, érkezett Supka Attila, akivel az első három találkozón 3 pontot gyűjtött a kispesti csapat. Azért egyik csapat formája sem állt azonnal felfelé ívelő pályára, a Diósgyőrnek ráadásul nagyon kevés az ideje…

♦ A DVTK van a legrosszabb formában az NB I csapatai közül, legutóbbi hat találkozóján nem tudott nyerni, és elvesztette legutóbbi három mérkőzését.

♦ A Diósgyőr legutóbbi 9 bajnoki mérkőzése mindegyikén kapott gólt, legutóbb a Mezőkövesd ellen (0–0) tudta megőrizni hálója érintetlenségét.

♦ Az Újpest legutóbbi öt bajnokijából négyszer nem tudott gólt szerezni, háromszor 0–0-t játszott, míg a Videotontól 3–0-ra kikapott.

♦ Hazai pályán az Újpest mérlege a 6. legjobb az NB I-ben (4–7–2, egy csapat sem játszott több döntetlent a liláknál). A Diósgyőr mutatója vendégként nem túl fényes, 3–4–7, ez a 10. helyre elég az élvonalban.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–BALMAZÚJVÁROS

♦ Eddigi két NB I-es mérkőzésükből egyet a PAFC nyert meg, egy döntetlenre végződött.

♦ A Puskás Akadémia hazai mérlege 4 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, ez a 10. helyre rangsorolja a felcsútiakat. A probléma elsősorban a gólszerzéssel van: Pintér Attila csapata 13 mérkőzésen csak 11 gólt szerzett hazai pályán, a legkevesebbet az NB I-ben. A Balmazújváros 9. a „vendégtabellán”, mérlege 3 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség.

♦ A PAFC nem talált legyőzőre legutóbbi négy bajnokiján. Ebben a bajnoki idényben csak egyszer volt hosszabb veretlenségi sorozata (5).

♦ Hazai pályán a Puskás Akadémia szintén veretlen legutóbbi négy mérkőzésén, igaz, a legutóbbi hármon nyeretlen is, mert mindegyiken ikszelt.

♦ A Balmazújváros pocsék idegenbeli sorozatban van, négy mérkőzés óta nyeretlen és gólt sem szerzett ezeken a találkozókon. Érdekes, hogy a Balmaz első tíz idegenbeli bajnokijából csak egyszer nem szerzett gólt – ez kimondottan jó teljesítmény egy abszolút újonctól –, azóta viszont elzárták a gólcsapot.

FERENCVÁROS–HALADÁS

HARC AZ ARANYÉREMÉRT
FORDULÓ VIDEOTON FERENCVÁROS
28. Paks (i) Haladás (o)
29. FTC (o) Videoton (i)
30. Haladás (o) Vasas (o)
31. Vasas (i) Honvéd (i)
32. Honvéd (o) DVTK (o)
33. DVTK (i) Balmazújváros (i)

♦ Eddig 123 élvonalbeli bajnokin mérkőzött meg a két csapat egymással, az örökmérleg 74–26–23 az FTC javára.

♦ A Haladás 61 kísérletből csak 7 alkalommal nyert a Ferencváros vendégeként. Először 1947-ben, aztán 1954-ben, 1957-ben, 1977-ben, 1982-ben, majd 2011-ben és 2013-ban. Azóta öt mérkőzésen veretlen a Fradi, a legutóbbi négyen mindig kétgólos vereséget mért a Halira. A 61 budapesti találkozóból 24-szer a Ferencváros 3 vagy több gólt szerzett.

♦ A Ferencváros hazai pályán 17 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van, legutóbb a Vasas győzte le 2017. április 15-én, tehát már több mint egy éve tart a jó széria.

♦ Az FTC az előző 15 hazai bajnokija mindegyikén szerzett gólt. Legutóbb a DVSC úszta meg kapott gól nélkül a Groupama Arénában – míg ebben a bajnokságban egyetlen csapat sem tudta tisztán tartani a kapuját.

♦ A Ferencvárosé a legjobb hazai mérleg (11–3–0) az NB I-ben, Thomas Doll csapata ráadásul tízzel több gólt (40) szerzett pályaválasztóként, mint bármelyik riválisa (majdnem hármas gólátlag). Az FTC legutóbbi hét hazai bajnokijának mindegyikén két vagy több gólt rámolt be. A Haladás idegenbeli mérlege ellenben csak a 11. az NB I-ben, 3 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség. Az összes vendégcsapat közül a Haladás szerezte a legkevesebb gólt (12) az élvonalban.

♦ A Ferencváros két legeredményesebb játékosa, Varga Roland (17 gól) és Böde Dániel (12) ugyanannyiszor volt eredményes a bajnokságban, mint a teljes Haladás (29).

NB I, 2017–2018, 28. FORDULÓ
ÁPRILIS 28., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Paksi FC–Videoton FC
(Tv: M4 Sport)
Paks, Városi Stadion Solymosi Péter
17.00: Debreceni VSC–Vasas FC
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Kassai Viktor
17.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd
Mezőkövesd, Városi Stadion Bognár Tamás
17.00: Újpest FC–Diósgyőri VTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Puskás Akadémia–Balmazújváros
Felcsút, Pancho Aréna
Berke Balázs
19.30: Ferencváros–Haladás
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Szőts Gergely
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 27 17 7 3 56–25 +31 58
2. Ferencvárosi TC 27 16 8 3 58–25 +33 56
3. Újpest FC 27 9 11 7 35–34 +1 38
4. Debreceni VSC 27 10 7 10 44–35 +9 37
5. Budapest Honvéd 27 10 7 10 41–44 –3 37
6. Paksi FC 27 9 9 9 40–43 –3 36
7. Puskás Akadémia FC 27 8 9 10 32–39 –7 33
8. Szombathelyi Haladás 27 9 4 14 29–41 –12 31
9. Diósgyőri VTK 27 8 6 13 40–44 –4 30
10. Balmazújváros 27 6 10 11 29–38 –9 28
11. Mezőkövesd Zsóry FC 27 6 10 11 30–47 –17 28
12. Vasas FC 27 7 6 14 32–51 –19 27
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik