A Sportinggal hírbe kevert fradista és az új FIFA-szabály

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.05. 22:46
null
Nalepa gyakran kiemelkedik a Fradiból fejjátékával – mint ennél a helyzetnél a PMFC ellen –, és teljesítményére már máshol is felfigyeltek (Fotó: Korponai Tamás, archív)
Lengyel forrásokban jelent meg a hír, hogy a Ferencváros labdarúgócsapatának U-válogatott védőjét, Michal Nalepát beajánlották a Sportingnak. A játékos menedzsere nem kommentálta az értesülést, úgy tudjuk, hivatalos kapcsolatfelvétel nem is történt az ügyben. Sőt, az eset példaként szolgálhat arra, milyen átláthatatlan viszonyok alakulhatnak ki az április 1-jén életbe lépő új menedzseri szabályozással.

 

Maciej Kaliszuk lengyel újságíró számolt be Michal Nalepa esetéről, akivel kapcsolatban arról ír, hogy a Ferencváros védőjének lengyel menedzserét, Przemyslaw David Pantakot egy ismeretlen közvetítő kereste meg azzal, hogy beajánlja a futballistát a portugál Sportingnak. A szakíró szerint ez az eset jól példázza, hogy „az új átigazolási szabályok életbe lépésével mindenféle furcsa szerzetek akcióba léphetnek", és keresztül-kasul Európán ellenőrizetlenül, megbízás nélkül dobálózhatnak játékosok neveivel.

SPORTING? NALEPA MÉG SZERETNE TANULNI
„Informális megkeresések voltak Nalepával kapcsolatban különböző országokból, és az gyakori ilyenkor, hogy egy jól teljesítő futballistával kapcsolatban felröppennek különböző pletykák. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, Nalepa a Ferencvárossal kíván minél messzebbre jutni az európai porondon, és szeretne bajnoki címért harcolni a csapattal. Michal úgy érzi, a hosszabb távú fejlődését is remekül szolgálhatja, hogy Thomas Doll-lal dolgozhat együtt, sokat tanulhat tőle. Ami a Sportingot illeti, természetesen a portugál bajnokságot és a lisszaboni csapatot is nagyra tartjuk, de informális pletykákkal nem érdemes foglalkoznunk” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a játékos lengyel ügynöke,Przemyslaw David Pantak.

Mint ismeretes, április 1-jétől már nincs szükség FIFA-licencre ahhoz, hogy valakiből menedzser lehessen, és játékosokat képviselhessen. A nemzetközi szövetség eltörölte a licencrendszert, és megfogalmazott ugyan ajánlásokat, de a konkrét szabályozást a nemzeti szövetségek hatáskörébe utalta. Magyarországon azonban ez még kidolgozatlan.

„Sajnos nem tudok részletekkel szolgálni a szabályokról, ugyanis jelenleg mi is várjuk a Magyar Labdarúgó-szövetség ezzel kapcsolatos állásfoglalását, a szabályzat kidolgozását” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a Magyar Játékosügynökök Szövetségének elnökségi tagja, Vörösbaranyi József.

A jelenlegi szabályozatlanság pedig számos vitás helyzetet szülhet a közelgő nyári átigazolási szezon előtt. Nalepa ügyében annyiban tiszta a helyzet, hogy a lengyel védő még az új szabályozás előtt szerződést kötött az őt képviselő Football Management Grouppal, és a korábban megkötött megállapodásokat nem írja felül az új szabály. Vagyis az ő ügyében csak az említett nemzetközi ügynökség engedélyével, tudtával lehet eljárni.

Przemyslaw David Pantak a Nemzeti Sport Online megkeresésére reagált is a Nalepával kapcsolatos hírekre (nyilatkozatát keretes írásunkban olvashatja). Hangsúlyozta, a játékos a Ferencvárosnál képzeli el a jövőjét, mert úgy érzi, hosszú távon sokat fejlődhet Thomas Doll keze alatt. Nalepát 2017-ig köti a szerződése a Ferencvároshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik