A labdázás napi rutin Törőcsik András számára

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.05.01. 07:16
null
Az 1982-es vb-t is megjáró Törőcsik András ma 65 éves
A labda ma is boldoggá teszi az újpestiek és a legtöbb magyar futballrajongó korábbi közönségkedvencét, Törőcsik Andrást.

 

Törőcsik András 65 éves!

Nemcsak az Újpest szurkolói, talán még sok ferencvárosi drukker is pontosan tudja, hogy május első napja a korábbi csatár születésnapja. Törőcsik András lila-fehér mezben hatszor volt bajnoki dobogós, háromszor bajnok, háromszor kupagyőztes, 45-ször szerepelt a válogatottban – fantasztikus cselei miatt a közönség egyik, ha nem a legnagyobb kedvence volt.

Évek óta azonban a legfontosabb kérdés Törővel kapcsolatban a következő: hogy van?

Az elmúlt években a betegségéről lehetett leginkább hallani. Tíz éve stroke-ot kapott, immár több mint öt éve életmentő agyműtétet kellett végrehajtani rajta, akkoriban csak feküdni tudott, azonban egy sportmasszőr és erőnléti edző, Pintér István felügyelete mellett rengeteget javult az állapota. A szakember testileg és szellemileg is edzette a korábbi futballsztárt, aki napról napra jobban lett, olyannyira, hogy fel tudott kelni az ágyból, majd mozogni kezdett, a lassú sétát – hosszú hónapok kitartó munkáját követően – kocogás váltotta fel…

„Márciusig a Pénzügyőr pályáján labdáztunk – mondta Pintér István. – A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjából kihoztuk Andrist, és a futballpályán tudtunk mozogni. A kocogás, a labdázás napi rutinná vált, ezt követte az ebéd, amelyre nagyon odafigyeltünk: fel kell erősíteni Andrist, ezért kalóriagazdag étrendet állítottunk össze. Kenyér, szalonna, hagyma – látható volt, mennyit fejlődött, erősödött az elmúlt években. Délután a tornateremben mozogtunk, medicinlabdát dob, bordásfalra mászik…”

A járványhelyzet azonban mindent átírt: látogatási tilalom van, Törőcsik András a kórház falai közé szorult.

„Most nem találkozhatunk, de vittünk neki tortát, és a kórházban felköszöntötték – mondta Törőcsik Éva, András nővére. – Sajnos szomorú amiatt, hogy az edzés, a kinti mozgás most nem lehetséges, de köszönjük az érdeklődést: Andris jól van. Reméljük, mielőbb vége lesz ennek az őrületnek, és ismét kimehet a futballpályára labdázni – erre vágyik a legjobban.”

Törő táncolt: gól a Bolívia elleni 6–0-s meccsen (Fotó: Imago Images)
Törő táncolt: gól a Bolívia elleni 6–0-s meccsen (Fotó: Imago Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik